Extra storten in je pensioen of gewoon sparen?

Wanneer je kort voor je pensioen zit en je hebt geld over, wat is dan het beste om er mee te doen? Kun je het beste extra storten in je pensioen? Of is het beter om het gewoon op je spaarrekening te zetten? Ik leg uit wat er gebeurt aan de hand van een eenvoudig rekenvoorbeeld. En aan het eind van het artikel heb ik nog een belangrijke wetswijziging!

Extra storten in je pensioen en belastingvoordeel?

Wanneer je een extra storting doet in je pensioen, dan betaal je die storting uit je bruto loon. Dus voordat er belasting over betaald is. Deze storting gaat via je werkgever, die houdt de storting in op je loon. Over de storting betaal je nu geen belasting. Over de pensioenuitkering betaal je straks wel belasting.

Stel je hebt een extra bonus of vakantiegeld van € 2.000,-. Als je die laat uitkeren dan hou je daar netto ongeveer € 1.260,- van over (ik heb gerekend met 37,07% belasting). Als je dat stort op je spaarrekening, dan kun je dus van de € 2.000,- maar € 1.260,- sparen.

Stort je de € 2.000,- in je pensioen, dan betaal je daar geen belasting over en leg je dus € 2.000,- in.

Uitkering van je pensioen

Wanneer het pensioen gaat uitkeren, dan betaal je belasting over de pensioenuitkering. Hoeveel die belasting is, hangt af van de hoogte van je totale pensioen. Lees hiervoor dit artikel. Ik ga in dit voorbeeld uit van het laagste tarief van 19,17%. Je betaalt in dit voorbeeld door de extra storting in je pensioen te doen dus veel minder belasting. In plaats van 37,07% betaal je maar 19,17%. Dat is een interessant voordeel.

Wel of niet doen?

Maar moet je nu nu wel of niet die extra storting doen in je pensioen? Als de persoon in het voorbeeld het geld niet stort in pensioen maar gewoon op de spaarrekening, dan staat er als diegene met pensioen gaat € 1.260,- extra op de spaarrekening. Daar kan je mee doen wat je wilt.

Als je er voor kiest om het in pensioen te storten, dan krijg je iedere maand een iets hogere pensioenuitkering. In dit voorbeeld is dat in totaal € 85,- netto per jaar extra. Maar je hebt minder geld op je spaarrekening staan. Pas na 15 jaar heb je ongeveer je eigen inleg weer terug. Na 15 jaar heb je in totaal € 1.275 netto pensioen ontvangen. Daarna wordt het dus verdienen. Want elk jaar dat je langer leeft, krijg je € 85,-. De gemiddelde levensverwachting is 20 jaar na pensionering, dus dan krijg je in totaal € 425,- meer uitgekeerd dan wanneer je het geld gewoon op de spaarrekening had gezet.

Veel mensen kiezen toch voor gewoon sparen

Ik zie dat veel mensen in mijn adviespraktijk toch kiezen voor gewoon sparen, ook al levert dat misschien minder op. Het voordeel van extra storten in je pensioen merk je namelijk niet meteen als je met pensioen gaat. Sterker nog, de eerste jaren heb je een nadeel. Na 1 jaar heb je bij gewoon sparen € 1.260,- op de bank. Door je extra storting in pensioen heb je maar € 84,-. Pas na 15 jaar heb je je eigen inleg weer terug. En daarna komt pas je voordeel. Maar na 15 jaar ben je 82 jaar oud. Daarna heb je pas voordeel.

Wat wil jij? Aan het begin meer te besteden? Of vanaf je 82e?

Iedere situatie is anders

Ik heb gerekend met een voorbeeldpersoon die tijdens zijn werk 37,07% belasting betaalt en na pensionering 19,17%. Als je in een andere belastingschijf valt, dan pakt het voorbeeld voor jou anders uit. Het kan zijn dat de terugverdien termijn van 15 jaar voor jou dus langer of korter is. Ook hangt het af van de tarieven van jouw pensioenuitvoerder hoeveel extra pensioen je krijgt door de extra storting.

Het rekenvoorbeeld is gebaseerd op iemand die vlak voor zijn pensioen zit. Wanneer jij verder van je pensioendatum af zit, dan werkt het anders. Dan leg je over een langere periode in en maak je meer rendement over je geld, waardoor de terugverdien termijn anders (lees korter) wordt.

De regels voor extra storten in je pensioen gaan veranderen

Er komt een nieuwe pensioenwet aan waardoor alle pensioen in Nederland gaan veranderen. Maar ook de regels voor extra storten in je pensioen gaan veranderen. Als je niet de maximale pensioenopbouw hebt, dan mag je extra storten. Als je wel ruimte hebt om extra te storten, maar die niet gebruikt, dan spaar je die ruimte op. Dus stel dat je € 1.000,- extra mag storten in je pensioen, maar je doet dat niet, dan mag je na 5 jaar € 5.000,- extra storten. Dat noemen we je inhaalruimte.

Als straks het nieuwe pensioenstelsel ingaat, dan wordt de inhaalruimte voor iedereen op nul gezet. Als je in dat jaar niet de maximale pensioenopbouw hebt, mag je die ruimte van dat nieuwe jaar wel gebruiken. Maar je oude inhaalruimte is verdwenen. Wil jij een grote storting in je pensioen doen, dan is het dus zaak om hier snel mee te zijn. Want straks heb je misschien geld genoeg om extra te storten in je pensioen, maar is je ruimte ineens verdwenen.

Foto: Karolina Grabowska op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Beste Jan,

  Mijn vrouw krijgt vanaf december 2022 AOW en o.a. vanaf mei 2023 een pensioenuitkering van 275,28 p/j van het Pensioenfonds Detailhandel. Omdat de uitkering lager is dan €520,35 p/j mag dit pensioen ook in één keer worden uitgekeerd. Het is alleen niet duidelijk of dit bedrag ineens, vóór of na de pensioengerechtigde leeftijd wordt of mag worden uitgekeerd en het hoge of lage belastingtarief wordt toegepast. Onze voorkeur is om gehele bedrag (€5922,38) te ontvangen met inhouding van het lage belastingtarief (nu ca. 19%) Haar totale inkomen komt niet boven de 1ste schijf uit. Is dit mogelijk? En, zo ja, moet de pensioenuitvoerder hieraan meewerken?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Je kunt je pensioen uitstellen of in jullie geval laten staan tot na de AOW leeftijd en dan afkopen. De uitvoerder is alleen niet verplicht aan deze afkoop mee te werken.

 2. Hallo Jan, de uitleg is vrij uitgebreid, maar ik mis toch nog een paar punten.

  Als mijn vermogen boven de vermogensgrens uitkomt, betaal ik nog meer belasting door het vakantiegeld van €2000 te laten uitbetalen en netto te sparen. Klopt dat? Dat zou mogelijk een extra stimulans zijn om in de pensioenpot te storten.

  Ik wil graag meer pensioen opbouwen, maar vooral om dan eerder met pensioen te kunnen. Maar… dan betaal ik dus alsnog over het hogere bedrag meer belasting, in ieder geval over de jaren totdat mijn AOW ingaat. Ik kan moeilijk inschatten hoe interessant het dan nog is.

  En als laatste: bij overlijden is het geld in een pensioenpot foetsie. Als ik het zou sparen, zou het nog naar de kinderen gaan. Dat vind ik best een groot risico en dat houdt me eigenlijk meer bezig dan de eerste twee punten.

  Kun je hier je licht op laten schijnen?

  Alvast bedankt!

  1. Laura, als je totale vermogen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, betaal je inderdaad heffing box 3. Dat kan, afhankelijk van de keuze sparen of beleggen, oplopen tot 2% heffing per jaar. Bij de vraag of je extra in pensioen gaat storten of gewoon in privé gaat sparen speelt dit zeker een rol.

   Als je eerder stopt met werken en je pensioen in laat gaan, dan kost dat niet altijd meer belasting. Zie deze blog: https://bijnametpensioen.nl/eerder-met-pensioen-kost-je-vaak-niet-meer-belasting/

   Bij overlijden is in veel gevallen je pensioengeld inderdaad weg en bij sparen gaat het geld naar je kinderen. Je kunt om die reden ook kiezen voor een lijfrente. Als je kiest voor een bancaire lijfrente (of beleggings lijfrente) dan vervalt het geld niet bij overlijden, maar komt ten goede aan je erfgenamen.