Mag je bijverdienen na je pensioen?

Mag je als je met pensioen bent wat bijverdienen? Het antwoord is ja, dat mag! En bijverdienen heeft geen consequenties voor je AOW of je pensioenuitkering. Maar let op, er zijn een paar aandachtspunten. In deze blog leg ik uit in welke situaties je op moet letten.

Pensioen en bijverdienen

Het is in principe toegestaan om naast je pensioen te werken en mag je bijverdienen. Sterker nog, je kan zelfs een volledig baan hebben naast je pensioen. Dit heeft geen gevolgen voor de hoogte van je pensioenuitkering en ook niet voor je AOW-uitkering. Je wordt niet gekort.

Belasting en toeslagen

Inkomen dat je verdient met bijverdienen naast je pensioen komt bovenop je uitkeringen en wordt daardoor dus zwaarder belast. Je heffingskortingen worden daardoor ook iets lager. En mogelijk heeft het gevolgen voor eventuele toeslagen die jij krijgt, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag.

Periode 10 jaar vóór tot 5 jaar ná de AOW-datum

In de periode van 10 jaar vóór en 5 jaar ná de AOW-datum zijn er eigenlijk géén regels. Het maakt dan helemaal niet uit. Je kunt net zoveel werken en tegelijk pensioen laten uitkeren als je zelf wilt. Dus helemaal niet meer werken en (nog) geen pensioen laten uitkeren is bijvoorbeeld mogelijk. Maar ook volledig doorwerken en tegelijk je pensioen volledig laten ingaan is ook mogelijk. En elke tussenvariant is toegestaan. Je mag het helemaal zelf bepalen. Er is geen enkele toets of controle. Dus hoeveel jij wilt bijverdienen maakt niet uit.

Uiterlijk 5 jaar na de AOW-datum moet je pensioen volledig zijn ingegaan. Dus dan zijn de keuzes iets beperkter. Besluit je namelijk dan nog steeds (door) te werken, dan krijg je dus én AOW én pensioen én salaris.

Wanneer moet je opletten?

Als je meer dan 10 jaar voor de AOW-datum bent gestopt, dan mag je maximaal dat gedeelte van je pensioen laten ingaan dat je ook bent gestopt met werken. Dus als je 20% van je pensioen wilt laten ingaan, dan moet je ook voor tenminste 20% gestopt zijn met werken. Wanneer je het pensioen volledig wilt laten ingaan, dan moet je volledig gestopt zijn met werken. Laat je jouw pensioen dus éérder dan 10 jaar voor de AOW-datum ingaan, dan moet je opletten!

Mag je bijverdienen eerder dan 10 jaar bent gestopt?

Wanneer je meer dan 10 jaar vóór de AOW-datum bent gestopt met werken en je pensioen hebt laten ingaan, dan mag je niet de intentie hebben gehad om weer te gaan werken. Veel pensioenuitvoerders vragen je ook om een verklaring te tekenen, waarin je dat ook verklaard. We noemen dat een intentieverklaring.

Maar wanneer je stopt met werken en je hebt niet de intentie om te gaan bijverdienen, dan is dat nog geen garantie dat je dat ook nooit gaat doen. Het leven is onvoorspelbaar en misschien verandert jouw situatie wel waardoor je later alsnog besluit (deels) te gaan werken. Dat moet gewoon kunnen.

Bepalend is met welke intentie ben jij eerder dan 10 jaar vóór de AOW-datum gestopt met werken!

Let op, sinds 1 juli 2023 is het niet meer toegestaan om je pensioen meer dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd in te laten gaan. Vóór die datum opgebouwde pensioenrechten die (nog) niet zijn omgezet naar het nieuwe pensioenstelsel mogen nog wel eerder dan 10 jaar voor de AOW-datum ingaan. Maar dan mag je dus niet werken naast je pensioen.

Lees ook:
Er komt een vroegste pensioendatum en geen intentieverklaring meer

Ben je 5 tot 10 jaar voor de AOW-datum gestopt?

Per 1 juli 2023 zijn de regels veranderd. Waar je voor 1 juli 2023 met pensioen bent gegaan, heb je waarschijnlijk een intentieverklaring moeten tekenen. Maar met het veranderen van de regels, zijn ook voor de groep mensen de regels veranderd. De intentieverklaring is ook voor hen met terugwerkende kracht komen te vervallen.

Lees ook:
Geen intentieverklaring meer met terugwerkende kracht

RVU-regeling en bijverdienen

Ook wanneer je een uitkering krijgt uit een RVU-regeling mag je in principe bijverdienen. Nergens in de wet is dit verboden. Maar ook hier gelden uitzonderingen. In cao’s en ook in RVU-overeenkomsten wordt vaak vastgelegd dat je niet mag bijverdienen naast je RVU. Let dus goed op, want als die afspraak voor jou geldt, dan mag jij dus niet bijverdienen.

Lees ook:
Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt

Veel mensen denken dat het niet mag

Veel mensen denken dat je niet mag bijverdienen na je pensioen. Dat komt deels door de regels die vroeger golden. Vroeger waren de regels anders. Eind jaren ’70 van de vorige eeuw werden VUT-regelingen ingevoerd. Die regeling maakte het mogelijk dat oudere werknemers eerder met pensioen gingen (vaak met 60 of 62 jaar) en daarmee maakte zij plaats voor jongeren. De VUT was ook bedacht als oplossing voor jeugdwerkloosheid. Toen was wel de regel dat wanneer je met de VUT ging, je niet meer mocht werken. Ook niet bijverdienen. En soms zelfs geen vrijwilligerswerk meer doen. Want dat werk kon allemaal gedaan worden door een werkloze jongere.

Maar de VUT is er niet meer. En deze regels gelden al lang niet meer.

Conclusie

Bijverdienen naast je pensioen mag gewoon. Alleen mensen die eerder dan 10 jaar voor de AOW-datum stoppen met werken moeten goed opletten. Maar heel ingewikkeld is die situatie ook niet. Bepalend is met welke intentie je dan gestopt bent met werken. Wanneer je oprecht gestopt bent en je pensioen hebt laten ingaan, maar (door gewijzigde omstandigheden) besluit je weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan, is er nog steeds niets aan de hand.

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

95 reacties

  1. wat is eigenlijk de fiscale reden dat je bij ingang méér dan 5 jaar voor je pensioendatum een boete kan krijgen? Ik kan alleen bedenken dat je te weinig/minder belasting betaalt. Zou een oplossing dan niet zijn om dat vroegpensioen in de gewone loontabel te belasten? Dan hoef je toch niet te beboeten? De belastingdienst krijgt so wie so dan eerder geld binnen. Is toch win-win?

    1. Eric, ik vind het zelf een ‘onzin-regel’ maar we moeten het er mee doen (helaas). De gedachte achter de regel is dat pensioen een inkomens vervangende uitkering is en die uitkering mag niet worden gedaan wanneer het inkomen er nog is. Dat is altijd de regel geweest bij vervroegen (ongeacht de leeftijd). Een aantal jaren geleden zijn de regels versoepeld, maar die versoepeling is er alleen gekomen voor de periode 5 jaar voor de AOW-datum.

      1. Wanneer je een klein pensioen hebt opgebouwd en dit wil laten uitbetalen op je 60ste , tegelijkertijd lever je 8 uur werk in en blijft 24 uur doorwerken in je huidige baan (waar je aan een ander pensioenfonds blijft doorbetalen). Hoe zwaar wordt het 1e pensioen belast?

        1. Dat kan ik niet zeggen. Ik weet niet hoe hoog je salaris is en hoe hoog je pensioen is. Over het algemeen kun je stellen dat het pensioen in deze situatie ongeveer hetzelfde belast wordt als je salaris dat je minder bent gaan verdienen.

  2. Ik ben met mijn 60e met volledig vroegpensioen gegaan. Verder dan 5 jaar vanaf AOW leeftijd. Ik mag niet bijverdienen is mij door de fiscus medegedeeld. Dat begrijp ik.
    Nu word ik 62 jaar en de AOW leeftijd is 67. Daardoor kom ik binnen die 5 jaar. Is nu leidend wat je ingangsdatum van pensionering is geweest om wat te kunnen bijverdienen of dat je binnen die 5 jaar terecht komt?
    Een intentieverklaring heb ik niet getekend naar mijn weten.

    1. Bepalend is het moment van wanneer je jouw pensioen hebt laten ingaan. Jij valt in de regeling dat je volgens de Belastingdienst niet meer mag gaan werken.

  3. Mag je naast een RVU uitkering nog wel een paar uur blijven werken bij een andere werkgever, kan nergens iets lezen daarover.

    1. Daar is inderdaad weinig over te vinden. Er zijn in de wet geen regels over opgenomen. En dat betekent dat het dus gewoon is toegestaan. Ik sluit alleen niet uit dat in een cao of door een werkgever er wel eisen worden gesteld.

  4. Ben vergeten te vermelden dat ik naast de RVU ook mijn pensioen aanspreek en weet niet wat dan de concequenties zijn

  5. Wat als er de volgende situatie is.
    Ik stop op mijn 55e, krijg volgend pensioenoverzicht kleine €1000.
    Met dit inkomen kom ik een heel eind om mij te redden en met grote regelmaat te kunnen genieten van ons huis in Spanje.
    Mijn partner werkt nog fulltime.
    Zou dat überhaupt mogen?

