Besparen is beter dan sparen

Sparen is belangrijk. En zeker als je eerder met pensioen wilt gaan, of je pensioen wilt aanvullen, dan is sparen vaak het eerste waar je aan denkt. Maar besparen levert meer op. Verleg je focus dus van sparen naar besparen!

Besparen versus sparen

Wanneer jij je uitgaven structureel weet te verlagen met bijvoorbeeld € 100,- per maand dan bespaar je € 1.200,- per jaar. Uitgaande van de gemiddelde levensverwachting na pensionering is dat een totale besparing van ruim € 25.000,-. En dan reken ik nog zonder inflatie. Wanneer ik ook de inflatie meereken, dan kom ik op een totale besparing van bijna € 31.000,- bij 2% inflatie en een besparing van bijna € 34.000,- bij een inflatie van 3%.

Wil je ditzelfde bereiken door spaargeld, dan moet je op de pensioendatum dus € 34.000,- spaargeld op de bank hebben staan.

Hoe pak je dit aan?

Breng in beeld waar je geld naar toe gaat. Doe dat iedere maand. En evalueer iedere maand of de dingen waar jij je geld aan hebt uitgegeven nodig zijn en of die dingen wellicht goedkoper of anders kunnen.

Neem als voorbeeld een auto. Vraag je eerst af of je een auto nodig hebt. Zo ja, moet je dan een eigen auto hebben of is een deelauto ook mogelijk? Vervolgens kijk je iedere maand kritisch naar de gereden kilometers. Waren alle kilometers nodig of had je die ook op je (elektrische) fiets kunnen maken? Of had je ook thuis kunnen blijven? Kijk ook naar je verbruik per kilometer. Rij jij zuinig genoeg? Of kun je ook daar op besparen. En tenslotte kijk naar je uitgaven. Betaal jij teveel voor je autoverzekering? En tank jij bij de juiste benzinepomp?

Wil je concreet bezuinigen op bijvoorbeeld deze uitgaven, kijk dan eens op onze pagina besparen. Daar vind je een aantal interessante besparingen.

Foto: Darwin Vegher op Unsplash

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *