Bel niet je oude werkgever als je met pensioen gaat

Pensioen bouw je op via je werkgever. Als je met pensioen gaat, dan lijkt het dus logisch om je (oude) werkgever te bellen met vragen over je pensioen. Toch is dat niet de plek waar je moet zijn. Neem contact op met je pensioenuitvoerder.

Pensioen is uitgesteld loon

Pensioen is uitgesteld loon. Als je werkt, wordt een deel van je salaris iedere maand naar jouw eigen rekening overgemaakt. Een ander deel wordt opzij gezet voor later. En dat noemen we pensioen.

Over het loon dat je direct ontvangt wordt meteen belasting ingehouden. Over het deel dat wordt uitgesteld, je pensioen dus, wordt nog geen belasting ingehouden. Je betaalt belasting over je pensioen op het moment dat het uitgekeerd wordt. En het gemiddelde belastingtarief na pensionering is lager dan wanneer je werkt.

Waarom je niet bij je oude werkgever moet zijn voor je pensioen

Pensioen opbouwen is een zaak tussen werkgever en werknemer. Zoals gezegd, het is een onderdeel van je loon. Alleen dan uitgesteld. Maar je bouwt het niet op bij de werkgever zelf. De werkgever is verplicht jouw pensioen onder te brengen bij een pensioenuitvoerder. Een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

De belangrijkste taak van de werkgever is de premie betalen. En daarna is het aan de pensioenuitvoerder om te zorgen dat jij je pensioen krijgt.

Lees ook:
Hoe kun je pensioen aanvragen op de pensioendatum

Zorgplicht werkgevers

Werkgevers hebben een zorgplicht voor hun werknemers. Dus als jij richting je pensionering gaat, dan moet je kunnen rekenen op informatie, hulp en begeleiding van je werkgever. Die moet jou helpen bij de voorbereiding op je pensioen. Dat hoeven ze natuurlijk niet perse zelf te doen. Dat kunnen ze ook uitbesteden. Maar zij faciliteren in ieder geval een soepele overgang van werk naar pensioen.

Bel niet je oude werkgever als je met pensioen gaat

Als je met pensioen gaat, dan kun je dus rekenen op je werkgever. Voor je oude werkgever(s) ligt dat anders. Omdat je daar geen arbeidsovereenkomst meer mee hebt, hebben zij geen zorgplicht meer voor jou. En ook ten aanzien van jouw pensioen niet. Dat ligt volledig bij de pensioenuitvoerder.

Heb je dus vragen over de overgang van werk naar pensioen, meld je bij je huidige werkgever

Heb je vragen over je pensioenbedragen, uitkeringen etc., meld je dan bij je pensioenuitvoerder

Kom je er niet uit met je huidige werkgever en/of je pensioenuitvoerder, schakel dan de hulp in van een ervaren pensioenadviseur.

Foto: Yan Krukau – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *