Pensioen en vakantiegeld

Krijg je vakantiegeld als je met pensioen bent? Als je werkt, dan krijg je bij de meeste werkgevers in de maand mei je vakantiegeld uitgekeerd. Elk jaar weer fijn om te gebruiken voor vakantie, groot onderhoud, aflossen van schulden of om te parkeren op de spaarrekening. Maar hoe zit dat als je straks met pensioen bent?

AOW en vakantiegeld

Iedere maand krijg je een AOW-uitkering. Daarnaast krijg je ook vakantiegeld. Mensen met een partner bouwen maandelijks € 49,42 vakantiegeld op, mensen zonder partner € 69,19 (bedragen juli 2020). Dat vakantiegeld wordt in mei uitbetaald. Je krijgt dan dus € 593,04 (met partner) of € 830,28 (alleenstaand) uitgekeerd, bovenop je maandelijkse AOW-uitkering.

Pensioen en (geen) vakantiegeld

De meeste pensioenuitvoerders keren het pensioen in 12 maandelijkse termijnen uit (het jaarbedrag gedeeld door 12) en betalen géén vakantiegeld.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, zoals Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Dit fonds betaalt jaarlijks in mei wel 8% vakantiegeld uit. Maar daar is rekening mee gehouden bij de berekening van het pensioen. De maandelijkse uitkering is daardoor dus lager.

Geen vakantiegeld, is dat erg?

Is het erg dat pensioenuitvoerders geen vakantiegeld uitkeren? Ik denk dat het niet erg is. Je krijgt immers maandelijks een hoger bedrag dan wanneer je wel vakantiegeld zou krijgen. Het kost je dus geen geld. Hierdoor heb je maandelijks meer te besteden.

Vakantiegeld is in de jaren ’60 van de vorige eeuw ingevoerd om, naast hun vakantiedagen, ook te zorgen dat werknemers geld zouden hebben om op vakantie te gaan. Je zou verwachten dat iedereen tegenwoordig wel in staat zou moeten zijn om voor zijn eigen vakantie te sparen. Daarbij komt dat we tegenwoordig ook niet meer uitsluitend in de bouwvak op vakantie gaan, maar gedurende het hele jaar vinden er reizen plaats (uiteraard voor zover er geen beperkende reismaatregelen gelden). Dus vakantiegeld lijkt een achterhaald fenomeen. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt nog steeds dat een meerderheid van de werknemers de voorkeur geeft aan vakantiegeld in mei, boven een hoger maandelijks loon.

Maar als gepensioneerde heb je dus geen keuze. Er is bij de meeste pensioenuitvoerders geen vakantiegeld.

Lees ook:
Pensioen is geen vakantie

Het zal voor velen wel even wennen zijn. En dus een punt om rekening mee te houden in je financiële planning. Behalve het vakantiegeld van de AOW krijg je dus niet langer in mei – zoals je waarschijnlijk altijd gewend bent geweest – een extra bedrag uitgekeerd.

Foto: Nubia Navarro via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Ik ben nu 62 en heb 46 dienstjaren bij het ABP kan ik er ook vroeger uit.Ik werk 50%i ivm mijn invaliditeit Dus ik heb een aanvulling van mijn loon van het UWV en een invaliditeit pensioen van het ABP.

   1. Hallo Jan,
    Ik ben Gepens. 67jr. Werk nu nog 3dgn. P/W bij dezelfde Baas…
    Mijn vraag is,
    “Heb ik Recht op Vak.geld”
    van mijn Werkgever?