Waarom ik beleg met Peaks

Ik ben vorig jaar met Peaks begonnen en ik ben er best wel enthousiast over. Voor wie het nog niet kent, Peaks is beleggen met je wisselgeld. Een laagdrempelige manier van beleggen met kleine bedragen.

Mijn piekenpot

Misschien heb jij hem ook wel staan, een (spaar)pot voor je kleingeld. Ik stopte regelmatig mijn wisselgeld in een pot. Het was niet echt een spaarpot, want regelmatig deden ik of een van mijn kinderen een ‘greep in de kas’ waardoor het saldo nooit echt hard groeide.

Waarom ik begon met Peaks

Sinds vorig jaar ga ik, gedwongen door de omstandigheden, bijna niet meer naar winkels. En als ik naar een winkel ga, dan pin ik alleen nog maar, cash geld gebruik ik niet meer. Mijn piekenpot werd dus niet meer gevuld. Ik vroeg mij af of er ook een ‘digitale piekenpot’ zou zijn en zo stuitte ik in mijn zoektocht op Peaks.

Beleggen met je wisselgeld

Je koppelt Peaks met je bankrekening en elke week worden je pinbetalingen bekeken en afgerond naar boven op een hele Euro. Dat verschil wordt eens per week belegd. Je hoeft hier verder niets voor te doen. Het is zelfs nog net iets makkelijker dan mijn echte piekenpot. Je kunt er ook voor kiezen om meer in te leggen. Dan kun je een verdubbelaar inzetten of een vast bedrag beleggen. Je kunt ook op ieder moment geld opnemen.

Maar dan kan Peaks op je bankrekening?

Je geeft Peaks inderdaad toegang tot je bankrekening om je pinbetalingen te lezen en om wekelijks een bedrag te incasseren. Ik vond dat best een spannende gedachte. Want hoe safe en betrouwbaar is Peaks? Peaks is mede mogelijk gemaakt door Rabobank en heeft een beschermingsconstructie tegen een faillissement ingebouwd. Dat gaf mij persoonlijk wel vertrouwen. Het geld wordt bewaard door Stichting Beheer Derdengelden Peaks. Bij een faillissement van Peaks is je geld dus veilig.

Hoe wordt er belegd

Je kunt verschillende risicoprofielen kiezen, mild, pittig, scherp en heet. Hoe heter je mix, hoe risicovoller je portefeuille. Je kunt tussentijds je risicoprofiel aanpassen.

Hoeveel kost het

Beleggen via Peaks is de eerste 3 maanden gratis. De kosten bedragen daarna € 1,- per maand en 0,5% over de gemiddelde waarde van je beleggingen. Ik vind dat veel geld. Zeker als je een klein bedrag belegd hebt. Die 0,5% vind ik persoonlijk niet extreem hoog. Maar € 1,- per maand vaste kosten is € 12,- per jaar en dat maakt het duur.

Wanneer je saldo € 100,- is, dan zijn de kosten 12,5%. Hoe hoger je saldo, hoe lager de kosten als percentage van je totaal. Als je € 1.000,- belegt, dan zijn de kosten 1,7% en bij € 2.500,- is het kostenniveau 0,98%.

De kosten drukken dus zwaar op het rendement. Zeker als je klein bedrag hebt ingelegd. Ik zelf heb daarom een eerste storting gedaan om de kosten als % te drukken, zodat ik meer van mijn rendement overhou.

Waarom heb ik toch gekozen voor Peaks?

Ik vind Peaks duur, maar toch ben ik er enthousiast over. Het is een leuke, makkelijke en laagdrempelige manier van beleggen. De app werkt heel prettig en is eenvoudig en overzichtelijk. Ik vergelijk het zelf ook steeds met mijn wisselgeld beleggen in een glazen pot. Die investering levert helemaal niets op en is best saai.

Ik vind Peaks een leuk alternatief voor je piekenpot. Je belegt automatisch, je kunt realtime je saldo volgen en er gebeurt iets met je geld. Ik zelf hou daar wel van.

Wil je een serieuze beleggingsportefeuille gaan opbouwen, dan zijn er denk ik betere alternatieven, met lager kosten en meer beleggingsmogelijkheden.

Foto: Josh Appel op Unsplash

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Als je gaat beleggen, kies dan alleen financiële instrumenten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Deze blog heb ik geschreven omdat ik enthousiast ben over het concept. Dit is geen advertentie en ik wordt hier ook niet voor betaald door Peaks. Op bijnametpensioen.nl vind je wel banners van Peaks. Wanneer jij daar op klikt en vervolgens een rekening opent, krijg ik een kleine vergoeding van Peaks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *