Besparen wordt urgent – een plan van aanpak

Het zal niemand ontgaan dat de prijzen enorm stijgen. Een beetje afhankelijk van welke cijfers je precies gebruikt, varieert de inflatie ergens tussen de 7% en 12%. Welk cijfer je ook pakt, de stijging is enorm. Ik was gisteren in de supermarkt en daar valt me al langer op dat de prijzen merkbaar stijgen. Maar sinds deze week sprongen er een aantal producten echt uit met enorme prijsstijgingen. En dat terwijl de pensioenen bij de meeste pensioenfondsen niet tot nauwelijks stijgen. Als er dan steeds meer uit gaat, maar er komt niet steeds meer binnen, dan wordt besparen echt urgent. In deze blog geef ik je tips hoe je kunt besparen en een plan van aanpak.

Waarom heb je voor besparen een plan van aanpak nodig?

Een plan van aanpak kan overkomen als een verplichting, als een inperking van je vrijheid. En dat past juist niet bij genieten van je pensioen! Maar het omgekeerde is waar. Door een plan van aanpak heb jij de regie. Jij bepaalt waar je geld naar toe gaat. En door een goede balans in inkomsten uitgaven kun jij genieten van optimale vrijheid. Uitgeven zonder plan en achteraf moeten constateren dat je geld tekort komt is juist het tegenovergestelde van vrijheid.

Wat is het effect van inflatie?

Wanneer de inflatie 7% is, dan is alles over 10 jaar twee keer zo duur geworden. Je kan ook zeggen, je geld is over 10 jaar dan nog maar de helft waard. Tot voor kort was de inflatie lange tijd gemiddeld net iets lager dan 2%. En dan wordt alles ook duurder. Maar bij een inflatie van 2% duurt het ongeveer 35 jaar voordat de prijzen verdubbelen en geen 10 jaar!

Besparen, een plan van aanpak begint met inzicht

Wanneer je voor het besparen een plan van aanpak maakt, dan begint dat plan met het zorgen voor inzicht. Maak voor jezelf inzichtelijk waar je geld heen gaat. Het is belangrijk om zicht te hebben op al je uitgaven. Maak voor jezelf inzichtelijk wat je uitgaven zijn per categorie. Dat kun je doen door een huishoudboekje bij te houden, op papier of digitaal. Of je maakt gebruik van een app, al dan niet van je bank.

Review je uitgaven

Stap twee is het reviewen van je uitgaven. Waar besteed jij je geld aan en is dat de meest optimale manier? Begin met vaststellen wat goed gaat, welke uitgaven ben jij helemaal tevreden mee. Kijk vervolgens naar uitgaven die eventueel anders kunnen. Geef jij aan bepaalde zaken teveel geld uit? Geef jij geld uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt?

Beslis

De volgende stap is beslissen. Waar nodig en waar mogelijk pas jij je uitgaven aan.

Werk met budgetten

Bij het besparen in je plan van aanpak is het vervolgens belangrijk om te werken met met vaste budgetten. Dat kan zijn door een vast bedrag te pinnen, aparte rekeningen te openen, automatische spaarpotjes te maken voor bijvoorbeeld je auto, kleding, onderhoud aan je huis etc. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op basis van een goede administratie je budgetten in de gaten houden.

Sparen of beleggen

Geld opzij zetten in spaarpotjes en het hebben van een buffer is belangrijk. Maar denk hier ook eens goed over na in relatie tot inflatie. Besef dat je geld door inflatie minder waard wordt. En bij 7% inflatie – of hoger – gaat die geldontwaarding heel hard. Denk daarom ook eens na over beleggen. Beleggen doe je met geld dat je niet perse nodig hebt en ook niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Maar geld dat je kunt missen en niet op korte termijn nodig hebt is extra gevoelig voor inflatie. Beleggen zou dan een overweging kunnen zijn, waarbij je streven is om door rendement je geld zijn waarde te laten behouden.

Bezuinigen

Minder uitgeven is belangrijk. Vanuit je inzicht kun je keuzes maken en je budget limiteert je uitgaven. Maar kijk vervolgens ook waar je minder aan kunt uitgeven. Denk aan de kosten van je auto. Bezuinigen kun je bijvoorbeeld op je autoverzekering en op tanken. Denk ook aan de kosten van energie. Oversluiten van je contract is nu vaak niet aan te raden. Maar als je tarief verhoogd wordt, kijk dan wel even goed om je heen en maak een vergelijk van de verschillende aanbieders. Denk ook aan je mobiele abonnement. Houd er rekening mee dat die prijzen ook kunnen gaan stijgen door de gestegen energieprijs.

Foto: Andrea Piacquadio op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *