Waarom wel of niet de RVU-regeling gebruiken?

Afgelopen week publiceerde Minister Schouten een onderzoek naar het gebruik van de RVU-regeling. Hoeveel wordt de regeling aangeboden, hoeveel mensen maken er gebruik van en zijn er wel of geen beperkingen. Ook gaat zij in op de vraag waarom wel of niet de RVU-regeling wordt gebruikt.

Hoeveel mensen mogen wel of niet de RVU-regeling gebruiken?

Op dit staat in een groot aantal cao’s de RVU-regeling Van de ongeveer 5,8 miljoen werknemers die onder een cao vallen, geldt ongeveer 2,5 miljoen de RVU-regeling. Dat is ongeveer 43% van de werknemers die onder een cao vallen. Nu is het niet zo dat dan ook 2,5 miljoen werknemers van de RVU gebruik kunnen maken. Want de regeling geldt alleen voor werknemers die binnen 3 jaar van de AOW-leeftijd zitten.

Beperkingen in de cao

In 82% van de gevallen zijn beperkingen opgenomen. Dus voorwaarden waar je aan moet voldoen om wel of niet de RVU-regeling te krijgen. Ook geldt niet altijd het maximale bedrag. In 5% van de gevallen zijn geen beperkingen opgenomen. In de andere situaties zijn de regels nog niet bekend.

De meest opgenomen beperking in hoogte is dat de uitkering gekoppeld is aan je parttime percentage. Werk je minder dan fulltime, dan krijg je dus naar rato van je parttime percentage een lagere RVU-uitkering.

Wanneer wel of niet de RVU-regeling

Uit onderzoek blijkt dat wanneer werknemers een goed pensioen hebben opgebouwd, zij eerder gebruik maken van de RVU-regeling. Wanneer iemand een minder goed pensioen heeft, dan wordt er vaker geen gebruik van de regeling gemaakt. Een minder goed pensioen komt vaak door een minder goede pensioenregeling binnen het bedrijf, of wanneer iemand later is begonnen met pensioen opbouwen, of als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding.

Lees ook:
Heb jij recht op een RVU-uitkering?

Redenen waarom werknemers wel een RVU-regeling willen

De belangrijkste redenen om de regeling te willen gebruiken zijn de volgende:

  • gezondheid
  • minder werkplezier
  • het lange arbeidsverleden

Inzicht in de gevolgen

Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer niet alle financiële gevolgen duidelijk zijn, dat werknemers terughoudend zijn in het kiezen voor de RVU-regeling. In sommige sectoren is het goed geregeld voor werknemers. Maar in veel sectoren krijgen werknemers geen goede informatie of advies.

Zorg er dus zelf voor dat je altijd inzicht krijgt in de financiële gevolgen. Spreek hier ook je werkgever op aan. En voor een goed advies over jouw RVU-regeling kun je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder.

Foto:  Yury Kim op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Vraagje: wordt de RVU uitbetaald naar rato van je dienstverband? Lees namelijk ook op internet dat het 100 % is ongeacht grootte dienstverband.
    En dan de loonheffingskorting…zetten op de RVU of vervroegd pensioengelden?

    1. De RVU is in de wet niet gekoppeld aan de omvang van je dienstverband. Een werkgever mag dus ongeacht salaris of parttime percentage het maximale bedrag uitbetalen. Echter, in veel cao’s zijn beperkingen afgesproken, bijvoorbeeld naar rato van je dienstverband en/of niet meer dan je salaris.

      De loonheffingskorting kun je het beste toepassen op de hoogste uitkering. Dus welke van de twee het hoogste is.