Pensioen uitstellen omdat de rente stijgt?

De rente stijgt hard en dat is goed nieuws voor de prijs van pensioen. Hoe hoger de rente, hoe goedkoper het is om pensioen aan te kopen. Ik spreek regelmatig mensen die denken dat de rente de komende tijd nog wel verder gaat stijgen en om die reden willen zij hun pensioen aankoop uitstellen. Dat klinkt als een goed plan, maar in de praktijk is dat vaak niet het geval. Pensioen uitstellen omdat de rente stijgt heeft in de meeste gevallen geen enkele zin!

Pensioen aankopen

Hoe werkt pensioen aankopen ook alweer? In steeds meer pensioenregelingen bouwen werknemers geen pensioenuitkering op, maar krijgen zij een premie die in een pensioenpot wordt gestopt. De premie plus rendement vormt een kapitaal, en op de pensioendatum moet je met dat kapitaal een levenslange pensioenuitkering aankopen.

Waarom heeft pensioen uitstel geen zin als de rente stijgt?

Pensioenuitvoerders hebben er voor gekozen om het renterisico op de pensioendatum af te dekken. Dat is gedaan om te zorgen dat jij je goed kunt voorbereiden op je pensioen. Stel, je kijkt een jaar voor je pensionering hoeveel pensioen je volgend jaar aan kunt kopen. Je maakt plannen en wanneer het eenmaal zo ver is, blijkt de rente flink te zijn gedaald. Hierdoor kun je ineens 20% minder pensioen aankopen. Dat zou een ongewenste situatie zijn.

Om dat te voorkomen hebben pensioenuitvoerders het renterisico afgedekt. Bij een volledige afdekking zal, wanneer het aan te kopen pensioen met 20% daalt, jouw kapitaal met 20% stijgen. Hierdoor heeft de rente geen effect meer op jouw aan te kopen pensioen.

Alleen dit effect werkt twee kanten op. Dus als de rente daalt, stijgt jouw kapitaal. Maar als de rente stijgt, dan daalt jouw kapitaal. Per saldo heeft de rente geen invloed meer op jouw aan te kopen pensioen.

Lees ook:
Help! Mijn pensioenkapitaal daalt heel hard

Uitstellen heeft vaak geen zin

Het pensioen uitstellen om te hopen dat de rente de komende maanden of jaren nog verder stijgt heeft dus geen zin. Want wat je aan extra pensioen kunt kopen door de gestegen rente, verlies je in je kapitaal door de renteafdekking.

Wanneer heeft het wel zin

Er zijn nog oudere producten die niet gebaseerd zijn op een beleggingspot, maar op een garantiekapitaal. Dat kapitaal staat vast. De rente heeft geen invloed op de hoogte van dit kapitaal. Wanneer de rente stijgt, profiteer je in dat geval dus wel volledig van een gestegen rente.

Er zijn ook uitvoerders die bieden de mogelijkheid om je beleggingsmix aan te passen naar zelf te kiezen fondsen. Wanneer jij je geld belegd in een ‘stallingsfonds’ met bijvoorbeeld een vaste rentevergoeding, dan bereik je ook min of meer hetzelfde als bij een garantiekapitaal. Je kapitaal wordt op dat moment ongevoelig voor de rente en bij een gestegen rente profiteer jij van een hoger pensioen.

Foto: Andrea Piacquadio op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Beste Jan,

  Sinds 2 maanden ontvang ik AOW in Spanje en heb een heel klein pensioen.
  Door een aantal jaren niet bijgedragen te hebben aan AOW door in Spanje te wonen ontvang ik € €753,58 maandelijks AOW en € 203,76 pensioen.
  Beide geen vetpot, maar op welk van de 2 is het het gunstigst om de heffingskorting op aan vragen.
  Nu wordt er € 105,00 loonheffing op het AOW ingehouden.
  Bij voorbaat dank voor je antwoord en moeite. Groet René