Vergeet de RVU, ga parttime werken

Als je eerder met pensioen wilt gaan, dan kun je met je werkgever een RVU-regeling afspreken. Je kunt daarbij tot maximaal 3 jaar eerder stoppen met werken, waarbij de werkgever € 2.182,- bruto per maand aan jou mag betalen. Maar hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, in de praktijk valt het vaak tegen. In veel gevallen kun je in plaats van een RVU beter parttime gaan werken.

RVU-regeling

Ik heb in verschillende blogs de werking van de RVU uitgelegd. Het komt er op neer dat jij € 2.182,- bruto per maand krijgt, ongeveer € 1.540,- netto. In veel gevallen is dit niet voldoende om van rond te komen, dus kun je in aanvulling daarom je pensioen eerder laten ingaan.

De RVU-regeling is niet voor iedereen. Hij moet opgenomen zijn in de cao en vervolgens moet jij aan de daar gestelde voorwaarden voldoen. Staat deze regeling niet in de cao, dan kun je op individuele basis met je werkgever een afspraak maken, maar die is nergens toe verplicht.

Pensioen eerder laten ingaan

Wanneer jij een RVU-regeling afspreekt voor 3 jaar en je pensioen ook 3 jaar eerder laat ingaan, dan neemt je pensioen af. En die afname is voor de rest van je leven. Als jij je pensioen 3 jaar eerder laat ingaan, dan bouw je ook 3 jaar minder pensioen op. En vervolgens keert dat lager pensioen ook nog eens langer uit, waardoor het nog lager wordt. Reken op 7 tot 10% minder pensioen per jaar dat je het pensioen eerder laat ingaan. Dus als jij je pensioen 3 jaar eerder laat ingaan, dan is je pensioen de rest van je leven ongeveer 25% lager!

Je hebt minder inkomen tijdens je RVU periode

Wanneer je een RVU uitkering krijgt en je laat je pensioen eerder ingaan, dan heb je in die 3 jaar waarschijnlijk een lager inkomen dan wanneer je zou doorwerken. Je moet dus bereid zijn een lager inkomen te accepteren om 3 jaar eerder te kunnen stoppen. En vervolgens accepteer je een levenslang lager pensioen.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

Geen RVU maar parttime werken

Wanneer jij in plaats van een RVU op je 64e besluit parttime te gaan werken, dan neemt je inkomen ook af. Maar je pensioen blijft voor het grootste deel in tact. Ik heb voor een aantal verschillende personen berekeningen gemaakt. Als zij 40 tot 50% minder zouden gaan werken, dan hebben ze netto hetzelfde inkomen als wanneer ze de RVU zouden gaan gebruiken. Dus in de periode tussen 64 en 67 jaar maakt het weinig tot geen verschil. Maar het grootste verschil zit hem in je pensioen. Als je parttime gaat werken dan heeft dat een beperkte effect op je pensioen. Je pensioen wordt dan geen 25% lager, maar gemiddeld 3 tot 4%. Overigens kun je ook afspreken met je werkgever dat je pensioenopbouw gewoon blijft doorlopen. Dat kost de werkgever wel extra geld, maar is altijd minder dan een RVU-uitkering.

Maar je moet dan blijven werken

In de situatie dat je parttime blijft werken stop je niet volledig, zoals bij de RVU-uitkering. Maar is dat erg? Wanneer je werk fysiek of mentaal te zwaar is, kan ik me voorstellen dat je wilt stoppen. Maar probeer je eens voor te stellen hoeveel verlichting het geeft als jij nog maar de helft hoeft te werken van wat je nu doet?

Staar je dus niet blind op de RVU! Wanneer jij de mogelijkheid van een RVU onderzoekt, laat dan ook eens het parttime werken doorrekenen. Misschien is dat wel een hele mooie optie voor jou.

Heb je hulp nodig bij de berekeningen, klik dan op onderstaande button. Ik help je graag.

Foto: LYCS Architecture – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Beste Jan,
  Ik kan gebruik gaan maken van de RVU regeling maar ik werk nu parttime en nu wil mijn werkgever de uitkering ook verlagen met mijn parttime percentage.
  Wat ik op jou site las is dit vooral van toepassing is als je met de RVU uitkering boven je huidige parttime salaris uit zou komen.
  Nu is dat bij mij niet het geval.
  Kan mijn werkgever toch de uitkering verlagen.
  Alvast bedankt voor de uitleg zover op je zeer nuttige site.
  groet Jan

  1. Jan, dat hangt af van wat in de cao is afgesproken. In sommige cao’s is dat inderdaad gekoppeld aan de hoogte van het salaris. In andere cao’s is het altijd naar rato van je dienstverband, ook al is je parttime salaris veel hoger dan de volledige RVU-uitkering.

  1. Ik heb begrepen dat het mogelijk is om voor een deel in dienstverband te blijven werken en voor een deel een RVU af te spreken met je werkgever, vooropgesteld natuurlijk dat je voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een RVU.
   Hoe werkt deze deeltijd RVU?

   1. De deeltijd RVU werkt hetzelfde als de normale RVU, alleen dan is het een combinatie. Dus stel je werkt nu 40 uur en je gaat 20 uur werken. Dan halveert je salaris. En daarnaast krijg je een RVU uitkering.

    1. Duidelijk. Maar als je van 40 uur naar 20 gaat…word de RVU , dan ookangepast, of blijft het bedrag €1800 bruto?

     1. Beide is mogelijk. Dus het hangt er van af wat je afspreekt. Ik kan met voorstellen dat jij van 1800 uitgaat, maar dat je werkgever liever de helft doet. Dus dat is een kwestie van onderhandelen en afspreken samen.

 2. Beste Jan , vraagje over de rvu regeling.
  Ben nu 62 jaar december 63 . Nu wil ik op 1 januari 2023 stoppen met werken . En mijn pensioen laten ingaan naar voren halen dus . En daarbij nog 1 a 2 dagen per maand nog blijven werken in dezelfde transport cao tot ik dan 64 ben , en dan op 1 januari 2024 gebruik maken van de rvu regeling. Kan dit of heeft dit nadelige gevolgen. En krijg ik dan de volledige of een gedeelte.

  1. Eddy, wanneer je minder gaat werken, dan kan dat gevolgen hebben voor de RVU-regeling. Veel regelingen hebben een koppeling met het percentage dat je werkt en/of je salaris. Ik adviseer je dit in de cao op te zoeken.

 3. Beste Jan,
  Goede informatie. Ik werk nu volgens een generatie pack van 80-90-100. Ik zou graag gebruik willen maken van de RVU regeling. Klopt het dat, ik werk door deze regeling “part time” en zou dus 20% van het bruto bedrag van deze regeling af moeten trekken. Klopt dit? Is dit bekend? Of is het te omzeilen?
  BvBD.

  1. Han, er zijn verschillende afspraken over. In sommige cao’s mag je geen gebruik maken van de RVU-regeling als je gebruik maakt van de generatie regeling. Maar bij anderen is dat weer andere geregeld. Dus check eerst goed je cao. En als je inderdaad 80% krijgt, is het wellicht een optie om kort voor je RVU weer fulltime te gaan werken? Als je werkgever dat goed vindt, dan heb je weer 100%.

 4. hallo Jan
  ik werk in metaal en techniek met 80-90-100 regeling en wordt eind van het jaar 64.
  dan wil ik met rvu meedoen.
  maar ik kreeg in februari een open hart operatie en ben nog niet opgeknapt.en zit nog inziektewet.
  geeft dat nog problemen bij aanvragen van rvu

  1. Dat zou niet moeten uitmaken. Alleen is het in jouw situatie niet beter om in dienst te blijven tot je weer helemaal bent hersteld? Nu heb je jouw loon, bouw je pensioen op en heb je, mocht het herstel niet verder vorderen, uiteindelijk mogelijk recht op een WIA-uitkering. Wanneer je nu een RVU aanvraagt, neem je ontslag en heb je geen recht meer op loon en eventueel een uitkering.