De meeste mensen willen eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken en met pensioen gaan. En ik denk dat het voor veel mensen ook mogelijk is! Zonder dat je er extra voor moet gaan sparen. Maar reken je niet té rijk.
Onderzoek eerder stoppen
Afgelopen week publiceerde Wijzer in geldzaken een onderzoek in het kader van de pensioen3daagse: “Meerderheid beroepsbevolking wil eerder stoppen met werken dan AOW-leeftijd”. Uit het onderzoek bleek het volgende:
- De AOW-leeftijd is voor veel mensen nog steeds hoger dan men zelf verwacht.
- Een meerderheid wil eerder stoppen met werken dan de AOW-leeftijd.
- 57% van de mensen die eerder willen stoppen, verwacht dat ze pas op de AOW-leeftijd kunnen stoppen.
- Veel mensen die eerder willen stoppen met werken, zelf geen maatregelen heeft genomen.
Nu kun je daar de conclusie aan verbinden dat die mensen dan ook niet eerder kunnen stoppen. Maar ik denk dat het net iets anders zit. Ik denk dat de meeste mensen die de komende jaren met pensioen gaan, eerder dan de AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken. Hoeveel eerder, hangt af van jouw persoonlijke situatie.
De regels op dit moment
De AOW-leeftijd is 66 jaar (in 2018) en 66 jaar en 4 maanden (2019, 2020 en 2021). Naast de AOW bouwen de meeste werknemers ook pensioen op. Dat pensioen gaat pas in op 68-jarige leeftijd. Op het eerste gezicht lijkt het dus onmogelijk om eerder met pensioen te gaan wanneer je niet zelf een potje hebt gevormd.
Toch denk ik dat het rooskleuriger is dan veel mensen zelf denken.
Hoe was het vroeger?
De pensioenleeftijd is sinds 1 januari 2018 in de meeste pensioenregelingen 68 jaar. Dat is wettelijk zo bepaald. De leeftijd is de laatste jaren in stappen verhoogd. Tussen 2014 en 2018 was de pensioenleeftijd 67 jaar. Tussen 2006 en 2014 was de pensioenleeftijd 65 jaar. En voor 2006 was de pensioenleeftijd 65 jaar of eerder. Veel pensioenregelingen kende een vorm van VUT of prepensioen, waardoor mensen eerder met pensioen konden gaan. Het pensioen dat je toen hebt opgebouwd is niet weg.
Ik denk dat de meeste mensen die de komende jaren met pensioen gaan, eerder dan de AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken.
Dit betekent dat mensen die nu met pensioen gaan in het verleden pensioen hebben opgebouwd dat op 65-jarige leeftijd – of eerder – in zal gaan. En dat is voor velen het grootste deel van hun pensioen. De laatste jaren is de pensioenleeftijd naar achteren geschoven, waardoor je later met pensioen kunt gaan. Maar dat gaat maar over een klein deel van je pensioen. Dus schuift de pensioenleeftijd voor jou wel naar achteren. Maar niet zo hard als de meeste mensen denken.
Analyse van de cijfers
Stel je hebt 40 jaar pensioen opgebouwd. En je wordt dit jaar 65. Dan heb je de laatste 5 jaar een pensioen opgebouwd dat later in zal gaan dan je 65e. Dat is 5 jaar van de 40 jaar = 12,5% van je pensioen. Het pensioen dat je de laatste jaren opbouwt is minder, omdat de pensioenleeftijd hoger is. Ik heb uitgerekend dat het gemiddeld ongeveer 15% minder is dan een pensioen op 65 jaar. Je hebt dan dus een totaal pensioenverlies ten opzichte van vroeger van ongeveer 2% (15% van 12,5%). Om dat verlies te compenseren zou je ongeveer 3 maanden langer moeten werken. Dus 3 maanden later met pensioen.
Heb je in het verleden niet alleen pensioen op 65 jaar opgebouwd, maar bijvoorbeeld ook nog prepensioen of een andere vorm van ‘vroegpensioen’ dan compenseert dat stuk die 3 maanden extra doorwerken weer voor een deel. Misschien is dat deel prepensioen wel zo groot, dat je zelfs iets eerder kunt dan 65 jaar.
Omdat de AOW later in gaat mis je die uitkering tot de AOW-leeftijd. Gemiddeld is de AOW ongeveer 50% van het pensioen. Dat betekent dat je gedurende 1 jaar ongeveer de helft van je pensioen mist. Je kan op basis van deze benadering dus niet op je 65 stoppen, maar 6 maanden later. En vanaf volgend jaar 8 maanden later.
Hierbij ben ik uitgegaan van het gemiddelde in Nederland. Is jouw pensioen hoger dan de AOW, dan zal het effect minder groot zijn. Is jouw pensioen lager dan de AOW, dan is het effect groter en moet je iets langer doorwerken.
Conclusie eerder stoppen
De gemiddelde Nederlander moet dus tot 65 jaar en 9 maanden doorwerken. Maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dat ook zo maar een paar maanden korter zijn. Zet je pensioenen, je uitgaven en je privé vermogen dus goed op een rijtje! Gebruik daarbij mijnpensioenoverzicht.nl en de portal van je huidige pensioenuitvoerder. Kom je er zelf niet uit, neem contact op met een pensioenadviseur.
Lees ook: Eerder met pensioen, de pensioendatum vervroegen
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten
In de tweede kamer zijn ze de weg kwijt . Als he tot je 70 ste of later moet werken, wie wil jou dan in dienst en moet je met een rollator naar je werk? Tegenwoordig heb je nergens een vaste baan. En ha dan moet je ergens van leven en dan zie je deze mensen in de WWW, bijstand of ziektewet enz. Het kost meer geld en meer administratie werk en ja Rutte niemand zal tot zijn of haar 64 a 65 langer willen werken. Op papier lijkt het zo makkelijk maar in het praktijk is het anders. Succes met het verhogen. Wil niet zeggen als langer leeft langer kan door werken. We zijn allemaal mensen en geen robots. En ja slavernij tijd is allang afgeschaft. We zijn geen slaven. Jij misschien wel????????
Rutte heeft een hoop verknald. Ziet het liefst dat je tot je 70ste doorwerkt. Het liefst nog vol energie en blijdschap. En uiteraard nog volop investeren in jezelf ná je 65ste. Ha ha die sukkels snappen er al jaren niets meer van. De doorsnee mens is het zat om na je 65ste nog door te werken.
ik ben 58. Mogelijk krijg ik ontslag met wederzijds goedvinden en een vaststellingsovereenkomst. Naar verwachting heb ik 2 jaar recht op ww. Als ik dan geen baan heb kan ik met vroegpensioen gaan over 2 jaar. Moet ik dan de ww uitkering terug betalen?
Of moet ik persé meteen met vroegpensioen met aanvullende ww cq ww met korting wegens pensioen?
Bear, wanneer je WW ontvangt ben je niet verplicht je pensioen te laten uitkeren. Dus je kunt je pensioenuitkeringen uitstellen tot na einde WW. Maar let op, prepensioen kun je niet uitstellen als je in de WW zit. Dus het hangt van het soort uitkering af dat jij krijgt of je het wel of niet kunt uitstellen.
Als jij na einde WW je pensioen laat ingaan, heeft dat geen gevolgen voor de uitkeringen die jij al hebt ontvangen. Je hoeft dan niet terug te betalen.
Lees ook het artikel https://bijnametpensioen.nl/samenloop-ww-uitkering-en-pensioen-een-uitleg/