Waarom voorbereiden en niet op de bonnefooi met pensioen gaan

Als je je goed voorbereid op iets dan heb je meer invloed op of iets leuk kan worden of niet. Je hebt de uitkomst of iets slaagt voor een groot deel zelf in de hand. Zo ook met je pensioen. Waarom zou je je wel voorbereiden op een vakantie en niet op je pensioen? In deze blog leg ik uit waarom je je goed moet voorbereiden en niet op de bonnefooi met pensioen moet gaan.

Goede voorbereiding op pensioen geeft al de helft van je plezier

Tijdens de pensioencoaching geef ik vaak het voorbeeld van een vakantie. Als jij je gaat voorbereiden op je vakantie zul je van te voren gaan bepalen waar je precies heen wilt. De bestemming bepaalt welke spullen je meeneemt. Als je naar de bergen gaat, neem je andere kleding mee dan als je een strandvakantie doet. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, regel je andere dingen dan als je met de auto gaat. Misschien ben je wel zo’n type die op Google Maps zoekt waar je heen gaat en wat er allemaal te doen is in de omgeving. Je kunt tot in de kleinste details op zoek gaan naar mooie gebieden, steden en paadjes waar je kunt komen. Het doel van je goed voorbereiden is dan om een optimaal leuke vakantie te hebben en eruit te halen wat er in zit. Het geeft voor de helft je plezier.

Het maximale eruit halen als je niet op de bonnefooi met pensioen gaat

Een goede voorbereiding geldt ook voor je pensioen. Door bezig te gaan met wat je kunt verwachten, wat je niet wilt en wat je wel wilt, kun je al voorsorteren op een goed beeld op je pensioentijd. Je kunt er zo het maximale uithalen als je niet op de bonnefooi met pensioen gaat.

Wat als je zonder voorbereiding met pensioen gaat?

Er zijn zat mensen die op de bonnefooi op vakantie gaan en zich laten verrassen. Vaak is het een keuze en daar is niets mis mee. Maar een pensioentijd is geen vakantie. Het is een illusie om te denken dat het om oneindig genieten gaat. Het gevaar bestaat dat het tegenvalt en je in een pensioendip terecht komt. Om een teleurstelling voor te zijn, is het raadzaam om je op je pensioentijd juist wel goed voor te bereiden en niet op de bonnefooi met pensioen te gaan.

Wat kun je leren van een vakantieplanning?

Een goede vakantieplanning zorgt ervoor dat je regie hebt over de tijd en een goede verdeling kan aanbrengen in activiteiten en ontspanning. Je weet met wat je financieel te besteden hebt en aan welke activiteiten je geld wilt uitgeven. Ook kun je momenten inplannen waarin je je laat verrassen door wat er spontaan langskomt. In je voorbereiding is het ook verstandig om een plan B te hebben bij bijvoorbeeld slecht weer. In de planning kan je zo nodig afstemmen met je reisgenoten. Zo ontstaat er een prettige structuur en balans. Dit geeft rust in de voorbereiding. Je weet ongeveer wat je kunt verwachten en dat scheelt veel energie en afstemmings-stress. Het mooie van een voorbereiding is dat omdat je er al een plaatje bij hebt, het veel leuker is om naar je vakantie uit te kijken.

Lees ook:
Pensioen is geen vakantie

Voorbereiden op je pensioen – een pensioenplanning

Het werkt ongeveer hetzelfde als het gaat om een goede voorbereiding op je pensioen. Als je weet wat je te besteden hebt en je ziet al voor je wat de invullingen kunnen zijn, geeft dat een goed gevoel. Door van te voren te hebben afgestemd met je partner, voorkom je dat je voor onverwachte onaangename verrassingen komt te staan die stress kunnen geven. Met een goede voorbereiding in the pocket is het veel leuker om uit te kijken naar je pensioen en is het slim om niet op de bonnefooi met pensioen te gaan.

Foto: Vlada Karpovich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *