4 fasen na je pensioen die jij altijd gaat doormaken

Wanneer je met pensioen gaat, dan verandert je leven. Er ontstaat een heel nieuwe levensfase. Maar die verandering komt niet ineens en ook niet vanzelf. Die komt in fasen. In deze blog neem ik je mee in welke 4 fasen jij gaat doormaken na je pensioen. Dan weet je wat je de komende periode te wachten staat. En kun jij je er beter op voorbereiden.

4 fasen na je pensioen

De verandering maak je dus door in 4 fasen. Hoe snel die gaan, verschilt per persoon. En in welke mate jij hier op voorbereid bent en openstaat voor verandering is ook bepalend. En je kunt geen fase overslaan. Het is wel mogelijk om in een bepaalde fase te blijven vastzitten. Dan is het belangrijk om daar mee aan de slag te gaan, zodat jij verder komt en uiteindelijk de 4e fase bereikt.

Fase 1: Vakantie

De eerste fase noemen we de vakantiefase. Je bent net losgekomen van je werk. Je gaat genieten en hebt een leven vaak zonder routines, geen afspraken. veel relaxen en optimaal genieten van je vrijheid. Een hele mooie eerste fase van je pensioen. En ik zou zeggen, geniet er van!

Maar na deze fase slaat het om. De verveling slaat toe en je mist routines in je leven. Dan komt fase 2.

Fase 2: Verlies

Deze fase wordt gekenmerkt door een verloren gevoel en een gevoel van gemis en verlies. Mensen missen over het algemeen de volgende dingen. Je mist de routines in je leven. Ook komen vragen naar boven die te maken hebben met identiteit. Wie ben ik los van mijn werk. Ook treedt vaak een gemis op van werkrelaties. In deze fase ga je ook nadenken over het ontbreken van een doel in je leven. Deze fase kan leiden tot fysieke klachten en ook depressieve gevoelens en angst.

In tegenstelling tot fase 1 is dit een minder prettige fase. Maar deze fase is noodzakelijk om doorheen te gaan om te komen bij de 3e fase.

Fase 3: Zoeken en proberen

In fase 3 ga je op zoek naar hoe je weer van betekenis kunt zijn en weer kunt bijdragen. Je gaat dingen doen die je graag doet en probeert dat goed te doen. Maar het is en blijft een zoektocht. In deze fase ervaar je vaak teleurstelling en mislukking. Want niet alle nieuwe dingen die je probeert zijn direct een succes of passen goed bij jou.

In deze fase is het belangrijk om vol te houden. Want als je hier in opgeeft, kan je terugvallen in fase 2. Maar uiteindelijk wil je komen in de 4e fase.

Fase 4: Ontdekken en aarden

In de 4e fase ontdek je jouw doel en jouw missie. Op welke manier kun jij van betekenis zijn. Dat zal altijd iets in zich hebben van anderen helpen en dienen. Het mooie van deze fase is dat je alles wat je in fase 2 hebt ervaren als verlies, je hier weer terug zult krijgen. In fase 4 is het proces tot rust gekomen en ervaar je een prettige balans in je leven. Het geeft duidelijkheid en voldoening.

Voorbereiden op 4 fasen na je pensioen

Wil jij je optimaal voorbereiden op de 4 fasen na je pensioen? Of zit jij nu in fase 2 of 3 en lukt het nog niet om in de 4e fase terecht te komen? Denk dan eens na of je hier wellicht wat hulp bij kunt gebruiken. Mocht je daar voor openstaan, kijk dan eens op de pagina pensioencoaching naar de mogelijkheden.

Foto: Julia M Cameron – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Hallo
  Mijn vrouw werkt in de gehandicaptenzorg. Is de RVU regeling ook van toepassing bij haar werk?
  Is de werkgever verplicht om mee te werken?
  Ze wil in plaats van 3 dagen graag 1 dag gaan werken. Ze wil dan voor 3 dagen premie blijven betalen. Is dat verstandig?
  Met vriendelijke groet

  1. Of een werkgever verplicht is mee te werken hangt af van de cao-afspraak.

   of het verstandig is om premie te blijven betalen als je 1 dag gaat werken in plaats van 3 kan niet in algemene zin gezegd worden. Dat hangt van veel factoren af. Daarvoor heb je een uitgebreide analyse nodig van jullie situatie om dat te kunnen inschatten. Mocht je dat willen, kijk dan eens op onze adviespagina.