Hoe werkt het nieuwe pensioenstelsel?

Op 1 januari 2023 treedt, als alles goed gaat, een nieuw pensioenstelsel in werking. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jouw eigen pensioen?

Het huidige pensioenstelsel bij een pensioenfonds

In het huidige pensioenstelsel hebben de meeste mensen een toezegging van een pensioenuitkering. Die uitkering berekent het pensioenfonds op basis van de periode dat je gewerkt hebt en de hoogte van je salaris.

Het pensioenfonds doet vervolgens haar best om te zorgen dat er voldoende geld in kas is om dat pensioen uit te kunnen keren. De mate waarin zij voldoende geld hebben noemen we de dekkingsgraad. Als er precies genoeg geld is om alle uitkeringen te kunnen betalen, dan is de dekkingsgraad 100%. De wet vereist een dekkingsgraad van minimaal 104,4%, zodat er een extra buffer is om eventuele tegenvallers op te vangen. 

Een pensioenfonds berekent hoeveel geld zij nodig hebben met behulp van de rekenrente. Hoe lager de rekenrente, hoe meer geld er nodig is. 

Als er te weinig geld in kas is, dan moet een pensioenfonds een herstelplan opstellen. Lukt het niet om op tijd weer op het vereiste niveau te komen, dan worden de uitkeringen verlaagd.  

Nieuw pensioenstelsel, geen uitkeringen maar een pensioenpot

In het nieuwe stelsel worden er geen uitkeringen meer toegezegd. Iedereen krijgt een eigen pensioenpot. De premie stort je ieder jaar in je eigen pensioenpot. Het pensioenfonds maakt rendement en dat verhoogt of verlaagt jouw pensioenpot. Op basis van een projectierente berekent het pensioenfonds vervolgens de hoogte van de pensioenuitkering.

De projectierente is een verwacht rendement. Als je pot harder groeit dan verwacht, of als de projectierente stijgt, dan stijgt ook jouw pensioen. Als jouw pot daalt of de projectierente wordt lager, dan daalt jouw pensioen.

De nieuwe methodiek geldt straks voor de pensioenen die nog niet zijn ingegaan en ook voor de pensioenen die al zijn ingegaan.

Geen grote schommelingen, wel regelmatige aanpassing

Jouw pensioenuitkering is dus niet vast, maar zal in hoogte variëren. Er is afgesproken dat er per pensioenfonds een solidariteitsbuffer komt van maximaal 15% van het fondsvermogen. Deze buffer is bedoeld om klappen op te vangen. Ook zal er een ‘herverdeling’ van het rendement komen tussen jong en oud. Hierdoor zullen grote schommelingen worden opgevangen. Pensioenuitkeringen zullen na je pensionering dus stijgen en dalen. Maar grote schokken worden opgevangen en uitgesmeerd over langere periodes en verdeeld worden over generaties. 

Hoe zit het met verzekerde pensioenen?

Bij een verzekeringsmaatschappij veranderen de regels voor pensioenopbouw ook. De middelloonregeling zal ook daar verdwijnen en plaats maken voor een individuele pensioenpot. Wanneer jij al een gegarandeerde uitkering bij een verzekeringsmaatschappij hebt opgebouwd, dan kan die niet zomaar veranderen door de komst van een nieuw pensioenstelsel. Bestaande garanties zullend dus blijven bestaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *