Vervroegde pensionering, kan ik dat ook?

Veel mensen denken er vaak aan om eerder te stoppen met werken. Vroegpensioen! Minder werken, meer tijd voor familie, hobby’s en reizen. Maar is dat haalbaar? En wat zijn de gevolgen voor je inzetbaarheid (employability) en je pensioen? Vervroegde pensionering kan dus een uitkomst bieden. Echter, dit is niet voor iedereen mogelijk. Er zijn financiële consequenties aan verbonden, waar je je goed van bewust moet zijn.

De keuze voor vervroegde pensionering is een persoonlijke keuze. En iedere situatie is weer anders. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Financiële planning kan helpen om de risico’s te beperken en de kansen te benutten.

Employability en pensioen, kiezen voor vervroegde pensionering

De arbeidsmarkt verandert voortdurend. De vergrijzing, technologische ontwikkelingen en de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat je langer vitaal en inzetbaar moeten blijven. Dit is waar employability om de hoek komt kijken.

Employability is het vermogen om nu en in de toekomst werk te vinden en te houden dat past bij je vaardigheden, interesses en ambities. Het gaat dan niet alleen om ontwikkeling van vaardigheden en kennis, maar ook om een gezonde leefstijl en een positieve instelling.

Pensioen is een belangrijke fase in het leven, waar veel mensen vaak al lang naar uitkijken. Maar de toenemende levensverwachting en de dalende pensioenuitkeringen maken dat je steeds langer moet doorwerken. Voor sommige mensen is dit geen probleem, maar voor anderen is het een zware last.

De demografische en sociaal-economische ontwikkelingen vragen dus enerzijds om langer door te werken in goede gezondheid. Anderzijds wordt er veel gevraagd van mensen. Soms is het zo dat het fysiek of mentaal lastig is om gemotiveerd je werk te kunnen blijven doen, zeker als niet in een vroegtijdig stadium actief gewerkt is aan hoe je je werk kunt blijven doen.

Met behulp van financiële planning

Dan kan het toch wenselijk of soms zelfs noodzakelijk zijn om te kijken of eerder stoppen met werken tot de mogelijkheden behoort. En dan wil je graag weten of dat ook financieel gaat lukken. Niet alleen op korte termijn, maar ook verder in de toekomst. En dan komt financiële planning om de hoek kijken.

Financiële planning is cruciaal om je droom van vervroegd pensioen te realiseren.

 • Het in kaart brengen van je huidige en toekomstige inkomen
  Bepaal welke inkomens- en vermogensbestanddelen je al hebt
 • Het in beeld brengen van je uitgaven
  Als je weet wat je nodig hebt, kunnen we uitrekenen of je inkomsten voldoende zijn om het leven dat je gewend bent, voort te zetten
 • Het kiezen van de juiste pensioen-opties
  Er is meer mogelijk met (vervroegd) pensioen dan je denkt, waardoor je vaak op elk moment in je leven voldoende inkomen kunt ontvangen.

Lees ook:
Hoe kun je een pensioenplanning maken

Hoe vang je de gevolgen op

Er zijn verschillende manieren om de financiële gevolgen van vervroegde pensionering op te vangen:

 • Doorwerken in deeltijd
  Dit is een manier om geleidelijk aan toe te werken naar het pensioen. Hierbij wordt er minder gewerkt, waardoor er ook minder inkomen is.
 • Volledig vervroegd stoppen met werken
 • Gebruik maken van spaargelden
  Spaargelden kunnen worden gebruikt om de periode tot aan het pensioen (deels) te overbruggen.
 • Laten uitkeren of afsluiten van een lijfrenteverzekering
  Met een lijfrenteverzekering wordt er kapitaal opgebouwd dat kan worden uitgekeerd als pensioenaanvulling.
 • Gebruik maken van de overwaarde van de woning
  De overwaarde van de woning kan vaak worden gebruikt om de vervroegde pensionering te financieren.

Als je gebruik maakt van één of meer van deze mogelijkheden dan blijkt in de praktijk dat er vaak veel meer mogelijk is dan je denkt. En dan hoeft vervroegd pensioen geen droom te zijn. Door een gedegen financiële planning te maken, kun je je wensen misschien wel sneller realiseren dan je denkt!

Foto: Gigxels com – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Mag je eigenlijk als je volledig vervroegd stopt met werken middels vroegpensioen (bijvoorbeeld op je 58ste) nog steeds belastingvriendelijk geld storten in een lijfrente polis? En zo ja, tot welke leeftijd zou dat dan mogen?

   1. Hoi Jan, dank je wel voor je reactie. Het idee hierachter zou zijn om de vermogensbelasting in Box 3 te verminderen door elk jaar geld dat nu op een normale beleggingsrekening staat, als premie te storten in een lijfrente. Als ik het goed heb, zijn de “lijfrente potjes” vrijgesteld in Box 3. Bijkomend voordeel zou dan nog de onmiddellijke belastingaftrek in het jaar van de storting zijn ten opzichte van het pas later moeten betalen van deze belasting op de uitkeringen als er een lijfrente aangekocht moet worden. Het geld op de beleggingsrekening heb ik nu niet helemaal nodig dus dit leek mij wel een idee. Of zie ik iets helemaal over het hoofd met deze redenering? Dank je wel!