    1. Johan, in principe mag dat. Er is in de wet geen minimum pensioenleeftijd. Er zijn wel wat nuanceringen. Wanneer je stopt meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd dan moet je een intentieverklaring tekenenen dat je niet meer gaat werken. Je partner mag wel werken. Daarnaast moet je checken of je pensioenuitvoerder(s) wel mee willen werken. Niet iedere uitvoerder / regeling staat dat toe. En vanaf 2023 komt er waarschijnlijk een minimale pensioenleeftijd in de wet te staan van 10 jaar voor de AOW-leeftijd (dus dat wordt voorlopig dan 57 jaar).

  6. Beste,

    Wat zijn de wetsartikelen waarin staat dat je naast je pensioen onbeperkt kan bijverdienen? Ik ga in augustus 2021 met pensioen. Ik ben dan ook 67 jaar. Mijn pensioen is heel laag en ik zou graag als ZZP’er willen werken bij opdrachtgevers. Is dit mogelijk? En zijn hier gevolgen aan verbonden voor de hoogte van mijn AOW en pensioen?

    Ik hoor het graag

    1. Er zijn geen wetsartikelen over bijverdienen. En daarom is het toegestaan 🙂
      In de wet is geen bepaling opgenomen over (wel of niet mogen verdienen van) inkomsten na je pensioen -> dus is het toegestaan.
      Dat geldt ook voor de AOW. Wel of geen aanvullende inkomsten heeft geen invloed op de hoogte van je AOW. En ook dat staat niet in de wet. En omdat er geen samenloop bepaling in de wet staat, wordt er bij de AOW geen rekening gehouden met aanvullende inkomsten.

        1. Dat hangt er van af. Als je vervroegd met pensioen bent gegaan meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd, dan is het niet toegestaan om te werken. Als je minder dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen bent gegaan, dan is het wel toegestaan. Alleen let op, als je een RVU-uitkering hebt gehad, dan mag je soms niet meer werken. Dat staat dan in de VSO die je hebt gesloten toen je een RVU-uitkering kreeg.

  7. Ik wil mijn pensioen op mijn 61e in laten gaan. Zo te zien moet ik ook die verklaring tekenen. Hoe zit het met af en toe een kunstwerk verkopen wat ik maak. Mag dat nog steeds dan? of ook niet meer?

    1. Joanne, officieel mag je niet meer werken. De Belastingdienst schrijft hierover: Het is niet van belang of het inkomen afkomstig is uit dezelfde dienstbetrekking, uit een andere dienstbetrekking of uit enige andere inkomensgenererende activiteit.
      Dus ook af en toe een kunstwerk verkopen is niet toegestaan.

  8. Hallo Jan,

    Hoe zit het met zelfstandig ondernemerschap wat ik tijdens mijn loondienstverband al deed. Moet ik daar ook mee stoppen als ik vervroegd met pensioen ga bij mijn werkgever (eerder dan 5 jaar voor AOW).

    1. Frank, de Belastingdienst heeft hier het volgende over geschreven:
      Als sprake is van een gedeeltelijke vervroegde pensionering dient de mate van vermindering van de inkomensgenererende economische activiteiten overeen te komen met het gedeelte waarvoor het pensioen vervroegd ingaat
      Met andere woorden, als jij je pensioen volledig laat ingaan, dan dien je volledig te stoppen met werken. Als jij je pensioen voor 80% laat ingaan, dan mag jij nog voor 20% werken.
      Er is een uitzondering voor werk dat je al doet:
      Bij de beoordeling van de mate van vermindering van de economische activiteiten kunnen betaalde economische activiteiten buiten beschouwing blijven die de pensioengerechtigde al verrichtte tijdens het bestaan van de dienstbetrekking waar het te vervroegen pensioen uit afkomstig is. Uiteraard is hierbij de veronderstelling dat de bestaande activiteiten niet toenemen na de vervroegde pensionering.
      Jij mag je activiteit dus voortzetten, maar niet uitbreiden.

      1. Voor mij geld dan hetzelfde :

        Ik wil op mijn 60e met deeltijdpension. 2 dagen blijven werken en 3 dagen pensioen. Daarnaast heb ik als sinds 2014 een eigen bedrijf waar ik extra inkomsten uit verwerf. Ik lees dat ik dat kan voortzetten maar niet uitbreiden?

        1. Eddy, het hangt er vanaf wanneer je dit gaat doen. Is dit voor of na 1 januari 2023. Vanaf 1 januari vervallen namelijk de eisen waar jij op doelt.

  9. In dit kader de volgende vraag:
    Ik ben 58 jaar en 10 jaar ZZP’er.
    Wel een pensioen opgebouwd bij een werkgever tot 2009 en komt tot uitkering op mijn 61e.
    Stel ik haal het pensioen naar voren bijvoorbeeld leeftijd 59 maar ik blijf gewoon doorwerken en ik heb ook niet de intentie om te stoppen.
    Is er in deze situatie dan ook sprake van een boete vanuit de belastingdienst?
    Ik ben immers niet in loondienst en dus ook geen dienstbetrekking.

    1. Eric, het maakt niet uit of je een loondienstverband hebt. De Belastingdienst schrijft hierover: Het is niet van belang of het inkomen afkomstig is uit dezelfde dienstbetrekking, uit een andere dienstbetrekking of uit enige andere inkomensgenererende activiteit.
      Maar let op, deze regel gaat vanaf 1 januari 2023 waarschijnlijk veranderen. Wanneer de nieuwe pensioenwetgeving op tijd klaar is en per die datum in zal gaan, zal deze regel komen te vervallen. Dus vanaf volgend jaar is het, als het goed is, wel toegestaan.

    1. Bob, wanneer minder dan 5 jaar verwijderd bent van de AOW-leeftijd als je stopt met werken en je pensioen laat ingaan, dan mag je gewoon bijverdienen. Maakt dan niet uit hoeveel of op welke manier. Alles is dan toegestaan.

      Let op, wanneer je een RVU-regeling krijgt, kan het zijn dat je werkgever of in de cao bepaalt dat je niet mag bijverdienen.

    1. Dat ligt er aan wanneer je met pensioen gaat. Is dat voor of na de AOW-leeftijd. Bij de meeste pensioenregelingen is het zo dat wanneer je werkt voor de AOW-leeftijd (of de in het reglement opgenomen pensioenleeftijd die vaak 68 jaar is) dan bouw je wel pensioen op en wanneer je werkt na de AOW-leeftijd (of pensioenleeftijd) dan bouw je geen pensioen meer op. Maar dit verschilt per pensioenregeling. Dus check je eigen pensioenregeling of vraag het na bij je werkgever.

  10. Beste Jan,
    Ik ga per 1-1-2023 mijn pensioen naar voren halen. Ik ben dan 61,5 dus 5,5 jaar voor mijn AOW leeftijd.
    Een paar keer per jaar doe ik wel eens een kleine betaalde figuratie opdracht. Ook omdat het leuk is want van 50 euro wordt je niet rijk. Mag ik dat nog doen?

    1. Hoi Liesbeth, op basis van de huidige wetgeving mag dat niet. Het is niet toegestaan om, wanneer je meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen gaat, nog bij te verdienen. Daarbij maakt het niet uit hoe weinig dat is, hoe weinig het voorkomt of in welke hoedanigheid (loon, freelance, zzp etc) je dat doet.

      Maar als de nieuwe pensioenwetgeving per 1 januari 2023 ingaat, dan wordt die periode verlengd van 5 jaar naar 10 jaar. Dus dan zou het wel mogen. Het is de bedoeling van het kabinet om die nieuwe wet per 1 januari in te laten gaan, maar dat is nog niet zeker. Volgend kwartaal wordt het wetsvoorstel ingediend en dat moet dan nog door de Tweede en Eerste Kamer. Er kan dus nog van alles gebeuren.

      Houd deze website dus goed in de gaten, want uiteraard volgen wij die nieuwe wet op de voet.

  11. Ik werk in het onderwijs en word in juli 64. Ik denk er over na om dan dan met vervroegd pensioen te gaan.
    Kan en mag ik daarna eventueel toch voor een bepaald aantal uur werken ?

    1. Steef, als jij met pensioen gaat en er is geen RVU regeling waar jij gebruik van maakt, dan mag jij gewoon werken naast je pensioen. Daar is geen limiet aan. Dus hoeveel uur maakt niet uit.

  12. goededag Jan,
    mijn pensioen gaat in op 8 december 2022, maar ik blijf waarschijnlijk vanaf 1 januari 2023 doorwerken in dezelfde functie en soortgelijke uren. Wel zou ik dan een urenoverzicht bij moeten houden (zeker wat betreft de weekenden) zodat ik per gewerkt uur betaald kan worden.
    Een aantal vragen hierover;
    moet ik vooraf al de belastingdienst inlichten? ,
    als ik al vanaf 8 dec 2022 start, heeft dat dan nadelige gevolgen? ,
    als ik het ABP meld dat ik geen partner heb, wordt mijn pensioen dan (iets) hoger?
    heeft u verder nog aanbevelingen?
    Met vriendelijke groet, Ton

    1. Ton, je hoeft hier de belastingdienst niet over in te lichten. Je mag gewoon werken en pensioen ontvangen, er vanuit gaande dat je ouder bent dan 62 jaar. Het klopt dat wanneer je bij ABP geen partner hebt, je een hoger pensioen krijgt, alleen moet je niet alleen aangeven dat je geen partner hebt, maar ook dat je dus je partnerpensioen wilt uitruilen.

      Of jouw gekozen constructie, werken en pensioen ontvangen, gunstig is of niet, en of je al per 8-12-22 moet starten of juist niet kan ik niet beoordelen. Zoiets kun je niet op basis van algemeenheden bepalen. Daarvoor is inzicht nodig in jouw totale situatie.

  13. Voor mij geld dan hetzelfde :

    Ik wil op mijn 60e met deeltijdpension. 2 dagen blijven werken en 3 dagen pensioen. Daarnaast heb ik als sinds 2014 een eigen bedrijf waar ik extra inkomsten uit verwerf. Ik lees dat ik dat kan voortzetten maar niet uitbreiden? Klopt deze veronderselling?

    1. Eddy, het hangt er vanaf wanneer je dit gaat doen. Is dit voor of na 1 januari 2023. Vanaf 1 januari vervallen namelijk de eisen waar jij op doelt.

  14. Ik wil eerder stoppen met werk dan de 5 jaar voor mijn AOW-leeftijd. Ik wil geen vervroegd pensioen; dat laat ik pas ingaan wanneer ik de AOW-leeftijd bereik. De tussenliggende periode financier ik zelf. Geldt dan toch de beperkende maatregel over het bijverdienen?

    1. Dat hangt er van af. Wanneer je met pensioen gaat op 64 jaar is dat geen enkel probleem. Dan mag je gewoon bijverdienen. Wanneer je stopt met werken en gebruik maakt van een RVU-regeling, dan hangt het van de afspraken af die gelden bij de RVU-regeling.

  15. ik ben ook van plan om minder te gaan werken (in de zorg van 32 naar 24 uur) en gedeeltelijk pensioen op te nemen. Dit wil ik per 1-1-23 gaan doen. ben dan inmiddels 60 en vind het hoog tijd voor een stapje terug. er word steeds gesproken als ik dan toch iets meer zou gaan werken dat er een boete komt van de belasting. Hoe hoog is deze boete dan? en waar is dit op gebaseerd?

    1. Huub, het is volgens de wetgever niet de bedoeling om een inkomensvervangende uitkering te krijgen als het inkomen er nog is. Daarom is de regel nu dat je niet én pensioen én salaris mag ontvangen. Je mag wel in deeltijd het naast elkaar ontvangen, maar niet dubbelop. Daar is in de loop van de tijd een uitzondering op gekomen om de overgang van werk naar pensioen te vereenvoudigen. Nu geldt dat je zolang je binnen 5 jaar voor de AOW-leeftijd zit je wel beide mag ontvangen. Maar dat is dus een uitzondering op de hoofdregel.

      Er wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe wetgeving die de periode van 5 jaar naar 10 jaar verruimd. En het is de bedoeling dat die wet per 1-1-2023 in zal gaan. Het is nog niet zeker of dat ook gaat lukken, maar er is dus een kans dat het veranderd.

      De boete is hoog. Je betaalt op het moment dat je de boete krijgt inkomstenbelasting over de waarde van je totale pensioenpot. Dat is al snel 49,5% En daarbovenop no 20% revisierente. Dus 69,5% over de gehele waarde van je pensioenpot.

      1. Is al bekend of de wijziging van 5 naar 10 jaar doorgaat per 01-2023? Ik wilde de belasting hierover bellen maar ze hebben een wachttijd van 50 minuten.
        Ik word in december 60, en twijfel of ik dit jaar (voordeliger) of volgend jaar met pensioen zal gaan (het voordeel om dan wel te mogen bijverdienen).
        Bvd

  16. Door omstandigheden ben ik op mijn 57e met pre pensioen gegaan. Dus ruim voor de 5 jaar voor de AOW gerechtigde leeftijd. Ik weet dat het niet is toegestaan om daarnaast nog betaalde arbeid te verrichten. Met het inkomen van mijn echtgenote is dat ook niet nodig. Toch heb ik na een jaar weer behoefte om aan het arbeidsproces deel te nemen voor een aantal uren per week. Even los van de mogelijke verruiming van 5 naar 10 jaar, heb ik elders gelezen dat werken in een dergelijke situatie ook mogelijk is, als je op het moment van ingaan pre pensioen de duidelijke intentie had om te stoppen met werken. Hoe kijkt u hiernaar?

    1. Dirk, op de website van de Belastingdienst staat hierover het volgende:
      Mocht de werknemer na de vervroegde pensionering na verloop van tijd besluiten toch weer betaalde economische activiteiten te gaan verrichten of deze uit te breiden dan heeft dat in het algemeen geen gevolgen voor de zuiverheid van het (pre)pensioen. Dit is alleen anders als de inspecteur op grond van feiten en omstandigheden aannemelijk kan maken dat de intentie tot het (weer) starten of uitbreiden van inkomensgenererende economische activiteiten al bestond op het moment van de vervroegde pensionering.
      https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va_08-014_v190104/

      In de situatie zoals jij die beschrijft zou het dus geen probleem moeten zijn om weer betaald werk te gaan verrichten.

  17. Vraag voor iemand die in oktober 2022 65 jaar wordt en stopt met werken en met vervroegd pensioen gaat.
    Mag deze persoon onbeperkt bijverdienen?

    1. Dat hangt er van af hoe deze persoon vervroegd met pensioen gaat. In principe mag je gewoon ongelimiteerd bijverdienen. De enige uitzondering hierop kan zijn dat gebruik is gemaakt van een RVU-regeling, waarin is afgesproken dat werken niet meer is toegestaan.

  18. Mijn vrouw (60 jaar) werkt nu ongeveer 20 jaar in het basisonderwijs. Ze heeft een contract van 16 uur per week als onderwijsassistent op een basisschool. Ze wil aan het eind van het jaar met prepensioen gaan en dan dus haar baan als onderwijsassistent beëindigen, en daarvoor ook een intentieverklaring voor ABP invullen dat ze niet meer op school aan het werk zal gaan. (tot een aantal jaren geleden werkte ze 24 uur per week en heeft daarover ook pensioen opgebouwd)
    Daarnaast heeft ze een zelfstandige kindercoachpraktijk, waarin ze gemiddeld ongeveer 8 uur per week cliënten heeft. Mag ze na haar pensionering doorgaan met die 8 uur kindercoaching zonder een boete of hoge aanslag van de belastingdienst te krijgen? Of mag ze helemaal niet meer werken?

    1. Henry, je vrouw mag wanneer zij, op basis van de huidige regels stopt, de 8 uur kindercoaching blijven doen. Alleen die uren mag ze niet vermeerderen. Maar, de nieuwe pensioenwet die per 1 juli aanstaande ingaat, verandert deze regel. Wanneer de Eerste Kamer de nieuwe wet aanneemt, dan zal per 1 juli de regel zijn dat je tot maximaal 10 jaar voor de AOW-datum je pensioen mag laten ingaan, zonder beperkende regels. Dus de ‘bijverdiend-regel’ komt te vervallen.

  19. Mijn man bereikt in april de AOW leeftijd en heeft nog een aanvullend pensioen. Als hij bij zijn huidige werkgever wil blijven werken met een nulurencontract hoe is dat belastingtechnisch dan geregeld. Blijft de AOW en aanvullend pensioen in een lager belastingtarief en wordt alleen het extra inkomen hoger belast? Ik zelf werk nog part-time en bereik de AOW leeftijd pas over 2 jaar. Heeft mijn inkomen effect op de inkomstenbelasting van ons beide? We proberen een beetje idee te krijgen of het nulurencontract dat mijn man aangeboden krijgt wel zin heeft.

    1. Hoe het loon van je man uiteindelijk wordt belast hangt af van de hoogte van de AOW, zijn pensioen en het inkomen dat hij gaat verdienen.
      https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting/
      Zoals je in dit artikel kunt zien zijn inkomsten tot ongeveer € 37.000,- belast tegen afgerond 19%. Daarboven tot € 73.000 tegen 37% en daarboven tegen 49,5%. Dus op basis hiervan zou je een inschatting moeten kunnen maken hoe zwaar het loon belast zal zijn. Let op, als je inkomen hoger wordt, nemen wel je heffingskortingen af. Dus dat kan betekenen dat je per saldo netto nog iets minder overhoudt. Er geldt overigens wel de arbeidskorting over het loon. Dus dat betekent weer een iets hoger netto inkomen.
      Als je een nauwkeurige totaal berekening wilt, kijk dan eens op de pagina advies. Optie 2 zou dan het beste passen in jullie situatie.

  20. Hoi Jan,

    Ik werk 5 dagen in de week 40 uur.
    Ik ben voornemens om op mijn 62.5 jaar minder te gaan werken namelijk 3 dagen 24 uur in de week conforme regeling ABP met behoud van volledige opbouw pensioen.
    Mijn AOW schijnt op dit moment op mijn 65e te worden uitgekeerd, indien dit zo een beetje blijft wil ik ook graag gebruik willen maken van een soort pre pensioen regeling waarbij ik de resterende periode met eigen spaargeld + AOW wil overbruggen totdat mijn daadwerkelijke pensionerings data begint.
    Het is niet de bedoeling dat ik hiernaast ook nog ga bij verdienen!

    Is dit stappenplan een haalbare en rieele optie voor mij of bereken en zie ik dit niet op een juiste wijze?

    Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

    Mvg,

  21. Mijn vrouw werkt in het basisonderwijs en wil stoppen per 1 sept. 23 en dat is meer dan vijf jaar voor haar AOW datum.
    De wet is nog niet door de 1e Kamer en de termijn is dus nog niet verlengd naar 10 jaar.
    Mijn vrouw heeft de intentie te stoppen met werken maar wil de school best af en toe uit de brand helpen door in te vallen bij ziekte van een leerkracht.
    Ik lees aan de ene kant dat het om de intentie gaat en dat is stoppen. Ik lees in de antwoorden ook dat werken echt uit den boze is. Kunt u dit verduidelijken a.u.b.

