Mag je na je pensioen bijverdienen?

Mag je als je met pensioen bent wat bijverdienen? Het antwoord is ja, dat mag! Maar let op, er zijn een paar uitzonderingen. In dit artikel leg ik uit in welke situaties je op moet letten.

Pensioen en bijverdienen

Het is in principe toegestaan om naast je pensioen te werken en bij te verdienen. Sterker nog, je kan zelfs een volledig baan hebben naast je pensioen.

Veel mensen denken dat het niet mag

Vroeger was het anders. Eind jaren ’70 van de vorige eeuw werden VUT-regelingen ingevoerd. Die regeling maakte het mogelijk dat oudere werknemers eerder met pensioen gingen (vaak met 60 of 62 jaar) en daarmee maakte zij plaats voor jongeren. De VUT was ook bedacht als oplossing voor jeugdwerkloosheid. Toen was wel de regel dat wanneer je met de VUT ging, je niet meer mocht werken. Ook niet bijverdienen. En soms zelfs geen vrijwilligerswerk meer doen. Want dat werk kon allemaal gedaan worden door een werkloze jongere.

Maar de VUT is er niet meer. En deze regels gelden al lang niet meer.

Wanneer moet je opletten?

Als je meer dan 5 jaar voor de AOW-datum stopt dan mag je maximaal dat gedeelte van je pensioen laten ingaan dat je ook bent gestopt met werken. Dus als je 20% van je pensioen wilt laten ingaan, dan moet je ook voor tenminste 20% gestopt zijn met werken. Wanneer je het pensioen volledig wilt laten ingaan, dan moet je volledig gestopt zijn met werken.

Laat je jouw pensioen dus éérder dan 5 jaar voor de AOW-datum ingaan, dan moet je opletten!

Voorbeeld

Stel, iemand is volledig gestopt met werken 6 jaar voor de AOW-datum. En diegene heeft het pensioen laten ingaan. Dat mag volgens de regels zoals ik hierboven heb uitgelegd.

Wanneer diegene de volgende dag weer begint in zijn oude baan, dan snap je dat de Belastingdienst dat uitlegt als oneigenlijk gebruik van de regels. Deze persoon is alleen maar tijdelijk gestopt om het pensioen te kunnen vervroegen. De Belastingdienst kan dan een (flinke) boete opleggen.

Wanneer de persoon uit het voorbeeld na 6 maanden tot het besef komt dat hij beter weer een beetje kan gaan werken en ze zoekt een baantje voor een paar uur in de week om zo nuttig bezig te zijn, onder de mensen te zijn en een klein beetje bij te verdienen, dan is dat geen probleem.

Hoe zit het dan met bijverdienen voor deze groep?

Wanneer je meer dan 5 jaar vóór de AOW-datum stopt met werken en je pensioen laat ingaan, dan mag je niet de intentie hebben om weer te gaan werken. Veel pensioenuitvoerders vragen je ook om een verklaring te tekenen, waarin je dat ook verklaard.

Maar wanneer je stopt met werken en je hebt niet de intentie om te gaan bijverdienen, dan is dat nog geen garantie dat je dat ook nooit gaat doen. Het leven is onvoorspelbaar en misschien verandert jouw situatie wel waardoor je later alsnog besluit (deels) te gaan werken. Dat moet gewoon kunnen.

Bepalend is met welke intentie ben jij eerder dan 5 jaar vóór de AOW-datum gestopt met werken!

Periode 5 jaar voor tot 5 jaar na de AOW-datum

In de periode van 5 jaar voor en 5 jaar na de AOW-datum zijn er eigenlijk géén regels. Het maakt dan helemaal niet uit. Je kunt net zoveel werken en tegelijk pensioen laten uitkeren als je zelf wilt. Dus helemaal niet meer werken en (nog) geen pensioen laten uitkeren is bijvoorbeeld mogelijk. Maar ook volledig doorwerken en tegelijk je pensioen volledig laten ingaan is ook mogelijk. En elke tussenvariant is toegestaan. Je mag het helemaal zelf bepalen. Er is geen enkele toets of controle.

Dan is er nog een laatste regel. Uiterlijk 5 jaar na de AOW-datum moet je pensioen volledig zijn ingegaan. Dus dan zijn de keuzes iets beperkter. Besluit je namelijk dan nog steeds (door) te werken, dan krijg je dus én AOW én pensioen én salaris.

Conclusie

Bijverdienen naast je pensioen mag gewoon. Alleen mensen die eerder dan 5 jaar voor de AOW-datum stoppen met werken moeten goed opletten. Maar heel ingewikkeld is die situatie ook niet. Bepalend is met welke intentie je dan gestopt bent met werken. Wanneer je oprecht gestopt bent en je pensioen hebt laten ingaan, maar (door gewijzigde omstandigheden) besluit je weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan, is er nog steeds niets aan de hand.

Uitzondering corona

Wanneer je in de zorg werkte en meer dan 5 jaar voor de AOW-datum met pensioen bent gegaan, dan geldt een uitzondering. Werknemers uit de zorg die weer aan het werk gaan of zijn gegaan in verband met de uitbraak van corona mogen dat zonder meer doen. Zij zullen sowieso niet geconfronteerd worden met een boete. De Belastingdienst heeft dit in maart 2020 gepubliceerd op haar website.

