Zware beroepen eerder met pensioen – Pensioenakkoord

Door de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd moeten veel mensen steeds langer doorwerken. Met name voor zware beroepen kan dit tot een onhaalbare situatie leiden. In het pensioenakkoord is een drietal maatregelen opgenomen waardoor werknemers eerder met pensioen kunnen of makkelijker de pensioendatum kunnen halen. In dit artikel geef ik een overzicht.

Temporisering verhoging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd stijgt de komende jaren naar 67 jaar en is daarna gekoppeld aan de levensverwachting. Hoe ouder we worden, hoe later de AOW in zal gaan. Het kabinet heeft de verhoging van de AOW-leeftijd voor de komende twee jaar bevroren en het tempo van verhogen daarna verlaagd. Je kunt dus weer iets eerder met pensioen. Een overzicht van de AOW-leeftijd per jaar vind je hier.

‘Vut’ regelingen worden toegestaan

De boete op vut-achtige regelingen komt voor een deel te vervallen. Over de eerste € 19.000,- uitkering zal geen boete worden berekend. Een werkgever kan daarmee werknemers 3 jaar eerder laten stoppen met werken!

Het wordt makkelijker om werknemers een regeling aan te bieden om eerder te stoppen met werken.

Werkgever die hun werknemers een vergoeding geven om eerder te kunnen stoppen met werken krijgen in de huidige situatie nog een boete van de Belastingdienst.

Stel je bent een werknemer met een salaris van € 27.000,-. Je krijgt een soort ‘Vut’-regeling zodat je 3 jaar eerder kan stoppen met werken. Je ontvangt 70% van je salaris als ‘vut’regeling. Dan krijgt de werkgever nu nog een boete van € 29.484,-.

Vanaf 2021 wordt deze boete verlaagd en over de eerste € 19.000,- wordt helemaal geen boete meer berekend. In het bovengenoemde voorbeeld hoeft de werkgever geen boete meer te betalen. Wanneer hij deze regeling aanbiedt aan een werknemer met een hoger salaris krijgt de werkgever nog wel een boete, maar die is veel lager dan nu het geval is.

Deze regeling moet ingaan in 2021 en geldt tot en met 2025.

Pas wanneer in jouw bedrijf of cao een dergelijke afspraak is gemaakt, dan geldt het ook voor jou.

Let op, deze regelingen worden in de wet mogelijk gemaakt. Maar dat betekent nog niet dat jij hier ook gebruik van kunt maken. De komende tijd zullen werkgevers en werknemersorganisaties in onderhandeling met elkaar moeten om regelingen af te spreken.

Wanneer er geen regeling geldt voor jou, dan is het vanaf 2021 wel mogelijk om individuele afspraken te maken met je werkgever, als jij eerder wilt of moet stoppen met werken. Hou daarbij in je achterhoofd dat dit een mogelijkheid in de wet wordt, maar het is nog geen regeling waar jij rechten aan kunt ontlenen.

Maatregelen die zorgen dat werknemers wel de pensioendatum halen

Werkgevers kunnen nu al investeren in regelingen die er voor zorgen dat werknemers wel in staat zijn om (gedeeltelijk) langer door te werken. Dat kan door te investeren in om- en bijscholing, in loopbaanbegeleiding, in deeltijdpensionering, en in generatiepactregelingen. Het kabinet gaat hier vanaf 2021 gedurende 4 jaar € 200 miljoen in investeren. Sociale partners kunnen dan een aanvraag indienen voor een subsidie uit dit budget.

Zware beroepen

Wat zijn zware beroepen? Dat is heel subjectief en na jaren studie en discussie is het kabinet ook niet tot een eenduidige definitie gekomen. Bovenstaande maatregelen gelden dan ook niet alleen voor mensen met zware beroepen, maar voor iedereen. Met name de invoering van een vut-achtige regeling kost geld en het is dan ook de verwachting dat deze regelingen met name zullen worden ingezet in die bedrijven of sectoren waar het steeds langer doorwerken te zwaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties

 1. Ik werk nu bijna 46 jaar in de sector zorg en welzijn (vvt) en ben 65 jaar.
  Ik moet nog door tot september 2021. Een stukje pensioen heb ik al opgenomen. Maar ik hoop nog steeds op dat de RVU regeling voor 2021 wettelijk wordt geregeld en in de cao komt te staan. Nergens kan ik hier over meer duidelijkheid lezen. Mijn werkgever zegt dat dit pas in september 2021 geregeld wordt. Klopt dit, want ik ben het hier niet echt mee eens.
  Hoor graag uw antwoord.

  1. De regeling wordt als het goed is vanaf 1 januari 2021 mogelijk. Maar zoals ik ook in het artikel schrijf, dat betekent nog niet automatisch dat je er ook recht op hebt. Het moet daarna in de cao’s worden opgenomen. En dat gaat pas gebeuren wanneer de cao wordt vernieuwd. Als de werkgever september 2021 aangeeft, dan lijkt het op dat de cao dan vernieuwd wordt. Maar met of zonder cao, je kunt altijd proberen een individuele afspraak te maken.

 2. Ik vind het een hartstikke mooie oplossing, scheelt mij een hoop spaargeld en/of pensioen, maar waarom zou een werkgever dit willen doen?? Ik zie mijn voordeel zeker, maar wat is het voordeel voor de werkgever? Naar mijn idee betaalt hij alleen maar een vergoeding voor iemand die geen werkzaamheden meer voor hem uitvoert, dus waar zit de winst voor de werkgever?

  1. Er zijn diverse voordelen voor een werkgever te bedenken. Een oudere werknemer kan bijvoorbeeld vervangen worden door een jongere goedkopere werknemer. Daarnaast heeft een oudere werknemer grotere kans op uitval (ziekte/arbeidsongeschiktheid) dan een jongere. Mogelijk is de kans op uitval voor een specifieke werknemer zo groot dat het beter is om vervroegd te stoppen. Ik zal binnenkort een artikel schrijven met alle voordelen voor een werkgever. Hou de site in de gaten!

   1. Hallo Jan,
    Je hebt het overeen artikel dat je gaat schrijven over de voordelen die deze regeling heeft voor de werknemer.
    Heb je dit al gedaan en waar kan ik dat dan eventueel lezen?
    Groeten van Theresia van den Hoek

 3. Ik ben 63 jaar en werk sinds mijn 16e jaar in de horeca. ik moet werken tot mijn 67e . Heeft mijn werkgever er baat bij om mij eerder te laten stoppen? Dat kost hem toch alleen geld?

 4. Ik ben 1 dag in de week (werktijdfactor 0,2) werkzaam als vakdocent muziek in het basisonderwijs. Verder ben ik zzp’er en geef ik instrumentaal onderwijs.
  Op mijn 64 ste (juli 2021) wil ik stoppen als vakdocent op de basisschool. De instrumentale lessen wil ik wel aanhouden. Is er een bepaalde regeling om de tijd tot mijn aow leeftijd te overbruggen behalve mijn pensioen naar voren te halen?

 5. Door vele jaren onbetaald mantelzorg
  In de bouw en in de zorg te hebben gewerkt is mijn lichaam op.
  Lich alweer dan 1 jaar in de ziektewet
  Is het ook mogelijk op mijn leeftijd
  63 jaar en 4 maanden
  Vervroegd pensioen in aanmerking kan komen?

  1. De cao waar jij onder valt moet een RVU regeling bevatten. Zo ja, dan kun je daar aanspraak op maken. Dat kan maximaal 3 jaar voor je AOW-datum. En die zal over 3 jaar 67 jaar zijn, dus is vroegste leeftijd 64 jaar.

 6. Deze regeling is een wassen neus, alleen voor grotere bedrijven misschien interssant, mijn baas geeft echt geen geld mee, zeker niet voor 3 jaar vroeger met pensioen.
  Als ik ga stoppen, en dat ga ik doen, kost het mij gewoon eigen geld, eerst werd een pensioen van mijn oud werkgever vanaf 65, nu pas vanaf 68 uitbetaald, schandalig!
  Ik heb zovele familieleden/vrienden/buren gekend, die de 60 niet gehaald hebben, hier wordt gehoopt dat de meeste voor de pensioensleeftijd dood gaan, alleen de heren die zeer hoge inkomens hebben, kunnen zich dit veroorloven, de gewone, hardwerkende man kan letterlijk doodvallen.

 7. Beste Jan, Ik heb nu WIA tot Jan 2022 met 57%3 afgekeurd.
  Daarna ga ik behoorlijk naar beneden.
  Ik wil 2 Jr eerder met pensioen is dit belastingtechnisch verstandig of lekker doen!
  Antwoordt tot nu toe is verschillend, dus ben benieuwd!
  Hoor het graag!

  Groet,
  Silvia

  1. Of je met pensioen kan en of dat verstandig is, hangt van jouw persoonlijke financiële situatie af. Wij kunnen je helpen met een individueel advies.

   Kijk eens op onze adviespagina en als je van ons advies gebruik wilt maken, stuur dan even een berichtje via het contactformulier. Dan nemen wij snel contact met je op.

   https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 8. Mijn werkgever (groot internationaal bedrijf) wil deze 3 jaar niet vastleggen in de CAO maar wil eventueel wel maatwerk gaan uitvoeren. In de praktijk komt dit er natuurlijk op neer dat iemand die niet meer kan er vroegtijdig uit mag (ik ben bijna 62 werk al meer dan 40 jaar in een 5 ploegen continue-dienst) , maar iemand die nog kan meekomen (bij mij gaat het nog) gewoon moet doorwerken….dit zit gewoon niet goed in mijn beleving.

  Groet,

  Henk

  1. Henk, ik begrijp precies wat je bedoeld. Niet goed functioneren (ook al kunnen die mensen er zelf niets aan doen) wordt beloond, terwijl wanneer he lekker gaat, je geen aanspraak kan maken op die regeling. Het zou logischer zijn om de regeling te koppelen aan criteria zoals functie(zwaarte) en/of diensttijd.

   Heb je al met jullie ondernemingsraad gepraat hierover?

 9. Hallo. Ik werk momenteel in n gipsen lijsten fabriekje. Ik ben nu 61, en zou graag als ik 62 wordt in mei 2024 met vervroegd pensioen gaan om samen met mn vriendin en dochter te zijn in t buitenland. Kan dat? Kost mij dat erg veel? Hoeveel krijg ik dan maandelijks? Ik heb verders weinig eigen middelen of pensioen opgebouwd…

 10. ik word in juni 63 jaar mijn pensioen leeftijd is 68.
  nu kun je 3 jaar eerder met pensioen als je zwaar werk hebt gedaan zeggen ze
  mijn beroep is slager
  geld dit voor mij en hoe werkt het precies en bij wie moet je dit aanvragen

  1. Dit kan als er in jouw cao een RVU-regeling is afgesproken. Voor zover ik weet is dat voor slagers het geval. Kijk eens op slagers.nl voor meer informatie onder de zwaar werk regeling.