Vreemde titel zul je misschien denken. Waarom zou ik mijn pensioen moeten narekenen of het klopt? Mijn pensioen klopt toch wel? En als ik al iets moet narekenen, dan kan ik dat niet, want hoe reken je zoiets na?
Toch is mijn titel niet zo vreemd. Het is mijn conclusie na het antwoord dat Minister Schouten onlangs gaf op kamervragen.
Wat is bepalend of je pensioen klopt?
Pieter Omtzigt vroeg aan de minister of je als deelnemer rechten kan ontlenen aan je pensioenoverzicht, of dat het reglement bepalend is.
Het antwoord van de minister: “Als een deelnemer fouten vermoedt in de bedragen op het pensioenoverzicht, dan heeft deze het recht om te vragen om een herberekening dan wel om een correct overzicht. Voor de herberekening geldt de pensioenregeling dan wel het pensioenreglement als uitgangspunt.”
Kortom, je pensioenoverzicht is niet leidend, maar het pensioenreglement.
Wat als je pensioen niet klopt?
Maar wat gebeurt er als het niet klopt? Wanneer blijkt dat je recht hebt op meer pensioen dan op het overzicht staat, dan krijg je meer pensioen. Maar wanneer blijkt dat je recht hebt op minder pensioen, dan mag het gecorrigeerd worden naar beneden, tenzij het onredelijk of onbillijk is om het pensioen te corrigeren.
Lees ook:
Fouten in pensioenuitkeringen?
Hoe werkt dit in de praktijk?
Als jij vermoed dat het niet goed zit met je pensioen, dan mag je een herberekening aanvragen bij het pensioenfonds of de verzekeringsmaatschappij. Veel mensen krijgen toch een sterk ‘wij van WC-eend-gevoel’ als je aan een pensioenuitvoerder gaat vragen of zij hun eigen werk willen controleren.
Hoe weet je of je pensioen niet goed is? En hoe weet je of de herberekening van het pensioenfonds juist is? Dan zul je toch eerst zelf een soort van analyse of berekening moeten hebben gemaakt.
Gaat het altijd goed?
Vorig jaar had ik twee mensen die mij ongeveer op hetzelfde moment benaderden omdat zij het vermoeden hadden dat hun pensioen niet klopte. Persoon 1 kreeg naar zijn gevoel te veel pensioen en persoon 2 kreeg naar zijn gevoel te weinig. Wij hebben beide pensioenen gecontroleerd en beide personen hadden gelijk. En ze wilde ook allebei dat het aangepast zou worden.
Persoon 1, die te veel pensioen kreeg, had binnen een paar weken een correctie ontvangen.
Persoon 2, die te weinig pensioen kreeg, wacht nog steeds.
Laat het controleren
Wanneer jij vermoed dat je pensioen niet klopt, laat het narekenen! Want dan sta je een stuk sterker in de discussie met de pensioenuitvoerder.
Zoals Minister Schouten zei: “De deelnemer hoeft zelf geen berekeningen te maken, maar mag dat natuurlijk wel (laten) doen.”
Foto: Gus Ruballo op Unsplash
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Als ik op mpo kijk ga ik straks in juni als ik met pensioen ga 2126 euro netto per mnd ontvangen. Als ik echter de bedragen, AOW (incl. vakantiegeld), pensioen PMT en pensioen PWRI bij elkaar optel (enkel AOW loonheffingskorting, de fondsen niet) kom ik op 2024 euro. Overigens is het bruto (maar niet het netto) bedrag van de PWRI uikering hoger dan de AOW zodat ik de LHK moet wijzigen (?).
Hoe kan dat?
Met vriendelijke groeten,
H.de Lange
Ik kan dit niet verklaren. De bron van de bedragen zijn de uitvoerders zelf. Dus zou het logisch zijn dat het wel klopt met elkaar.