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

18 reacties

 1. wat is eigenlijk de fiscale reden dat je bij ingang méér dan 5 jaar voor je pensioendatum een boete kan krijgen? Ik kan alleen bedenken dat je te weinig/minder belasting betaalt. Zou een oplossing dan niet zijn om dat vroegpensioen in de gewone loontabel te belasten? Dan hoef je toch niet te beboeten? De belastingdienst krijgt so wie so dan eerder geld binnen. Is toch win-win?

  1. Eric, ik vind het zelf een ‘onzin-regel’ maar we moeten het er mee doen (helaas). De gedachte achter de regel is dat pensioen een inkomens vervangende uitkering is en die uitkering mag niet worden gedaan wanneer het inkomen er nog is. Dat is altijd de regel geweest bij vervroegen (ongeacht de leeftijd). Een aantal jaren geleden zijn de regels versoepeld, maar die versoepeling is er alleen gekomen voor de periode 5 jaar voor de AOW-datum.

   1. Wanneer je een klein pensioen hebt opgebouwd en dit wil laten uitbetalen op je 60ste , tegelijkertijd lever je 8 uur werk in en blijft 24 uur doorwerken in je huidige baan (waar je aan een ander pensioenfonds blijft doorbetalen). Hoe zwaar wordt het 1e pensioen belast?

    1. Dat kan ik niet zeggen. Ik weet niet hoe hoog je salaris is en hoe hoog je pensioen is. Over het algemeen kun je stellen dat het pensioen in deze situatie ongeveer hetzelfde belast wordt als je salaris dat je minder bent gaan verdienen.

 2. Ik ben met mijn 60e met volledig vroegpensioen gegaan. Verder dan 5 jaar vanaf AOW leeftijd. Ik mag niet bijverdienen is mij door de fiscus medegedeeld. Dat begrijp ik.
  Nu word ik 62 jaar en de AOW leeftijd is 67. Daardoor kom ik binnen die 5 jaar. Is nu leidend wat je ingangsdatum van pensionering is geweest om wat te kunnen bijverdienen of dat je binnen die 5 jaar terecht komt?
  Een intentieverklaring heb ik niet getekend naar mijn weten.

  1. Bepalend is het moment van wanneer je jouw pensioen hebt laten ingaan. Jij valt in de regeling dat je volgens de Belastingdienst niet meer mag gaan werken.

 3. Mag je naast een RVU uitkering nog wel een paar uur blijven werken bij een andere werkgever, kan nergens iets lezen daarover.

  1. Daar is inderdaad weinig over te vinden. Er zijn in de wet geen regels over opgenomen. En dat betekent dat het dus gewoon is toegestaan. Ik sluit alleen niet uit dat in een cao of door een werkgever er wel eisen worden gesteld.

 4. Ben vergeten te vermelden dat ik naast de RVU ook mijn pensioen aanspreek en weet niet wat dan de concequenties zijn

 5. Wat als er de volgende situatie is.
  Ik stop op mijn 55e, krijg volgend pensioenoverzicht kleine €1000.
  Met dit inkomen kom ik een heel eind om mij te redden en met grote regelmaat te kunnen genieten van ons huis in Spanje.
  Mijn partner werkt nog fulltime.
  Zou dat überhaupt mogen?

  1. Johan, in principe mag dat. Er is in de wet geen minimum pensioenleeftijd. Er zijn wel wat nuanceringen. Wanneer je stopt meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd dan moet je een intentieverklaring tekenenen dat je niet meer gaat werken. Je partner mag wel werken. Daarnaast moet je checken of je pensioenuitvoerder(s) wel mee willen werken. Niet iedere uitvoerder / regeling staat dat toe. En vanaf 2023 komt er waarschijnlijk een minimale pensioenleeftijd in de wet te staan van 10 jaar voor de AOW-leeftijd (dus dat wordt voorlopig dan 67 jaar).

 6. Beste,

  Wat zijn de wetsartikelen waarin staat dat je naast je pensioen onbeperkt kan bijverdienen? Ik ga in augustus 2021 met pensioen. Ik ben dan ook 67 jaar. Mijn pensioen is heel laag en ik zou graag als ZZP’er willen werken bij opdrachtgevers. Is dit mogelijk? En zijn hier gevolgen aan verbonden voor de hoogte van mijn AOW en pensioen?

  Ik hoor het graag

  1. Er zijn geen wetsartikelen over bijverdienen. En daarom is het toegestaan 🙂
   In de wet is geen bepaling opgenomen over (wel of niet mogen verdienen van) inkomsten na je pensioen -> dus is het toegestaan.
   Dat geldt ook voor de AOW. Wel of geen aanvullende inkomsten heeft geen invloed op de hoogte van je AOW. En ook dat staat niet in de wet. En omdat er geen samenloop bepaling in de wet staat, wordt er bij de AOW geen rekening gehouden met aanvullende inkomsten.

 7. Ik wil mijn pensioen op mijn 61e in laten gaan. Zo te zien moet ik ook die verklaring tekenen. Hoe zit het met af en toe een kunstwerk verkopen wat ik maak. Mag dat nog steeds dan? of ook niet meer?

  1. Joanne, officieel mag je niet meer werken. De Belastingdienst schrijft hierover: Het is niet van belang of het inkomen afkomstig is uit dezelfde dienstbetrekking, uit een andere dienstbetrekking of uit enige andere inkomensgenererende activiteit.
   Dus ook af en toe een kunstwerk verkopen is niet toegestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *