Waar wonen de 65-plussers in Nederland?

Waar wonen de 65-plussers in Nederland? Als je met pensioen gaat, is het prettig om tussen gelijkgestemden (gepensioneerden) te wonen… Of juist niet. Ben je op zoek naar een omgeving met veel gepensioneerden? Of zoek je juist een ‘jongere’ buurt?

Het CBS heeft recent een onderzoek gepubliceerd waarin zij de demografische druk in beeld hebben gebracht. Daarbij laten zij zien waar de 65-plussers in Nederland wonen.

Zie onderstaand figuur met daarin een weergave van het aantal 65-plussers over de periode 1996 tot en met 2018. Klik op de figuur voor het bewegende beeld.

bron: cbs.nl

Het percentage gepensioneerden verschilt aanzienlijk per regio. We zien de afgelopen 20 jaar een toename van het percentage gepensioneerden in heel Nederland. Het hoogste percentage gepensioneerden is te vinden aan de kust, in Zeeland, in Limburg, Gelderland, Drenthe en in Groningen (provincie). Wil je zo min mogelijk gepensioneerden om je heen wanneer je met pensioen bent, dan kun je het beste in Utrecht, Amsterdam, Almere en omgeving of de stad Groningen gaan wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Vermoedelijk kijken de mensen niet naar waar andere senioren wonen, maar verhuizen na pensionering naar een plek waar ze al graag kwamen in het weekend of op vakantie. Zeeland en de eilanden bijvoorbeeld. Zeker nu je overwaarde kunt verzilveren met je huis in Amsterdam of Utrecht.

    De reden dan men dit niet vroeger doet lijkt me ook voor de hand liggen: je bent niet meer afhankelijk van woonruimte in de buurt van je werkgever.