Waarom pensioencoaching best een goed idee is

Wat is de beste voorbereiding op je pensioen? Veel mensen die nadenken over hun pensioen denken vaak als eerste aan geld. Hoeveel pensioen krijg ik, wanneer krijg ik het, hoe regel ik het en hoeveel belasting betaal ik over mijn pensioen. Maar steeds meer mensen maken ook gebruik van pensioencoaching. En dat is best een goed idee.

Pensioencoaching kan je helpen bij je pensioen. Je moet dan denken aan pensioencoaching in de transitieperiode naar je pensioen. Maar pensioencoaching kan ook worden gebruikt als je al een gepensioneerde bent.

Er begint een nieuwe levensfase

Pensioencoaching helpt jou voorbereiden op en het vormgeven van een nieuwe fase in je leven. Deze fase duurt gemiddeld meer dan 20 jaar. Werkenden met een pensioen leven over het algemeen nog iets langer dan het landelijk gemiddelde. Dus de periode na je pensioen duurt vaak zelfs langer dan 20 jaar. Deze nieuwe levensfase verdient een investering in jezelf, zoals pensioencoaching.

Geen ervaring met pensioen

Je leven na je pensioen is een nieuwe levensfase, waar je geen ervaring mee hebt. Je bent nog niet eerder met pensioen geweest. Maar waarschijnlijk ben je er ook niet in getraind. Van jongs af aan ben je wel getraind en voorbereid op je werk. Maar niet op een je leven na je werk. Een ervaren pensioencoach kan jou helpen om je optimaal voor te bereiden.

Regie over je leven door pensioencoaching

Je leven wordt voor een groot deel bepaald en ingevuld door je werk. Over veel dingen denk je niet na, want die vloeien voort uit je werk. Dat gaat min of meer vanzelf. Maar door het wegvallen van je werk, vallen ook die dingen weg die automatisch gaan en bepalend zijn voor de indeling van een groot deel van je leven. En wat komt daarvoor in de plaats? Bepaal jij dat zelf? Of wordt straks ook een groot deel van je leven ingevuld en bepaald door dingen die je overkomen? Pensioencoaching is onder andere gericht op het nemen van controle over je eigen leven en je bewust maken van dingen die onbewust van invloed zijn.

Beschik jij over pensioen-vaardigheden?

Heb jij de vaardigheden en tools die nodig zijn voor een leven na je pensioen? Het beeld dat veel mensen hebben bij een leven na hun pensioen is het beeld van genieten. En dat is mooi. Maar hoe zorg je ervoor dat jij daadwerkelijk gaat genieten? Hoe haal je maximale uit je leven na je pensioen. Met pensioen zijn, vraagt andere vaardigheden dan je nodig had voor je werk. Door goede begeleiding krijg jij scherp welke vaardigheden jij nodig hebt en welke je eventueel nog moet ontwikkelen. Kijk jij uit naar je pensioen?

Pensioencoaching geeft je zicht op je identiteit

Voor jij met pensioen gaat is het belangrijk om helder te hebben wie jij bent. Als jij je voorstelt, vertel je dan wat voor werk je doet? Zo ja, dan maakt je werk misschien wel onderdeel uit van je identiteit. Maar wie ben jij zonder je werk? Het wegvallen van werk zorgt vaak voor stress, voor kleine fysieke klachten en het zwarte gat na je pensioen. Door hier op tijd mee aan de slag te gaan, voorkom je dat en investeer jij in een mooie start van je leven na je pensioen.

Wat is je plan?

Het is belangrijk om een plan te maken, om structuur te hebben, om grenzen te communiceren. Het is belangrijk om grip te krijgen op je leven, ook als de automatismen van werk wegvallen. Pensioencoaching kan je helpen om veel voorkomende valkuilen te vermijden.

Foto: Brooke Cagle op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *