Pensioenuitvoerders – de verschillen

Hoe gaan pensioenuitvoerders om met jouw pensioen om en hoe zeker is je pensioen? In dit artikel ga ik in op de verschillen tussen de pensioenuitvoerders in Nederland en laat ik zien wat het betekent voor jouw pensioen én waar je op moet letten. In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd welke soorten pensioenuitvoerders er zijn. 

Pensioenfondsen

Er zijn 4 soorten pensioenfondsen in Nederland. Bedrijfstakpensioenfondsen, Ondernemingspensioenfondsen, Beroepspensioenfondsen en Algemene Pensioenfondsen. De doelgroepen van die fondsen zijn verschillend, maar alle pensioenfondsen gaan op dezelfde manier met je pensioen om. 

Bij een pensioenfonds is de dekkingsgraad van belang. De dekkingsgraad is de verhouding van de bezittingen ten opzichte van de verplichtingen. Een dekkingsgraad van 105% is ongeveer het minimum. Als de dekkingsgraad hoger is dan het minimum, dan kunnen de pensioenen deels aangepast worden aan lonen en prijzen. Dat noemen we ook wel toeslagen of indexaties. Als de dekkingsgraad nog hoger wordt en boven een bepaalde grens komt (vaak 120 tot 125%), dan kunnen de pensioen volledig geïndexeerd worden. De laatste 10 jaar hebben de meeste fondsen geen of slechts een gedeeltelijke indexatie gegeven.

Als de dekkingsgraad lager is dan 105%, dan is er sprake van een tekort. Het fonds moet dan zorgen voor een spoedig herstel. Als dat herstel te lang uitblijft, dan kan het fonds genoodzaakt zijn de pensioenen te verlagen. In afgelopen jaren is dat af en toe gebeurd. Daarbij zijn de pensioenen in de meeste gevallen met enkele procenten verlaagd.

Heb je pensioen bij een pensioenfonds, dan is het voor jou belangrijk om te letten op de volgende punten:

  1. Hoeveel pensioen krijg je?
  2. Wat is de dekkingsgraad?
  3. Wat is het indexatiebeleid?

Het antwoord op deze vragen kun je vinden op je pensioenoverzicht en op de website van het pensioenfonds.

Verzekeringsmaatschappijen

Een verzekeringsmaatschappij garandeert je pensioen en keert altijd het afgesproken pensioen uit.  Een dekkingsgraad is voor een verzekeringsmaatschappij dan ook niet van belang. Indexaties (toeslagen) komen minder vaak voor bij verzekeringsmaatschapijen. Informeer bij jouw verzekeringsmaatschappij naar het voor jou geldende indexatie- of toeslagenbeleid. Je hebt er recht op om te weten of en hoe jouw pensioen wordt geïndexeerd. Vaak is een indexatie bij een verzekeringsmaatschappij afhankelijk van een winstdelingsregeling. Vraag dan ook naar de actuele status van die winstdeling. Dat bepaalt immers of en hoeveel indexatie je krijgt.

Heb je pensioen bij een verzekeringsmaatschappij, dan is het voor jou belangrijk om te letten op de volgende punten:

  1. Hoeveel pensioen krijg je?
  2. Wat is het indexatiebeleid?

Het antwoord op deze vragen kun je vinden op je pensioenoverzicht of door te bellen naar de verzekeringsmaatschappij of je (ex)werkgever.

Beschikbare premie of kapitaal

Is jouw pensioenregeling een beschikbaar kapitaal of een beschikbare premieregeling bij een verzekeringsmaatschappij of een Premiepensioeninstelling? Dan is er op de pensioendatum een kapitaal beschikbaar om pensioen aan te kopen. Hoeveel pensioen je krijgt is dan afhankelijk van je opgebouwde kapitaal en de prijs van pensioen op dat moment.

Zie mijn eerdere artikel over pensioen aankopen
Zie ook mijn artikel over de Pensioen Aankoop Indicator

Je kunt een gegarandeerd pensioen aankopen bij een verzekeringsmaatschappij, zoals hierboven is beschreven. Alleen is er geen indexatie van toepassing. Het pensioen zal na ingang niet verder stijgen.

Het is ook mogelijk om een variabel pensioen aan te kopen. Een variabel pensioen keert maandelijks een pensioenuitkering op, terwijl het nog niet uitgekeerde kapitaal op de achtergrond belegd wordt. Het rendement is bepalend voor de uitkering. Een hoger rendement dan verwacht resulteert in een aanpassing naar boven van de uitkering, een lager rendement in een aanpassing naar beneden. Dit wordt ook wel doorbeleggen genoemd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *