Jouw pensioen wordt persoonlijker en transparanter

Afgelopen week heeft minister Schouten het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is de bedoeling dat deze nieuwe wet op 1 januari 2023 in zal gaan. Alle pensioenregelingen in Nederland worden aangepast en omzet naar een persoonlijke pensioenpot. Ook jouw pensioen wordt een persoonlijke pensioenpot. Jouw pensioen wordt persoonlijker en transparanter.

Pensioen bij een pensioenfonds

Bij een pensioenfonds betalen werkgevers en werknemers jaarlijks premies. Deze premies worden samen met het al opgebouwde pensioenvermogen belegd. Wie welk deel van het geld nu eigenlijk heeft is niet bekend. Wie voor wie betaalt is ook niet bekend. Er is één grote gezamenlijke pensioenpot waar in gestort wordt en waar ieder jaar de ingegane pensioenen uit betaald worden. Als er voldoende geld is, wordt je pensioen volledig uitbetaald. Als er meer dan voldoende geld is, kan je pensioen verhoogd worden. En als er te weinig geld is, dan wordt je pensioen gekort. Niet heel persoonlijk en ook niet transparant. Maar, met de komst van het nieuwe stelsel wordt het allemaal anders. Jouw pensioen wordt persoonlijker en transparanter.

Pensioen wordt persoonlijker en transparanter – je eigen pensioenpot

De grote pensioenpot wordt opgeknipt en iedereen krijgt zijn eigen pensioenpotje. De premies die jij samen met de werkgever betaalt, komen in jouw eigen pot. Hoe hoger de pot, hoe meer pensioen jij krijgt. Het pensioen wordt persoonlijker en transparanter hierdoor.

Het geld in jouw persoonlijke pensioenport wordt belegd. Daarbij zijn er twee opties.

  1. Alle potjes worden gezamenlijk belegd en het totale rendement wordt aan het eind van het jaar verdeeld over alle potjes. Daarbij kan er voor gekozen worden om het rendement her te verdelen over verschillende leeftijdsgroepen. Op die manier kan er voor gezorgd worden dat met name ouderen en gepensioneerden niet al teveel schokken krijgen in hun pensioen. Ook kan er een buffer worden aangelegd om hele grote schokken op de beurs op te vangen.
  2. De potjes worden individueel belegd, waarbij er een beleggingsmix wordt gekozen die standaard past bij jouw leeftijd en risicobereidheid. Je kunt zelf ook kiezen om meer of minder risico te nemen. Deze vorm is nog persoonlijker en transparanter, maar iets minder solidair.

Je oude pensioen wordt ingevaren

Het is de bedoeling dat alle pensioenen die al zijn opgebouwd bij een pensioenfonds worden omgezet naar het nieuwe systeem. Dus naar een persoonlijke pensioenpot. Daarbij maakt het niet uit of je binnenkort met pensioen gaat of al jaren met pensioen bent. Dit gaat voor iedereen gebeuren.

Eindloon of middelloon bij een verzekeringsmaatschappij

Bouw je pensioen op in een eindloon- of een middelloonregeling bij een verzekeringsmaatschappij, dan zal dat gaan stoppen. Ook jij krijgt een persoonlijke pensioenpot. Het eindloon- of middelloonpensioen dat je al had opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij zal niet veranderen.

Je hebt al beschikbare premie

Wanneer jij een al een beschikbare premieregeling hebt, dan zal er niet veel veranderen. In de nieuwe wet zullen details veranderen. Maar voor jouw pensioen maakt het eigenlijk niet veel verschil. Jouw pensioen is al persoonlijk en transparant. Dus nog meer persoonlijker en transparanter kan het niet worden.

Foto: Monstera op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

    1. Als je 100 wordt, loopt je pensioenuitkering gewoon door. Dit noemen we het zogenaamde langlevenrisico en dat wordt in het nieuwe pensioenstelsel nog wel met iedereen gedeeld. Dus de ene leeft iets korter dan gemiddeld, de ander iets langer, per saldo wordt dat allemaal gemiddeld met elkaar.