Afkoop 10% pensioen ineens weer uitgesteld

Het zou vanaf 1 januari 2023 mogelijk worden om 10% van je pensioen af te kopen en ineens te laten uitkeren. Maar dit wordt uitgesteld naar 1 juli 2023. Wanneer je 10% pensioen ineens wilt laten uitkeren, dan zul je mogelijk je pensioen moeten uitstellen.

Update 24 januari 2023: De wet is wederom uitgesteld. Lees hier meer over in deze blog.

Afkoop 10% pensioen ineens

Je mag op de datum van ingang van je pensioenuitkeringen er voor kiezen om 10% van je pensioen ineens te laten uitkeren. Je krijgt dan een bedrag ineens en daarna krijg je levenslang 90% van je pensioen uitgekeerd.

Met die 10% mag je doen wat je wilt. Er is geen vooraf beschreven bestedingsdoel. Je mag het uitgeven aan alles wat jij goed dunkt.

Waarom weer uitstel?

Uitvoerders hadden meer tijd nodig om zich goed voor te bereiden om deze nieuwe wet. Op zich een goede beslissing om te zorgen dat je niet overhaast iets invoert, waardoor er problemen in de praktijk ontstaan. Maar tegelijk is het wel zorgelijk. Deze wet is voorbereid in 2020 en zou ingaan op 1 januari 2022. In januari 2021 is besloten om deze wet uit te stellen tot 1 januari 2023. En nu wordt hij weer uitgesteld met een half jaar. Het lukt blijkbaar pensioenuitvoerders niet om zo iets te regelen in meer dan 2 jaar tijd.

Als je binnenkort met pensioen gaat

Wanneer jij binnenkort met pensioen gaat, maar gebruik wilt maken van deze nieuwe mogelijkheid, dan kun je overwegen om je pensioen uit te stellen tot 1 juli 2023.

Keuze maken 10% pensioen ineens

Je mag op dit moment kiezen om je pensioen hoog/laag te laten uitkeren. Dus, bijvoorbeeld de eerste 5 of 10 jaar wat meer, daarna wat minder pensioen. Wanneer je kiest voor afkoop van 10% van je pensioen ineens, dan mag je geen gebruik meer maken van hoog/laag.

Wat past bij jou?

Wat past het beste bij jou? Afkoop van 10% ineens, of hoog/laag? Of gewoon altijd hetzelfde pensioen? Om een goede beslissing te nemen, is het verstandig om dit eerst door te rekenen om te zien wat de consequenties zijn voor jouw situatie. Op die manier kun jij kijken welke optie het beste past bij jouw wensen en doelen.

Update 24 januari 2023: De wet is wederom uitgesteld. Lees hier meer over in deze blog.

Foto: Ron Lach – Pexels.com 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *