Nederland heeft hoogste levenskwaliteit ter wereld!

Hoe goed is het om in Nederland te wonen en met pensioen te gaan? Zijn er landen waar je beter uit bent? Uit onderzoek van Numbeo blijkt dat Nederland de hoogste levenskwaliteit ter wereld heeft!

Nederland heeft hoogste levenskwaliteit

Wanneer je de media volgt, dan ontstaat er een beeld dat veel dingen in Nederland niet goed gaan. Je zou zo maar het beeld kunnen krijgen dat wij als land het niet zo goed voor elkaar hebben. Wanneer dat beeld ontstaat is het goed om onze levenskwaliteit eens in perspectief te plaatsen.

En wanneer je dat doet, blijkt dat wij het zo slecht nog niet hebben. Sterker nog, wij staan op de eerste plaats als je kijkt naar levenskwaliteit. Hiermee is niet gezegd dat er geen dingen verkeerd gaan in Nederland. Zeker niet. Maar plaats het in perspectief en tel je zegeningen!

Hoe wordt levenskwaliteit gemeten

In het onderzoek van Numbeo wordt de levenskwaliteit gemeten op basis van de volgende onderdelen.

  • Koopkracht
  • Veiligheid
  • Gezondheidszorg
  • Kosten van levensonderhoud
  • Huisprijs in verhouding tot inkomen
  • Reistijd voor verkeer
  • Vervuiling
  • Klimaat

Op ieder onderdeel wordt een score gegeven en de totaalscore bepaalt de positie op de ranglijst. Nederland komt daarmee op de gedeelde eerste plaats met Luxemburg. De top 5 wordt compleet gemaakt met IJsland, Denemarken en Finland.

Hoe doen andere landen het?

Onze buurlanden doen het minder op de lijst. Duitsland staat op plek 12 een België op plek 26. Populaire landen om na je pensioen te gaan wonen als Spanje staat op 10, Portugal op 20 en Frankrijk staat op 29.

Levenskwaliteit in steden

Als we inzoomen op verschillende steden dan ontstaat eigenlijk eenzelfde beeld. Onze steden Den Haag (1), Rotterdam (2) en Amsterdam (5) staan in de top 5 van steden met de hoogste levenskwaliteit. Verder staan in de top 5 nog Luxemburg (3) en Valencia (4).

Wie is Numbeo

Numbeo is een onderzoeksbureau, opgericht in 2009. Zij doen voortdurend onderzoek naar de kwaliteit van leven, kosten van levensonderhoud en verschillende andere sociaal-economische onderwerpen in steden en landen.

Je eigen levenskwaliteit

Het onderzoek laat zien dat de omstandigheden in Nederland die van invloed zijn op de kwaliteit van leven heel goed zijn. Maar je persoonlijke kwaliteit van leven gaat niet alleen over deze externe omstandigheden. Het is goed om te weten dat we in een land leven met goede omstandigheden. Maar jouw eigen levenskwaliteit wordt ook voor een belangrijk deel bepaald door je fysieke en mentale gezondheid.

Juist na of in de overgang naar pensionering verandert er veel. En die veranderingen kunnen effect hebben op je mentale gezondheid. En dat kan ook weer effect hebben op je fysieke gezondheid. Ga jij bijna met pensioen, of ben je net met pensioen gegaan, besteed dan serieuze aandacht aan je eigen mentale gezondheid. Wat betekent pensionering voor jou en welk effect heeft die grote verandering op jouw leven.

Foto: – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

    1. Dank voor je aanvulling Wim. Ik denk dat het goed is om wantrouwend te zijn tegen dit soort lijstjes. Zo ook tegen het lijstje van ‘het beste pensioenstelsel’. Onze toppositie hebben we mede te danken aan integriteit en governance. Het is altijd prettig om te weten dat ook dat punt goed geregeld is, maar van goede governance kun je geen brood kopen. Als je dat punt namelijk niet mee zou wegen, zouden we lager op de ranglijst komen te staan.