De tijdelijke lijfrente blijft bestaan, en dat is maar goed ook

Deze week kwam het nieuws dat de tijdelijke lijfrente blijft bestaan. En dat is maar goed ook! Het kabinet werkt aan een vernieuwing van het pensioenstelsel in Nederland. Als onderdeel van die vernieuwing zou de tijdelijke lijfrente worden afgeschaft. Maar gelukkig blijft die nu bestaan.

Hoe werkt lijfrente ook al weer?

Wanneer je spaart voor een lijfrente, dan leg je premie in. Met die premie behaal je rendement. Op de pensioendatum heb je dan een kapitaal (premies plus rendement) waarmee je een uitkering moet aankopen. Dat kan bij een verzekeringsmaatschappij of een bank. Je kunt bij een verzekeringsmaatschappij kiezen voor een levenslange lijfrente of een tijdelijke lijfrente. Bij een bank kun je kiezen voor een uitkering van minimaal 20 jaar (dat is de bancaire variant van een levenslange uitkering) of een tijdelijke uitkering.

Lees ook
Wat kan ik met mijn lijfrentekapitaal doen

Wat is een tijdelijke lijfrente?

Je mag met je lijfrentekapitaal dus ook een tijdelijke lijfrente aankopen. Deze lijfrente moet ingaan tussen de AOW-datum en 5 jaar na de AOW-datum. Eerder dan de AOW-datum is niet toegestaan, later dan 5 jaar na de AOW-datum ook niet.

De hoogte van de uitkering is maximaal € 21.741,- bruto per jaar (2021). Dit maximum bedrag wordt ieder jaar iets verhoogd.

De tijdelijke uitkering duurt minimaal 5 jaar. Langer uitkeren mag wel, korter mag niet.

Wat was het plan van het kabinet met de tijdelijke lijfrente?

Het kabinet wil een nieuw pensioenstelsel invoeren. Daarbij is het plan om lijfrente en pensioen zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Pensioen kent geen tijdelijke variant zoals de tijdelijke lijfrente, dus leek het logisch om deze vorm af te schaffen. In plaats daarvoor zou dan hoog/laag worden toegestaan voor lijfrente. Pensioen kent wel een hoog/laag uitkering, dus eerst wat meer, daarna wat minder pensioen. Die variatie mag nu nog niet door lijfrente en zou dan in de toekomst ook mogelijk moeten worden voor een lijfrente.

Maar deze week besloot het kabinet om het plan om de tijdelijke lijfrente af te schaffen in te trekken.

Waarom is dat goed nieuws?

Sparen voor pensioen of lijfrente is in veel situaties gunstig en verstandig. Maar je geld zit vast en kan alleen maar worden uitgekeerd in de vorm van een (vaak) levenslange uitkering. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je geld eerder of sneller te laten uitkeren, dan is de drempel om te gaan sparen wat lager. Je bent immers flexibeler.

Mensen met een kortere levensverwachting krijgen wanneer ze een levenslange pensioen- of lijfrente-uitkering aankopen, net zoveel uitkering als mensen met een langere levensverwachting. Door te kiezen voor een tijdelijke uitkering krijg jij je geld eerder uitgekeerd

Ik zie vaak dat mensen in aanvulling op hun pensioen voor een lijfrente hebben gespaard, een relatief klein lijfrentekapitaal hebben opgebouwd. Wanneer je kapitaal relatief gering is, dan is het aankopen van een levenslange uitkering vaak de moeite niet. Een tijdelijke, en dus veel hogere uitkering, biedt dan vaak een oplossing.

Heb jij een lijfrente opgebouwd, of overweeg je dat te gaan doen, maar heb je vragen hierover? Neem gerust even contact met me op. Ik vertel je graag wat ik voor je kan betekenen.

Foto: Bruce Mars op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *