Een dubbel partnerpensioen?

Vanaf 2023 worden alle pensioenregeling in Nederland aangepast. Ook het partnerpensioen verandert. Het wordt eenvoudiger, eenduidiger en hoger. Als gevolg van de overgang naar het nieuwe stelsel krijgen veel werknemers een dubbel partnerpensioen! Hoe dat zit leg ik uit in deze blog. En ik geef een aantal punten om op te letten.

Nieuw partnerpensioen

Het partnerpensioen wordt een vast percentage van het salaris. De hoogte is maximaal 50% van het salaris. Lager mag ook. De uitkering van het partnerpensioen gaat in direct na het overlijden. Het keert uit zolang je partner leeft. Het nieuwe partnerpensioen zal voor iedereen hoger zijn dan het huidige partnerpensioen.

Het nieuwe partnerpensioen wordt verzekerd door middel van een risicoverzekering. Dus wanneer je uit dienst gaat, dan komt de verzekering voor het partnerpensioen te vervallen.

Opgebouwd partnerpensioen in het huidige stelsel

In het huidige stelsel heb je twee soorten partnerpensioen. Een partnerpensioen op basis van een risicoverzekering en een partnerpensioen op opbouwbasis.

Wanneer je een partnerpensioen op opbouwbasis hebt, dan bouw je ieder jaar een stukje partnerpensioen op. Als je uit dienst gaat, dan blijft het opgebouwde partnerpensioen bestaan.

Bij de overgang naar het nieuwe stelsel zullen alle bestaande partnerpensioenen stoppen. De risicoverzekeringen komen te vervallen. Daarvoor in de plaats komen nieuwe risicoverzekeringen op basis van het nieuwe stelsel.

Dubbel partnerpensioen

Het partnerpensioen op opbouwbasis zal ook stoppen. Maar alles wat je al hebt opgebouwd blijft bestaan. En daar bovenop krijg je een nieuw partnerpensioen op basis van het nieuwe stelsel.

Wanneer je jong bent, dan heb je in het huidige stelsel nog niet veel opgebouwd. Maar als je bijna met pensioen gaat, dan heb je waarschijnlijk al veel partnerpensioen opgebouwd. Je hebt dan bij de overgang naar het nieuwe stelsel een bijna volledig dubbel partnerpensioen.

Let op, dit is tot de pensioendatum

Het dubbele partnerpensioen heb je tot de pensioendatum. Daarna heb je weer een enkel partnerpensioen, waarvan de hoogte vaak gekoppeld is aan je ouderdomspensioen. Er zijn ook regelingen waarbij je na de pensioendatum geen partnerpensioen hebt. Dus wanneer een partnerpensioen voor jou belangrijk is, besteed hier dan aandacht aan bij het maken van keuzes op de pensioendatum.

Aanvullende verzekeringen

Veel werknemers hebben aanvullende verzekeringen gesloten. Dat kan zijn een extra partnerpensioen, een ANW-hiaatpensioen of een extra risicoverzekering, al dan niet voor de hypotheek. Straks krijg je een hoger en misschien wel een dubbel partnerpensioen. Kijk dan ook goed naar je aanvullende verzekeringen, want teveel verzekeren is zonde van je geld. Laat je hierbij goed adviseren.

Reeks artikelen wet toekomst pensioenen

Eind vorig jaar is de Wet toekomst pensioenen gepubliceerd. Deze wet is de uitwerking van het pensioenakkoord dat afgelopen zomer is gesloten tussen het kabinet en de sociale partners. Per 1 januari 2023 treden de nieuwe pensioenregels in werking. Dit heeft gevolgen voor alle pensioenregelingen in Nederland. Daarom bespreken wij in een reeks van artikelen de gevolgen voor jouw pensioen. Het was de bedoeling de nieuwe wet in te laten gaan in 2022, maar dit is uitgesteld naar 2023.

Er komt een vroegste pensioendatum
Welk type pensioen krijg jij in het nieuwe pensioenstelsel
Een dubbel partnerpensioen
Ook ingegane pensioenen veranderen

Foto: Gabriela Palai via Pexels

print

6 reacties

 1. Beste meneer van Harten,

  Weet u of het nabestaandenpensioen voor bestaande situaties ook zal worden aangepast?
  Ik ontvang sinds 2019 een nabestaandenpensioen. Mijn man is op 61 jarige leeftijd geheel plotseling overleden.
  Ik heb ook te maken met (een deel van) het nabestaandenpensioen op risico–basis.

  1. Reeds ingegane nabestaandenpensioenen worden niet aangepast op basis van de wet. Het gaat om de nabestaandenpensioenen van de werkende mensen die nog actief pensioen opbouwen.

 2. sinds 2 jaar maak ik gebruik van het generatiepact. Ik werk momenteel 70/85/100. Klopt het dat ik als ik van de RVU regeling gebruik ga maken ik recht heb op 85%?

  1. Sjaak, dat hangt van je cao af. Er zijn cao’s die de hoogte koppelen aan hoeveel je werkt. Maar in andere cao’s gebeurt dat niet. Het kan ook zijn dat wanneer je gebruik maakt van de generatieregeling, je op grond van de cao geen recht hebt op de RVU. Mijn advies is om de cao van jullie bedrijf goed te checken.

 3. Ik ben sinds 2005 met pre-vut gegaan in verband met reorganisatie en sinds dien geen inflatie toe gekend. Wordt dat ook verrekend met het nieuwe pensioen stelsel? dat is nu al plm. 13%.

  1. Hoi Albert, dat is niet te zeggen op dit moment. Er is een nieuwe wet in de maak die de mogelijkheid geeft om pensioenen te verbeteren. Maar of dat gebeurt en in welke mate verschilt per pensioenfonds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *