Vervroegd met pensioen met je lijfrente

Veel mensen hebben in het verleden een lijfrente afgesloten om eerder met pensioen te kunnen gaan. Ze hebben jaren lang gespaard en willen nu het geld uit die lijfrente gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken. Maar vervroegd met pensioen met je lijfrente is niet altijd mogelijk.

Verschillende regimes

De regels rondom lijfrente zijn de afgelopen decennia meerdere keren flink veranderd. Dus de mogelijkheden die er waren toen jij je lijfrente hebt afgesloten gelden inmiddels niet meer.

Vaak gold er wel een overgangsregime. In de meeste gevallen was het zo dat wanneer je voordat de nieuwe lijfrente-regels ingingen zou stoppen met premie betalen, de oude regels van toepassing bleven. Wanneer je wel bleef doorbetalen, dan golden de nieuwe lijfrente-regels.

Beperkte keuze

Zelfs als er oude lijfrente-regels voor jou van toepassing zijn mag je nog steeds niet alles met je lijfrente.

Oud regime (tot 1992): Met deze lijfrente mag je een tijdelijke uitkering aankopen. De ingangsdatum, einddatum en de duur van de uitkering bepaal je helemaal zelf. Het is zelfs mogelijk om deze lijfrente zonder sancties van de Belastingdienst af te kopen.

Overbruggingslijfrente (tot 2006): Met je lijfrentekapitaal opgebouwd tot 2006 mag je een overbruggingslijfrente aankopen. Deze uitkering gaat in wanneer je wilt en eindigt op je 65e, de datum waarop je een pensioenuitkering gaat ontvangen of je AOW-leeftijd. De maximale uitkering is € 63.288,- per jaar.

Tijdelijke lijfrente (tot 2014): Met je lijfrentekapitaal opgebouwd tot 2014 mag je een tijdelijke lijfrente aankopen met een minimale looptijd van 5 jaar. De maximale uitkering is € 22.735,- per jaar.

Er zijn nog meer lijfrente uitkeringsvormen mogelijk, maar die keren uit vanaf je AOW-leeftijd of keren levenslang uit.

Vervroegd met pensioen met je lijfrente

Zoals je ziet is het dus niet mogelijk om je lijfrente ‘zomaar’ tijdelijk te laten uitkeren. Eerst moet worden vastgesteld onder welke regels je lijfrente valt. Vervolgens moet worden gekeken welke uitkeringsvormen mogen. En op basis daarvan kan een plan worden gemaakt.

Toch eerder met pensioen

Voor veel mensen is de lijfrente niet de enige oudedagsvoorziening. Vaak is er ook nog pensioen en privévermogen. Door het optimaal inzetten van alle oudedagsvoorzieningen komen we altijd wel op een passend plaatje. Alleen blijkt vaak dat de volgorde waarin er wordt uitgekeerd net iets anders moet, dan oorspronkelijk het plan was.

Wil jij ook vervroegd met pensioen met je lijfrente en kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Foto: Ekaterina Bolovtsova op Pexels

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *