De AOW-bedragen vanaf 1 juli 2022

Op 1 juli 2022 worden de AOW-bedragen verhoogd. In dit artikel geef ik een overzicht van de belangrijkste bedragen en de betaaldata voor 2022.

De bedragen zijn verhoogd ten opzichte van januari. De AOW-bedragen zijn gekoppeld aan het netto minimumloon. Per 1 juli zijn de bedragen van het minimumloon verhoogd. De AOW-uitkering voor een alleenstaande is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. De AOW-uitkering voor mensen met een partner is gebaseerd op 50% van het netto minimumloon. Samen is dat dus 100% van het netto minimumloon.

AOW bedragen vanaf 1 juli 2022

Per 1 juli 2022 zijn de AOW-bedragen als volgt. De bruto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt € 914,15 per maand. Het vakantiegeld bedraagt € 49,51.

De bruto AOW-uitkering voor een alleenstaande bedraagt € 1.334,94 per maand. Het vakantiegeld bedraagt € 69,30.

Dit zijn de AOW-bedragen uitgaande van een volledige AOW. Er geldt een kortingsregeling voor mensen met buitenlandjaren. De korting is 2% per jaar dat je niet in Nederland bent geweest.

De bijdrage zorgverzekeringswet is 5,50%.

Krijg je al een uitkering van de overheid, dan kun je voor een gedetailleerd overzicht inloggen op mijnsvb.nl

Lees ook 
Op welke leeftijd gaat de AOW in

Betaaldata AOW 2022

In 2022 wordt de AOW op de volgende data uitbetaald:

 • 21 juli 2022
 • 23 augustus 2022
 • 22 september 2022
 • 24 oktober 2022
 • 23 november 2022
 • 22 december 2022

Foto: Eric Rothermel via Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 1. Beste,
  Mijn vrouw, verkeerd in de goede situatie dat mijn geboorte datum 08 01 1949 is zij lift mee in de aow uitkering ,zal graag het netto bedrag willen weten, van de uitte keren hoogte netto hiervan.

 2. Waarom krijgt iemand die alleen woont zoveel meer dan iemand die gehuwd is vind dit niet eerlijk m,En dan daarbij mijn vrouwkan niet werken omdat ze mijn moet verzorgen vind dit nieteerlijk ,Kan je me hier uitleg over geven

  1. Kees, wanneer je een partner hebt, dan krijg je € 914,15 per maand, maar je partner krijgt dat vanaf haar AOW-leeftijd ook. Dus samen krijg je dan € 1.828,30 per maand. Dat is meer dan een alleenstaande krijgt.

 3. Beste Jan
  Ik ben samenwonend met werkende partner.
  Heeft het nog invloed op de hoogte van het AOW bedrag als mijn zoon samen met vriendin en kind een paar jaar bij ons komen wonen? Bij voorbaat dank

  1. Cor, dat heeft geen invloed op de AOW. Het bedrag aan AOW is onafhankelijk van inkomen, gezinssamenstelling etc. Het enige dat telt is of je wel of niet samenwoont.

 4. Geachte
  Ben gehuwd en wordt 66 jaar 8 mnd, ofwel krijg aow.
  Mijn vrouw is 63.
  Hoeveel aow krijg ik?
  Ik denk ca 1300 bruto tot het moment dat mijn vrouw ook aow krijgt en dan krijgt ieder ca 950.
  Klopt mijn redenering?
  Mvg Hans

  1. Hans, als je gehuwd bent dan krijg je € 914,15 per maand, ook al is je partner nog niet AOW-gerechtigd. Wanneer jouw partner de AOW-leeftijd bereikt dan krijgt zij ook € 914,15. De AOW-uitkering van € 1.334,94 is voor alleenstaanden, dus mensen zonder partner.

 5. Beste
  Over 9 maanden ga ik AOW ontvangen. Ik ben met vervroegd pensioen. Over mijn pensioen wordt loonheffingskorting toegepast. Wat is het beste om te doen als ik AOW ontvang. Loonheffingskorting over de AOW of pensioen

  1. Dat hangt van de hoogte van beide uitkeringen af. De Belastingdienst geeft als standaard advies om de loonheffingskorting toe te passen op de hoogste uitkering.

 6. Mijn echtgenote wordt 27 oktober 66 jaar. Ik ontvang AOW (geb.05.05.42).
  Wanneer gaat mijn echtgenote AOW ontvangen?
  Vriendelijke groet,

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 7. Voor een getrouwd persoon rekent de pensioenvooriening dat je 50% van de AOW krijgt.
  Hoe zit het nu als de partner niet de nederlandse nationaliteit heeft en ook nooit in Nederland heeft gewoond of gewerkt en dus geen AOW heeft opgebouwd.
  In dat geval zou men gestraft worden als men trouwt.

  1. Als je trouwt of gaat samenwonen met een partner die geen AOW heeft, dan krijg je inderdaad een lagere AOW, zodat je, kijkend naar de AOW, per saldo minder krijgt. Maar als iemand geen Nederlandse sociale zekerheid heeft, dan mag je er vanuit gaan dat diegene wel een buitenlandse sociale zekerheidsvoorziening heeft.

 8. Hi, ik krijg Aow als alleenstaande en mijn vriendin wil bij mij komen wonen,47 jaar. Echter zij heeft geen inkomen.
  Kan ik een case maken om toch de alleenstaande AOW te ontvangen?
  Wat zijn de criteria

  1. Als je vriendin bij je komt wonen, dan heb je geen recht meer op de AOW voor een alleenstaande. Het criterium is of je een gezamenlijke huishouding voert. Vrij vertaald is dat of je samenwoont. En dat ga je doen. Dus hier is niets aan te doen. De enige optie om je AOW te houden is om niet te gaan samenwonen.

 9. Beste Jan, 15-12-2024 heb ik mijn officiële pensioenleeftijd bereikt. Maar de gegevens bij de SVB zegt dat ik van 15-12-1974 tot 28-02-1991 geen AOW heb opgebouwd. De SVB kon mij vertellen dat ze van bovengenoemd periode geen gegevens van mij hebben. Dus ik mis voor elk jaar geen opbouw 2%. Totaal kom ik uit op 34%. Ik heb nooit in het buitenland gewoond of gewerkt, ik ben hier geboren, enz enz. Wat moet ik nu doen ? Ik heb wel al contact met de SVB hierover gehad. Alvast bedankt voor je reactie, mvrgr Eddy

  1. Eddy, dat is een lastige discussie. Heel vervelend ook voor je. Het beste is om aan te tonen middels documenten uit die periode dat je in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Dat kan gaan om loonstroken, jaaropgaven, belastingaangiftes etc. Misschien kun je ook nog informatie krijgen via je oude werkgever? En ook pensioenopbouw in Nederland via je werkgever kan een document zijn dat je kunt gebruiken.