    1. Ben, het gaat inderdaad om de intentie om niet meer aan het werk te gaan. Dat is best subjectief. En daarbij is een belangrijke vraag hoe dit aangetoond kan worden.

      De Belastingdienst is onduidelijk op dit punt. Zij spreken over een intentie. Maar in andere uitingen over dat je geheel niet meer mag werken. Dus zij laten het ook een beetje in het midden.

      Vooraf de bereidheid hebben om af en toe je ex-werkgever uit de brand helpen komt op mij niet over als een intentie om volledig te stoppen en nooit meer te werken. Dus zou er in deze casus mogelijk een discussie kunnen ontstaan met de Belastingdienst.

      Ik lees overigens in jouw vraag over stoppen met werken. Dat mag sowieso. De discussie gaat over het tot uitkering laten komen van je pensioen. Je zou ook kunnen overwegen om het pensioen nog niet in te laten gaan.

      1. Dank voor het antwoord.
        Later in laten gaan van het pensioen is een mooie suggestie en is te overwegen.
        Zou dit nog gevolgen hebben voor de partner bij evt. eerder overlijden?

        1. Dat zou kunnen. Dat hangt heel sterk van de pensioenregeling af hoe het partnerpensioen is verzekerd. Maar als je uit dienst gaat mag je besluiten om een deel ouderdomspensioen om te ruilen in partnerpensioen. Dus mocht het ongunstig zijn bij overlijden en wil je daar iets aan doen, dan kan dat op het moment van einde dienstverband.

  22. Ik wil per juni 2023 met volledig pensioen op 61,5 jarige leeftijd.
    Mag ik dan nog bijverdienen ,via inkomsten uit overig werk.?

    1. Nee, dat is niet toegestaan. De nieuwe pensioenwet gaat mogelijk in per 1 juli en vanaf dat moment zou het wel toegestaan zijn. De Eerste Kamer stemt ergens in mei over de nieuwe wet. Dus misschien kun je die nieuwe wet nog even afwachten?

      1. dank voor je reactie.
        Als ik toch per 1 juni stop,geld dan de oude regeling voor mij,of zal de nieuwe regeling voor iedereen gelden?

  23. Beste Jan.
    Per juli 2024 wil ik op 60.5 jarige leeftijd met volledig pensioen. Nu weet ik dat ik in mijn geval niets mag bijverdienen met het verrichten van arbeid. Dat is voor mij geen probleem want dat ben ik niet van plan. Waar ik mee zit is het feit dat ik al 30 jaar actief ben met aandelenhandel en dit uiteraard voort wil blijven zetten . In goede jaren haal ik hier behalve dividenden ook koerswinst uit. Heeft dit consequenties voor de zuiverheid van mijn pensioen?

    1. Peter, waarschijnlijk mag je vanaf 1 juli 2023 wel gewoon werken naast je pensioen. Wijzigt de wet onverhoopt niet, dan heeft handel in aandelen geen consequenties. Dat is immers jouw box 3 vermogen en dat telt niet mee als arbeid.

      1. Jan,het probleem is dat de belastingdienst erg onduidelijk is in uitleg hieromtrent.Ze heeft het niet alleen over werk/arbeid maar ook over alle inkomensgenererende activiteiten die je niet zou mogen verrichten.Vandaar mijn twijfel.Het zou duidelijk zijn als de belastingdienst hiermee alleen box1 bedoelt en dit ook zo omschrijft.

  24. Hi, indien je meer dan 5 jaar voor je pensioengerechtigde leeftijd 100% pensioneert voor het gedeelte dat je werkt (in mijn geval nu 80%) en in 2024 (60%), mag je dan de andere 20% (in 2023) of 40% (in 2024) wel doorwerken?

    1. Hoi Irene, wij zijn alle blogs die aangepast moeten worden aan het updaten aan de nieuwe wet. Deze had ook een update nodig en dat hebben we zojuist gedaan. Hij is weer helemaal up-to-date

  25. Wat zou het gevolg zijn als het pensioen toch eerder dan 10 jaar zou ingaan? Zou de Belastingdienst dan bij de werknemer een boete kunnen opleggen of zou het pensioenfonds een boete krijgen oid?

  26. Goedemiddag,
    Even een vraagje, ik ben nu 2 jaar met pensioen en nu ben ik vanmorgen gebeld , door mijn vorige werkgever, met de vraag of ik voor +/- 3 maanden wil komen helpen.
    Kan ik dat zomaar doen of kan dat niet.

    Hoor het graag van u, groetjes Krijna

    1. In principe mag je dit gewoon doen. Alleen wanneer je meer dan 10 jaar voor jouw AOW-leeftijd gestopt bent met werken, en je destijds een intentieverklaring hebt getekend mag het niet zonder meer. Maar wanneer je later met pensioen bent gegaan, dan is het dus gewoon mogelijk.

  27. Beste Jan,

    Ik ga eind dit jaar met pensioen. Ik zal nog 0 – 10 keer per jaar voor mijn huidige werkgever cursussen geven. Moet ik daarover BTW afdragen of worden deze werkzaamheden, omdat ze onregelmatig en niet gegarandeerd zullen plaatsvinden, vrijgsteld van BTW?

  28. Beste Jan,

    Ik heb van mijn pensioenverzekering 4 verschillende offertes gehad welke per 1-4-2024 ingaan met uitbetalen. Ik ben dan ook 65 jaar.
    Heb een keuze gemaakt uit een van de offertes.
    Nu heb ik nog een fulltime baan en mijn intentie is ook door te blijven werken tot 67 AOW leeftijd.

    Zoals ik denk te zien komt dan gewoon een pensioenuitkering van de verzekering maandelijks naast mijn huidige salaris en kan ik gewoon blijven werken?

    1. Ik kan hier in algemene zin op antwoorden. Werken en pensioen mag je combineren. Alleen kan het zijn dat je werkgever, het pensioenfonds, de prepensioenregeling etc andere eisen stellen. Dus check goed alle voorwaarden voordat je een definitieve beslissing neemt.

  29. Hallo Jan,

    Ik heb een baan voor 24 uur in de metaal (verspaning, PMT).
    Daarnaast heb ik inkomen uit PGB ivm de zorg voor mijn dochter.
    Ik ben 56 jaar en wil in aug 2024 stoppen bij mijn huidige werkgever omdat de zorg voor mijn dochter intensiever wordt.
    Nu twijfel ik, of ik met volledig pensioen ga (10 jaar eerder dan mijn gerechtigde pensioen datum), of dat ik gewoon ontslag neem bij mijn werkgever.
    Mijn vraag is: Mag ik voor mijn dochter blijven “werken” terwijl ik met volledig pensioen ben bij mijn andere werkgever?

    1. Bas, wat betreft pensioen is dat toegestaan. Daarbij is wel een nuance te maken. Sommige pensioenuitvoerders hanteren nog andere grenzen. Die staan bijvoorbeeld niet toe dat je pensioen eerder dan 60 ingaat. Maar als je pensioenuitvoerder meewerkt, dan is er geen bezwaar vanuit de pensioen wetgeving

  30. Goede morgen
    het bedrijf is overgegaan naar mn zoon is van een vof naar 1 mans zaak gegaan.
    mijn leeftijd is 76 en ga in loondienst bij mijn zoon
    wat mag ik belastingvrij verdienen ——- of wat is een gunstige regeling ?

  31. Goede dag.
    Ik ben op mijn 60 ste (geboren in 1960) met pre pensioen gegaan.
    Met de belastingdienst toen alles besproken en vastgelegd.
    Ook de intentie verklaring bij ABP getekend.

    Mag je belastingvrij dan ook bij verdienen?

      1. Bedankt voor je reactie Jan.
        Naast mijn pre pensioen uitkering geef ik bij een huiswerkinstituut een aantal bijlesjes.
        Hiervoor ontvang ik dan een creditfactuur.
        Deze inkomsten geef ik op bij overige inkomsten op mijn belastingaangifte.
        Freelancer?
        Ongeveer 2000 euro.
        Wordt dit helemaal belast?
        Mvg
        Gérold van Gessel

  32. Bedankt voor je reactie Jan.
    Naast mijn pre pensioen uitkering geef ik bij een huiswerkinstituut een aantal bijlesjes.
    Hiervoor ontvang ik dan een creditfactuur.
    Deze inkomsten geef ik op bij overige inkomsten op mijn belastingaangifte.
    Freelancer?
    Ongeveer 2000 euro.
    Wordt dit helemaal belast?
    Mvg
    Gérold van Gessel

  33. Beste mensen en pensioen genieters willen jullie wat tips geven ik ga met 01-09-2024 met Flo of vervroegd uit dienst ivm bezwarende jaren bij de Veiligheidsregio 59 jaar,
    Volgens de regels mag je 25 % van je laatste loonmaatregel bij verdienen, maar de vraag is kun je gewoon niet als je wilt verder meer bij werken anno deze tijd maar niet bij de zelfde werkgever!

    Hoe weet de belastingdienst dat meer dan 25% bij verdien en hoe kan duidelijk maken dat gewoon nog fris ben om te werken anno 2024 !

  34. Ik ontvang al een half jaar pensioen en ik was gestopt met werken. Sinds een maand werk ik echter weer voor 15% en betaal ik ook weer pensioenpremie. Wat gebeurt er nu met mijn pensioenbedrag en/of wanneer ontvang ik deze inleg terug?

    1. Jij bouwt nu weer pensioen op dat wordt uitgekeerd vanaf de pensioendatum in het pensioenreglement. Dat is meestal 68 jaar, soms ook vanaf de AOW-datum. Als jij eerder dan een van deze data weer stopt met werken kun je het pensioen altijd op dat moment laten ingaan.