Advies bij shoppen met je pensioenkapitaal

Wanneer je een beschikbare premieregeling hebt, dan bouw je een kapitaal op waarmee je pensioen moet aankopen. Waar je dat pensioen aankoopt, mag jij zelf weten. Dat mag bij de verzekeringsmaatschappij zijn waar jij pensioen hebt opgebouwd, maar je mag ook overstappen. Dat noemen we shoppen. De beslissing om wel of niet over te stappen neem je zelf. Je kunt daarbij gebruik maken van advies bij het shoppen met je pensioenkapitaal.

Marktvergelijk

Het is verstandig om een goed marktvergelijk te maken, zodat je de hoogste mogelijke uitkering krijgt. Wanneer je gebruik maakt van advies bij het shoppen met je pensioenkapitaal, dan wordt de vergelijking voor jou gemaakt. En je krijgt een advies bij welke uitvoerder jij het beste je pensioen kunt aankopen. Uiteraard wordt dan ook de daadwerkelijke aankoop van je pensioen geregeld.

Wist je overigens dat wanneer je wilt gaan shoppen, je altijd een pensioenadviseur in de arm moet nemen?

Variabel pensioen

Het is ook mogelijk om bij het shoppen de mogelijkheid van variabel pensioen mee te nemen. Dan koop je met je kapitaal een variabele pensioenuitkering aan gebaseerd op beleggingen. Deze uitkering is vaak iets hoger dan een vaste gegarandeerde uitkering, maar kent wel meer risico. Wanneer je gebruik maakt van advies bij het shoppen met je pensioenkapitaal wordt er dan niet alleen gekeken naar de hoogste uitkering, maar ook naar welk product het beste aansluit bij jouw risico capaciteit en je risico bereidheid.

Shoppen met je lijfrente kapitalen

Wanneer je een lijfrente hebt opgebouwd kun je ook shoppen met je lijfrentekapitaal. Lijfrente en pensioen kan niet worden gecombineerd. Dus wanneer je een lijfrente en een pensioen hebt, dan zijn het altijd twee gescheiden trajecten.

Bij lijfrente heb je ook meerdere opties om je lijfrente te laten uitkeren. Je kunt kiezen uit een levenslange uitkering, maar lijfrente kan ook tijdelijk. En je mag je lijfrente laten uitkeren door een verzekeringsmaatschappij maar ook door een bancaire instelling. En net als bij pensioen heb je ook hier de keuze uit een vaste gegarandeerde uitkering en een variabele uitkering op basis van doorbeleggen.

Wist je overigens dat de periode waarin jij je lijfrente hebt afgesloten bepaald wat je er allemaal mee mag doen? Zo mag je bepaalde lijfrente wel en andere lijfrentes juist niet laten uitkeren voor je AOW-leeftijd.

Zorg dat je een pensioenplan hebt

Wanneer jij een compleet uitgewerkt pensioenplan hebt, kunnen wij op basis daarvan voor jou gaan shoppen. Heb je dat plan nog niet volledig uitgewerkt, dan is het belangrijk dat je die eerst gaat of laat opstellen.

Foto: Suganth op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *