Snel met pensioen voor het nieuwe stelsel wordt ingevoerd?

Op 1 juli 2023 zal, als de Eerste Kamer instemt, de Wet Toekomst Pensioenen ingaan. Alle pensioenregelingen moeten dan worden aangepast. Die aanpassing hoeft niet direct op 1 juli, maar moet uiterlijk 1 januari 2027 gereed zijn. Pensioenen worden na invoering van de nieuwe wet minder zeker. Is het dan slim om snel met pensioen te gaan voor het nieuwe stelsel wordt ingevoerd?

Wat verandert er?

Wat gaat er veranderen? Alle pensioenen zullen straks gebaseerd worden op het systeem van beschikbare premie. Dat wil zeggen dat je een persoonlijke pensioenpot krijgt. En die pot wordt belegd. Het behaalde rendement zorgt ervoor dat je pot in waarde stijgt of daalt. De hoogte van deze pot bepaalt vervolgens hoeveel pensioen jij krijgt uitgekeerd. Ook als je pensioen is ingegaan, zal de hoogte van je pot gekoppeld blijven aan de hoogte van je pensioen. Dus als het rendement meer dan verwacht is, dan stijgt je pensioen, is het rendement minder dan verwacht, dan daalt je pensioen.

Snel met pensioen voor het nieuwe stelsel wordt ingevoerd

De meeste mensen hebben pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds. De verwachting is dat bijna alle pensioenfondsen niet alleen de pensioenregeling zullen aanpassen aan het nieuwe stelsel, maar ook alle opgebouwde pensioenen gaan omzetten. Dat heet invaren. En dat invaren gebeurt voor alle opgebouwde pensioenen. Van jongeren, maar ook van ouderen. Zelfs ingegane pensioenen worden ingevaren.

Snel met pensioen gaan voor het nieuwe stelsel wordt ingevoerd heeft dus geen enkel nut. Want als het pensioenfonds besluit te gaan invaren, dan maakt het dus niet uit of je al met pensioen bent of nog niet. Alles wordt ingevaren.

Moet ik me zorgen maken?

Pensioen wordt iets minder zeker. Maar ik zou me niet al te grote zorgen maken. Het pensioengeld zal in het nieuwe pensioenstelsel belegd worden. Maar dat is het nu ook al het geval. Dus dat is geen verschil. En het rendement dat een pensioenfonds behaalt, kan worden herverdeeld tussen generaties volgens een vast mechanisme. Daarbij zal de focus voor jongeren liggen op meer rendement, en dus ook meer risico. Voor de ouderen meer op stabiliteit en dus aanzienlijk minder risico in vergelijking met de jongeren.

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *