Opgeruimd met pensioen gaan – een grote schoonmaak

Als je pensioendatum dichterbij komt, is het goed om je niet alleen financieel, maar ook mentaal voor te bereiden op je pensioen. Het kan gaan om een lange periode die je nog voor de boeg hebt. Dus zeker de moeite waard om met een frisse start, opgeruimd met pensioen te gaan.

Pensioencoaching

Voor impactvolle gebeurtenissen die je leven op zijn kop kunnen zetten, is een stuk begeleiding vaak welkom. De pensioenperiode is ook zo’n levensveranderend life event. Bij pensioencoaching wordt aandacht besteed aan de mentale verandering die het met pensioen gaan met zich mee brengt.

Grote schoonmaak

Met pensioen gaan is een geschikt moment voor een grote schoonmaak, het opruimen en herordenen van je leven; letterlijk en figuurlijk. Sorteren en uitzoeken wat je nog wel nodig hebt en wat niet meer. Dit gaat over werk-gerelateerde bezittingen en informatie. Denk aan dan bijvoorbeeld je zakelijke laptop, gegevens, e-mails, bestanden, werkkleding, WhatsAppgroepen en zakelijke contacten, paperassen en ordners. En vergeet natuurlijk niet het opschonen van je agenda om weer ruimte te kunnen maken voor nieuwe activiteiten.

Lees ook:
4 fasen na je pensioen die jij altijd gaat doormaken

Opgeruimd met pensioen

Daarnaast is het ook een uitgelezen kans om te kijken naar wat er valt op te ruimen in je mentale gesteldheid en welzijn. Wat wil je met je emotionele bagage? Is er ballast waar je afscheid van zou kunnen nemen, en wat wil je op een andere manier meenemen naar je pensioen? Denk hierbij aan het afrekenen met of beter plaatsen van moeilijke of traumatische gebeurtenissen die je achtervolgen. Of weggestopt of onverwerkt verdriet, gemis en verlies. Ook is het een geschikt moment om je mentaal krachtig en weerbaar te maken voor het omgaan met mogelijke tegenvallers en teleurstellingen. En is het een unieke kans om te schaven aan karaktereigenschappen die kunnen hinderen in jouw relaties en je welzijn. Grijp dit moment aan om te bekijken wat er nodig is om tijdens je pensioen lekker in je vel te zitten.

Tussentijdse check

De overgangsfase van werk naar pensioen kun je dus benutten door je leven onder de loep te nemen en weer gereed te maken voor de volgende levensfase. Deze tussentijdse check creëert dan een frisse nieuwe start om opgeruimd met pensioen te gaan.

Foto: cottonbro studio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *