Waarom shoppen met je pensioenkapitaal altijd last-minute is

Je wilt dat je pensioen op tijd geregeld is. Maar wanneer je een pensioenkapitaal hebt, dan pakt dat vaak anders uit. Doordat je gaat shoppen met je pensioenkapitaal, wordt het altijd last-minute. En daar is weinig aan te doen. Maar je kunt er wel rekening mee houden en je voorbereiden.

Premie betalen tot de pensioendatum

Je kunt pas gaan shoppen als je pensioenopbouw gestopt is. Veel mensen stoppen met werken op de AOW-datum. Dat is vaak een dag midden in de maand. Tot die dag wordt er door je werkgever premie betaald. Jouw werkgever moet je vervolgens ‘afmelden’ bij de pensioenuitvoerder. Pas vanaf dat moment kun jij gaan shoppen.

Tip 1: bespreek met je werkgever dat je op tijd wordt afgemeld zodat je geen onnodige vertraging oploopt bij het shoppen met je pensioenkapitaal.

Beleggingsrendement

Je pensioenkapitaal is belegd. Op de pensioendatum worden de beleggingen verkocht en gebruikt voor de aankoop van een pensioenuitkering. Maar pas op het moment dat duidelijk is welk pensioen jij aankoopt en bij wie en er daadwerkelijk een verkoopopdracht is gegeven, is bekend wat het definitieve kapitaal is. Het heeft dus nog niet veel zin om al maanden van tevoren hier mee aan de slag te gaan. Hoe korter de tijd tussen offertes opvragen en het daadwerkelijke aankopen, hoe nauwkeuriger je offerte is.

Prijs van pensioen

Hoeveel pensioen je kunt aankopen, hangt af van de levensverwachting en de rente. Deze twee fluctueren, waarbij de rente zeer regelmatig (bijna elke week) verandert, waardoor de tarieven regelmatig veranderen. De offerte die je krijgt is vaak heel kort geldig. Meestal wordt wanneer je pensioenkapitaal daadwerkelijk wordt gestort pas de definitieve uitkering vastgesteld tegen de dan geldende prijzen. Dus ook hier geldt, hoe dichter je op dat moment zit , hoe nauwkeuriger je offerte is.

Andere uitvoerder

Wanneer je switcht naar een andere uitvoerder moet je rekening houden met een vertraging van minimaal 10 werkdagen. Wanneer jij een tikkie stuurt naar iemand, dan heb je vaak binnen een paar minuten het geld op je eigen rekening. Bij pensioen overboeken van de ene naar de andere uitvoerder werkt dat anders. Vraag me niet waarom, maar de meeste uitvoerder hanteren een termijn van ongeveer 10 dagen om het geld te kunnen overboeken.

Houd hier rekening mee

Shoppen met je pensioenkapitaal is dus last minute. Het heeft dus geen zin om hier heel vroeg mee te beginnen. Uiteraard kun je wel op tijd je voorbereiding treffen.

Tip 2: bereid je voor! Maak alvast afspraken met je pensioenadviseur. Stel je pensioenplanning op en weet wat voor uitkering je wilt en welke keuzes je allemaal gaat maken. Zorg dat alle documenten in orde zijn, zodat je alles op tijd kunt aanleveren.

Tip 3: bouw een kleine marge in voor jezelf. De kans is groot dat de eerst termijn na je pensionering verlaat wordt uitbetaald. Zorg dus dat je die eerste maand in ieder geval kunt rondkomen, zonder dat je de eerste pensioenuitkering hebt ontvangen.

Foto: Jéshoots op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *