Pensioen aankopen, heeft shoppen zin?

Wanneer je op de pensioendatum een pensioenkapitaal tot je beschikking krijgt, moet je met dat kapitaal een pensioenuitkering aankopen. Om de hoogste uitkering te krijgen, mag je gaan shoppen. Maar heeft shoppen zin? De uitvoerder waar je het kapitaal hebt opgebouwd doet vaak ruim van tevoren aan aanbod. Maar is dit aanbod het hoogste bod? En vanaf wat voor bedragen is het interessant om te shoppen? Kortom, heeft shoppen zin?

Je hebt een adviseur nodig

Shoppen kun je niet zelf.  Slechts een of twee uitvoerders werken mee aan shoppen zonder adviseur. De rest van de uitvoerders verwijst je door naar een pensioenadviseur. Het is dus zaak om een goede pensioenadviseur te vinden. Je kunt eventueel ook shoppen via een online vergelijkingssite. Maar welke keuze je ook maakt, shoppen kost geld, want een pensioenadviseur of een vergelijkingssite vraagt een vergoeding voor de werkzaamheden. De prijzen verschillen per adviseur of website. Ik ga in dit artikel uit van een marktconforme prijs van € 898,- incl. btw voor het shoppen.

De kosten van de adviseur moet je minimaal terugverdienen

Pensioen wordt gemiddeld 20 jaar uitgekeerd in 12 maandelijkse termijnen. Bij een verschil van € 2,50 netto per maand verdien je de kosten van de adviseur precies terug. Over je pensioen betaal je belasting, dus het verschil in uitkering moet dan bruto ongeveer € 4,- zijn.

Je kunt er flink aan verdienen

Wanneer je door shoppen een uitkering krijgt die per maand € 25,- hoger is dan het standaard aanbod dat jij hebt gekregen, verdien je de kosten van een adviseur veel sneller terug. Binnen 3 jaar verdien je de kosten van de adviseur terug. Uitgaande van de gemiddelde uitkeringsduur van 20 jaar ontvang je in totaal €3.200,- netto meer. De kosten van het advies zijn hier al afgehaald.

Wanneer je door shoppen een uitkering krijgt die per maand € 50,- hoger is, verdien je de kosten van de adviseur binnen 1,5 jaar terug. Uitgaande van de gemiddelde uitkeringsduur van 20 jaar ontvang je in totaal € 7.000,- netto meer. De kosten van het advies zijn hier al afgehaald.

Hoe groot zijn de verschillen in het echt?

Pensioen aankopen doe je tegen dagprijzen. De laatste maanden zijn die redelijk stabiel, maar er zijn ook periodes dat de prijzen snel veranderen. Alles is dus een momentopname en sterk afhankelijk van de renteontwikkeling.

Wanneer je gaat shoppen met een kapitaal van € 100.000,- is het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 in de vergelijkingslijst € 80,- bruto per maand.

Bij een kapitaal van € 200.000,- is het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 in de vergelijkingslijst € 160,- bruto per maand.

Hoe hoger je beschikbare kapitaal is, hoe groter het verschil in uitkering.

Bron: https://www.123lijfrente.nl/

Pensioen aankopen, heeft shoppen zin?

Heeft shoppen zin? Het antwoord is ja en nee. Want misschien heb jij een kapitaal opgebouwd bij een pensioenuitvoerder die op dit moment een van de hoogste aanbiedingen doet. Dan heeft shoppen niet veel zin. Maar wanneer jij pensioen hebt opgebouwd bij een uitvoerder die net wat lager in de lijst staat, kan shoppen dus heel interessant zijn. Je kunt er duizenden Euro’s mee verdienen.

Hoe weet je of jouw uitvoerder hoog in de lijst staat? Eigenlijk kom je daar pas achter wanneer je gaat shoppen. Dat kost geld, maar bij een klein verschil in uitkering verdien je dat al weer terug. Op dit moment is het verschil tussen de nummer 1 en 2 in de vergelijkingslijst € 1,- per maand bij een kapitaal van € 100.000,-. Maar tussen 2 en 3 € 24,- per maand. Daarmee heb je de kosten van het advies er al snel uit.

Volgens mij moet je het gewoon altijd doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *