Grootste valkuil als je met pensioen gaat

“Als ik met pensioen ga, dan ga ik eerst een paar maanden helemaal niks doen.” Dit hoor ik heel vaak van mensen die bijna met pensioen gaan. En ik kan dat wel begrijpen. Na jaren van hard werken en verplichtingen, eerst maar eens een tijdje helemaal niks. Maar toch is dit de grootste valkuil als je met pensioen gaat.

Wat is ‘helemaal niks doen’?

Helemaal niks doen moet je denk ik niet al te letterlijk nemen. Ik ken weinig mensen die letterlijk niks gaan doen. De meeste mensen bedoelen hiermee dat ze geen plan gaan maken. Gewoon kijken wat er op hen af komt en doen wat in ze op komt en waar ze zin in hebben. En dat klinkt heel aantrekkelijk.

Grootste valkuil als je met pensioen gaat

Waarom zie ik dit dan als de grootste valkuil als je met pensioen gaat?

Wanneer jij met pensioen gaat en geen plan, of gevulde agenda hebt, dan is het niet zo dat het leven stil staat. Er komt nog steeds veel op je af. Niet meer de verzoeken van je leidinggevende of je collega. Maar wel andere verzoeken. Kun je hier even mee helpen? Wil je op de kleinkinderen passen? Zou jij in ons bestuur willen plaatsnemen? Want jij hebt nu veel tijd!

Wanneer jij geen plan hebt, dan is de grootste valkuil als je met pensioen gaat dat jij dingen gaat doen die je eigenlijk niet van plan was. Die niet passen binnen het plaatje dat jij voor ogen had toen je over je pensioen nadacht. Voor je het weet ben je heel druk met allemaal dingen van andere mensen en komt jouw rustige pensioen in het gedrang.

Wanneer jij geen plan hebt voor je eigen leven, wordt je vaak ingezet in de plannen van andere mensen

Maak een plan voor je leven na je pensioen

Maak dus een plan voor je leven na je pensioen. Schrijf op wat jij wilt gaan doen. En wat je niet wilt gaan doen. En voer dat plan vervolgens uit. Op die manier leef jij het leven dat jij wilt.

En krijg je een verzoek om iets te doen? Geen probleem, kijk in je plan of het past en zo ja, dan doe je het, zo nee, dan laat je het aan je voorbij gaan.

En natuurlijk kun jij in je plan opnemen dat je de eerste maanden na je pensioen helemaal niks gaat doen. Maar zorg wel dat het een gepland niks doen is, want anders trap je voor het weet in de grootste valkuil als je met pensioen gaat.

Foto: Ekaterina Bolovtsova – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *