De verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer is bekend. PVV is de grootste partij, NSC boekt een enorme winst, net als BBB en de VVD moet inleveren. De formatie zal vanaf nu gaan plaatsvinden. Maar wat betekent deze verkiezingsuitslag voor je pensioen? Ik zal inzoomen op de veel genoemde combinatie PVV, NSC, BBB en VVD.
AOW
PVV wil de AOW-leeftijd weer verlagen naar 65 jaar. NCS en BBB hebben geen concrete plannen met de AOW-leeftijd. VVD wil de huidige systematiek niet wijzigen, maar de ingangsdatum wel flexibel maken. Als je langer doorwerkt, mag je ervoor kiezen om je AOW ook later in te laten. Verder wil de VVD het leeftijdsontslag op AOW-leeftijd afschaffen. Hierdoor wordt het makkelijker om langer door te kunnen werken.
Op basis van de combinatie van programma’s en standpunten verwacht ik geen grote wijzigingen en zeker niet ten aanzien van de AOW-leeftijd.
Minimumloon
De hoogte van de AOW-uitkering is gekoppeld aan het minimumloon. Alle partijen willen het minimumloon verhogen. Daarbij wil NSC expliciet de koppeling vasthouden tussen AOW en minimumloon.
Een hoger minimumloon en dus ook hogere AOW-uitkering is wel te verwachten.
Nieuwe pensioenwet, Wet toekomst pensioenen
De verkiezingsuitslag kan ook gevolgen hebben voor je pensioen onder de nieuwe pensioenwet. PVV en BBB willen de nieuwe pensioenwet terugdraaien. NSC wil de wet wel uitvoeren, maar het verplichte invaren stellen zij ter discussie. Invaren wil zeggen dat je opgebouwde pensioen ook wordt omgezet. NSC wil eigenlijk alleen de nieuwe wet voor toekomstige pensioenopbouw.
Je kunt hier dus wel rekenen op een aanpassing van de wet. Maar het hangt ook wel een beetje af van het tempo waarin de formatie plaats zal gaan vinden en vervolgens in welk tempo ze deze wet dan willen gaan oppakken. Want de eerste fondsen gaan al snel over naar de nieuwe wet.
Flexibilisering pensioen
VVD wil het mogelijk maken te kiezen voor een premievakantie van 5 jaar en 10% van je pensioengeld mag je (tussentijds) opnemen voor bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek. NSC wil de Wet bedrag in eens, het 10% opnemen op pensioendatum gaan heroverwegen, maar wil ook kijken naar een combinatie van pensioen en je hypotheek. Overige partijen hebben hier geen concrete plannen voor.
Ik denk dat het realistisch om te veronderstellen dat in de combinatie pensioen en hypotheek wel een en ander zal gaan wijzigen.
Beleggingen pensioen
NSC wil de beleggingskosten die pensioenfondsen maken gaan maximeren en BBB wil de keuze om niet duurzaam te beleggen, maar te kiezen voor beleggingen met een hoger rendement.
Pensioen van de zzp’er
PVV wil geen bemoeienis met de zzp’er. Hoe het nu gaat is goed. VVD en NSC willen een basis arbeidsongeschiktheidsverzekering die verplicht wordt. VVD wil verder ruimere opties om pensioen te sparen, maar pensioengeld kan ook worden opgenomen voor scholing. Opvallend is dat dit wel voor de zzp’er mogelijk moet worden, maar voor de werknemers niet. BBB heeft geen invulling voor de oude dag van de zzp’er opgenomen in het programma.
Nog niets staat vast
Ik geef je een inkijkje in de standpunten van de verschillende partijen. Maar op dit moment staat nog niets vast. Eerst moet de formatie plaatsvinden met een als uitkomst een kabinet met een regeerakkoord. En dan moeten er wetten worden aangepast die door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden aangenomen. Dus voor het zover is, zijn we wel een poosje verder.
Uiteraard houden we alle ontwikkelingen in de gaten en wanneer er daadwerkelijk dingen gaan wijzigen, lees je dat hier.
Foto: Element5 Digital – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op.
Het nieuwe pensioenstelsel eerst, en nu de plannen van sommige partijen om er aan te gaan sleutelen.
Weer een factor om rekening mee te houden als je de komende jaren de keuze moet maken op welke leeftijd je met pensioen gaat.