AOW-bedragen per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 zijn de AOW-bedragen verhoogd. In dit artikel geef ik een overzicht van de belangrijkste bedragen en de betaaldata voor 2023. Je leest de bruto en netto bedragen.

Klink hier voor de AOW-bedragen 2024

De bedragen zijn verhoogd ten opzichte van januari. De AOW-bedragen zijn gekoppeld aan het netto minimumloon. Per 1 juli zijn de bedragen van het minimumloon verhoogd met 3,13%.

De AOW-uitkering voor een alleenstaande is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. De AOW-uitkering voor mensen met een partner is gebaseerd op 50% van het netto minimumloon. Samen is dat dus 100% van het netto minimumloon. Let op, er geldt een ingewikkelde rekensystematiek waarmee de AOW wordt verhoogd. Hierdoor is de AOW niet exact met 3,13% verhoogd. Hierover kun je meer lezen in het volgende artikel.

Lees ook:
Stijging AOW-bedragen 2023 een uitleg

AOW bedragen vanaf 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 zijn de AOW-bedragen als volgt:

De bruto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt € 993,16 per maand.
Het vakantiegeld bedraagt € 54,34.
De netto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt per maand € 939,24.
Zonder heffingskorting is dat € 750,91 netto per maand.

De bruto AOW-uitkering voor een alleenstaande bedraagt € 1.458,15 per maand.
Het vakantiegeld bedraagt € 76,08.
De netto AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt per maand € 1.378,58.
Zonder heffingskorting is dat € 1.101,56 netto per maand.

Dit zijn de AOW-bedragen per juli 2023 uitgaande van een volledige AOW. Mensen met buitenland jaren worden gekort op de AOW-uitkering. De korting is 2% per jaar dat je niet in Nederland bent geweest.

Krijg je al een uitkering van de overheid, dan kun je voor een gedetailleerd overzicht inloggen op mijnsvb.nl

Betaaldata AOW 2023

In 2023 wordt de AOW op de volgende data uitbetaald:

 • 22 juni 2023
 • 24 juli 2023
 • 23 augustus 2023
 • 21 september 2023
 • 23 oktober 2023
 • 23 november 2023
 • 20 december 2023

Foto: Karolina Grabowska – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 1. 1700 miljard in kas 1 juli kan het pensioen toch omhoog of moeten we weer wachten tot 2027? Ben bij het bpf bouw

    1. Zeker. Wanneer je lange tijd geen indexatie hebt gehad is het fijn dat er nu wel een indexatie wordt gegeven.

     Bij bpf Bouw is de indexatie dit jaar heel hoog geweest, maar ook hebben zij als een van de weinige fondsen de afgelopen jaren wel regelmatig geïndexeerd.

   1. Goed geregeld. Jammer dat aan werkende mensen ,die buiten hun schuld niet volledig in Nederland kunnen zijn, niet goed is geregeld. Wij hebben mensen die later in Nederland kwam en vanaf het begin hebben in Nederland gewerkt. Deze weldenkende groepen krijgen de zelfde als mensen die hier geboren zijn en niet bij de arbeidsmarkt actief zijn. Hier is de norm alleen langer in NL zijn niet de deelname aan het samenlevingsopbouw en arbeidsverleden.

 2. In 2022 is het belegd vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met ruim 400 miljard achteruit gegaan. Van 1917 naar 1511 miljard. Dit tengevolge van de stijgende rente, met als gevolg zeer grote verliezen op derivaten. Met andere woorden misgegokt. De pensioengerechtigden mogen blij zijn dat ondanks deze grote verliezen de pensioenen toch verhoogd zijn.

  1. Beste Jan, de daling is het gevolg van het gedeeltelijk afdekken van het renterisico. Dat is geen gok, maar juist een ingebouwde zekerheid.

   Ondanks de daling zijn de dekkingsgraden toch gestegen. Daaruit kun je concluderen dat het renterisico niet volledig is afgedekt. Was dat wel het geval geweest, dan zou de daling nog veel groter zijn geweest.

   Maar een renteafdekking doe je niet voor de periode dat de rente stijgt. Dat is met name bedoeld voor een periode dat de rente weer gaat dalen. Mocht de rente gaan dalen, dan gebeurt precies het omgekeerde. Een enorme stijging van het vermogen van pensioenfondsen. Alleen doordat niet het volledige risico is afgedekt, zal dan de dekkingsgraad gaan dalen, ondanks de stijging van het vermogen.

   Als je al over een gok praat die verkeerd kan uitpakken, dan zou ik juist de situatie van een rentedaling een gok willen noemen. Wat er nu gebeurt is eigenlijk wel prima toch? Een stijging van de dekkingsgraad zorgt voor meer pensioen en meer indexatie!

  2. Ik vind het een treurig gebeuren dat zonder te vragen/toestemming met ONS gespaard pensioen beleggingen gedaan worden

   1. Waarom vind je dat treurig?
    Beleggen is (voor de lange termijn) de beste manier om geld te laten renderen, dus absoluut noodzakelijk voor een zo hoog mogelijke pensioenuitkering.

 3. Waarom hoor ik niemand wat het zogenaamde invaren in het nieuwe pensioenstelsel gaat kosten voor iedereen die pensioen heeft! En wie gaat dat betalen??

  1. Tijdens de behandeling van de nieuwe wet is hier over gesproken in de Tweede en Eerste Kamer. Volgens Minister Schouten bedragen de kosten gemiddeld € 5 miljoen per fonds gaan kosten. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het fonds zal het voor het ene fonds hoger en voor het andere lager uitpakken. Maar gemiddeld verwacht men deze kosten. De kosten worden betaald door de deelnemers via het fondsvermogen of de toekomstige premies.

   1. Beste Jan, dat laatste is dus een open verhaal. Waarom is dit niet bekend? Heeft men dat weer voor zich uit geschoven? Het wordt dan voor iedereen weer afwachten of het toch weer een + of -! wordt! Kortom toch een gokkast?

    1. Frans, de sociale partners (lees werkgevers- en werknemersorganisaties) gaan over de aanpassing van de pensioenregeling. Zij beslissen de komende periode hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. De keuzes die zij gaan maken zijn van invloed op de uiteindelijke kosten van de transitie en uitvoering in de jaren daarna. Het is dus mede aan jouw vakbond hoe dit uit gaat pakken.

 4. Hallo ik ga 1 5 2024 met pensioen en krijg pas 1 5 2025 pensioen dus moet een jaar leven van aow 936euro kan ik net de huur van betalen geweldig land zou rutte zeggen 50 jaar gewerkt.

   1. Ik denk dat Hans per 1-5-2024 (67jaar) AOW krijgt en bij een pensioen fonds met een pensioenrichtleeftijd van 68 heeft.
    Dus een jaar later.
    Dan kan dan pensioen gewoon vervroegd worden.

    Neem contact op met je pensioenfonds hier voor.

 5. Ik ben nu 2 jaar gepensioneerd. Mijn vrouw werkt niet en heeft dus geen inkomsten. Ik begrijp dat een alleenstaande meer aow krijgt omdat diegene meer kosten heeft bv de huur en electra maar als je met z’n 2en bent met 1 inkomen zijn de kosten nog hoger maar je krijgt minder dan een alleestaande. De regering gaat er dus van uit dat de partner altijd werkt. Dat was vroeger wel anders. Het gezegde te weinig om te leven en te veel om te sterven klopt dus

  1. Ik begrijp je reactie heel goed. Maar ik wil hier ook wel een nuance bij plaatsen. Tot 2015 gold een toeslag op de AOW als je een jongere partner had. Die toeslag is afgeschaft, maar niet geheel onverwacht. Eind jaren 80 heeft de overheid een uitgebreide campagne gevoerd onder de slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Dat was om iedereen in Nederland bewust te maken van het feit dat je in de toekomst niet meer uit mag gaan van een kostwinnersmodel.

   Wanneer je in deze situatie zit, dat je een AOW-uitkering van je partner moet overbruggen, is het goed om voordat je met pensioen gaat, goed na te denken over opties van bijvoorbeeld hoog/laag. Zodat je een deel van je eigen pensioen naar voren haalt om dit gat op te vangen.

   1. Dat is wel lekker makkelijk, mijn vrouw heeft 35 jaar gewerkt bedrijf failliet, vrouw heeft 30 maanden ww gehad krijgt niets meer, vervolgens ga ik met pensioen en moet 4 jaar overbruggen om dat vrouw niet werkt. Dus in paar jaar 2x gestraft.
    Dus nu mag ik 4 jaar door werken om de kosten te kunnen betalen. Goed geregeld regering.

    1. Rien, jouw vrouw heeft dus nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Zij is via een WW-situatie thuis komen te zitten en heeft nu geen inkomen meer. Dat kun je inderdaad uit je pensioen overbruggen. Maar jouw vrouw kan toch ook nog gewoon werken en inkomen verdienen?

 6. Een slordigheidje van U, het bruto opgebouwde vakantiegeld per maand voor iemand met partner is niet € 53,34 maar € 54,34. Ik ben al met pensioen.

 7. Hoe wordt de AOW uitkering berekent? Ik weet dat het 70% (alleenstaande) van het netto minimumloon is en rekening wordt gehouden met de algemene loonheffingskorting en arbeidskorting en dit daarna gebruteerd wordt. Maar ik kan nergens de berekeningsmethodiek of voorbeeld vinden. Bij de belasting vind ik wel de bedragen, maar niet de berekening.