Bezuinigen na je pensioen – bespaar op gas

Nooit eerder was het zo interessant als nu om je gasverbruik te verminderen. Door de almaar oplopende inflatie – vorige maand was die 14,2% – is bezuinigen voor veel mensen een harde noodzaak. Door de sterk gestegen gasprijs is dat misschien wel de grootste post waar je op kunt bezuinigen.

Prijsplafond

Voor 2023 komt er een prijsplafond voor stroom en gas. Daarbij wordt uit gegaan van een gemiddeld verbruik van 1.200 m3 gas per jaar. Tot dit verbruik wordt een maximumprijs ingesteld, van € 1,45 per m3. Daarboven betaal je de marktprijs. Die ligt momenteel rond de € 3,50.

Hoeveel gas jij verbruikt hangt natuurlijk sterk af van je woonsituatie en je gezinssamenstelling. Verbruik je meer dan 1.200 m3 dan betaal je dus de marktprijs over het meerdere. Bespaar je op je gasverbruik dan kan dat dus een besparing opleveren van € 3,50 per m3.

Stel jouw verbruik is 1500 m3. Als je dan 10% weet te besparen dan is dat 150 m3 maal 3,50 is € 525,-

Wat verbruikt het meeste gas?

Van het gasverbruik gaat gemiddeld 5% op aan koken, 15% aan douchen en warm water en 80% van het gas wordt verbruikt door de verwarming.

Douchen

Een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruikt 0,2 m3 gas. Dat is bij een prijs van € 3,50 dus per douchebeurt € 0,70. Douche jij niet 5, maar 10 minuten dan kost dat dus als snel € 1,40 per keer. Dat is ruim € 500,- per persoon per jaar. Halveer jij de 10 minuten naar 5 minuten, dan bespaar je dus ruim € 250,-.

Verwarming

80% van het gasverbruik is voor de verwarming. Wil je bezuinigen dan levert besparen op de verwarming het meeste op.

Die 80% van het gas wordt verbruikt tussen oktober en maart. Dan wordt er gestookt. Als je uitgaat van de 1.200 m3 per jaar, dan is daarvan dus ongeveer 1.000 voor de verwarming. En dat wordt gebruikt in 6 maanden. En van die 1.000 wordt ongeveer 600 m3 verbruikt in december, januari en februari. Dit zijn uiteraard gemiddelden, die sterk afhangen van de temperatuur. Bij een verbruik van 1.200 m3 per jaar kan het zo maar zijn dat je in een koude winterweek 50 m3 gas per week verstookt. Dat is bij een prijs van € 3,50 al snel 175,- per week.

Hoe bezuinigen op gas

Isoleer je woning. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer warmte je vasthoudt, hoe minder je hoeft te stoken. Je kunt bij isolatie denken aan grote zaken zoals je muren, je dak en je vloer isoleren. Heb je een nieuwere woning dan is dat vaak niet meer nodig. Bij een oudere woning kan dat veel besparing opleveren. Maar dat vraagt ook een flinke investering op korte termijn.

Denk verder ook aan kleine isolatie. Kit bijvoorbeeld de kieren af in je kozijnen. Of plaats een borstel of klep voor je brievenbus. Maak gebruik van een tochtrol voor de deuren en hang (dikkere) gordijnen op. Denk daarbij niet alleen aan ramen, maar ook voor deuren kun je prima een gordijn hangen.

Zet de watertemperatuur van je CV ketel lager. Water voor de verwarming kun je prima verlagen naar 50 graden en tapwater naar 60 graden. Vaak staat die standaard op 80 of zelf 90 graden.

Zet je verwarming ’s ochtend later aan. Hoe laat is jouw woning warm? Kan misschien wel een half uur tot een uur later. En ’s avonds eerder op de nachtstand van 15 graden. Stel je woning wordt tussen 7:00 en 22:00 uur verwarmt en jij weet dat 1 uur te reduceren, dan is dat bijna 7% besparing. En natuurlijk zet je de verwarming uit (15 graden) wanneer je niet thuis bent.

Verlaag de temperatuur. De overheid geeft als advies 19 graden. Maar waarom geen 18 graden? Ook dat levert een aanzienlijke besparing op. 1 graad lager geeft een gemiddelde besparing van 10%.

Meten is weten

Besparen op gas is nogal abstract. Je merkt wel minder comfort, maar je ziet het niet direct terug. Breng je gasverbruik op dag of weekbasis in kaart. Kijk hoeveel je vorig jaar en het jaar ervoor per week aan gas hebt verbruikt. Vergelijk dat met dit jaar.

Foto: Pavel Danilyuk op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *