Met pensioen gaan, 5 tips om goed af te stemmen met je partner!

Met pensioen gaan heeft impact op je leven. Als je een partner hebt, heeft het ook impact op het leven van je partner en op jullie relatie. Wanneer je een partner hebt, is het belangrijk om in de aanloop naar pensionering samen op te trekken en plannen te maken. In deze blog geef ik je 5 concrete tips om samen mee aan de slag te gaan.

De eerste weken van je pensioen is vaak volop genieten. Maar als snel dringt de realiteit van je nieuwe leven tot je door. Een tijd waarin je flink op jezelf kan worden teruggeworpen. Een tijd waarin je soms meer aan de slag moet met zingeving dan toen je nog werkte. En een periode waarin jullie je realiseren dat het niet altijd een feest is om als partners 24/7 op elkaars lip te zitten.

Routines verdwijnen

Wanneer je werkt, neem je letterlijk afstand van je partner. Je ontwikkelt je eigen routines, net zoals je partner. En daarin hoef je niet afgestemd te zijn op elkaar. Maar dat verandert als je met pensioen bent.

Voor degene die met pensioen gaat, kan het inwisselen van het samenzijn met collega’s naar het samenzijn met je partner soms erg confronterend zijn. Andersom, kan het voor de partner erg confronterend zijn dat jij als gepensioneerde ineens inbreuk pleegt op de routines van de partner. Een relatie kan onder druk komen te staan.

Het is goed om voordat je met pensioen gaat samen met je partner na te denken over deze vraag: Hoe gaat het straks als we 24/7 samen zijn?

5 Tips om met je partner uit te werken

Ik geef je 5 tips, zie het als een soort stappenplan, om samen aan de slag te gaan en je samen voor te bereiden op jullie nieuwe levensfase.

1. Planning

Maak voordat je met pensioen gaat een overzicht met hoe een dag, week en maandplanning er globaal uit gaat zien. Wat gaan jullie doen? Maak dat zo concreet mogelijk. Maak deze samen en betrek elkaar in dit proces.

Als je wat grotere plannen hebt is het ook goed om hiernaast een meerjarenplan te maken. Denk daarbij aan welke reizen willen jullie maken, eventueel verhuizen of een verbouwingen.

2. Onderhandelen

Tijdens het maken van jullie nieuwe planning kom je al snel in een fase van afstemmen, onderhandelen, het letterlijk en figuurlijk delen van een bepaalde ruimte en soms het opgeven van een stukje vrijheid. Kijk samen aan de hand van jullie planning welke impact het heeft op elkaars leven en vrijheid. Bespreek met name de punten waar je het gevoel hebt iets te moeten inleveren.

3. Verwachtingen

Het is ook belangrijk dat besproken wordt wat je van elkaar verwacht, wat de behoeftes zijn en ook vooral wat in alle eerlijkheid niet de behoeftes zijn.

4. Doelen

Ga samen op zoek naar nieuwe doelen en invullingen. Maar houd ook tijd vrij voor jezelf. Geef elkaar de ruimte voor eigen activiteiten los van elkaar en laat elkaar daarin vrij. Creëer tijd om te besteden binnen jouw eigen netwerk waar je partner geen deel van uitmaakt. Het is een verkeerde gedachte dat je ineens alles samen moet doen.

Het is voor een relatie juist gezond als ieder op bepaalde momenten zijn eigen sociale leven kan leiden met een eigen invulling en eigen relaties. Naast de zeeën van tijd die je samen hebt, ontstaat er een betere balans die ervoor zorgt dat je niet 24/7 op elkaars lip zit, maar geniet van een fijne en uitgebalanceerde pensioentijd.

Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van de gepensioneerden meer geluk beleeft aan hun relatie dan dat ze gelukkig werden van hun werk en de economische voordelen die werken hun gaf.

5. Begeleiding

Als je met pensioen gaat, en je hebt er samen met je partner al jaren op zitten, kun je soms spreken van ingesleten routines en patronen. Dan kan het lastig zijn om die te doorbreken of te veranderen, wat kan leiden tot stroefheid in de relatie. Nu adviseer ik je niet meteen om in relatietherapie te gaan, maar het kan helpen om samen met behulp van een coach het gesprek aan te gaan over jullie nieuwe leven na je pensioen.



Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Pingback: Coaching bij pensionering: Stem goed af met je partner! - ReFind Coaching