10% pensioen ineens is voor de 5e keer uitgesteld

De Wet bedrag ineens, waardoor je 10% van je pensioen ineens kan laten uitkeren, is weer uitgesteld. Waarschijnlijk gaat de wet nu in per 1 januari 2025. Maar zeker is het niet en ik heb al geluiden gehoord dat het ook nog wel eens nog later zou kunnen worden.

Uitstel op uitstel

De wet zou ingaan per 1 januari 2022 ingaan. Maar vrij snel werd het uitgesteld naar 1 januari 2023. Kort daarna is het weer uitgesteld naar 1 juli 2023, toen naar 1 januari 2024, vervolgens tot 1 juli 2024 en nu weer tot 1 januari 2025. Dit is wel een drama voor de mensen die hier gebruik van wilden maken en hun pensioendatum om die reden hebben uitgesteld. Zij moeten opnieuw beslissen wat ze gaan doen.

Wet bedrag ineens, afkoop 10% pensioen ineens

Als de wet ingaat, dan mag je op de datum van ingang van je pensioenuitkeringen ervoor kiezen om 10% van je pensioen ineens te laten uitkeren. Je krijgt dan een bedrag ineens ter waarde van 10% van al je toekomstige pensioenuitkeringen. Daarna krijg je de rest van je leven 90% van je pensioen uitgekeerd.

Waarom voor de vijfde keer uitstel pensioen ineens?

Net als bij de eerste keren uitstel lukt het niet om op tijd dit in de praktijk voor elkaar te krijgen. Pensioenuitvoerders hebben meer tijd nodig om zich goed voor te bereiden om deze nieuwe wet. Let op, de wet was al in 2021 aangenomen. Dus blijkbaar hebben ze ruim 5 jaar de tijd nodig om dit in te voeren.

Er komt nogal wat bij kijken. Want afkoop van een groot bedrag ineens betekent dat veel. Je kan te maken krijgen met een hoger belastingtarief, lagere heffingskortingen en lagere toeslagen. Maar in de jaren erna, als je 90% uitgekeerd krijgt, dan krijg je misschien juist een lager belastingtarief. En misschien juist hogere heffingskortingen en toeslagen. Dat moet allemaal goed worden uitgelegd aan mensen die hier gebruik van willen maken.

Maar als het zo lang duurt om dit voor elkaar te krijgen, dan moet je je afvragen of de wet niet te moeilijk is gemaakt. Ik zou zeggen, belast de afkoop tegen vast belastingtarief, zonder invloed op je heffingskortingen en toeslagen. Dan is het heel eenvoudig en kunnen uitvoerders dit in korte tijd invoeren. En als het eenvoudig is, dan is er niet veel uitleg nodig.

Als je binnenkort met pensioen gaat

Wanneer jij binnenkort met pensioen gaat, maar gebruik wilt maken van deze nieuwe mogelijkheid, dan kun je overwegen om je pensioen uit te stellen tot 1 januari 2025. Maar let op, ook die datum is niet zeker en zou best wel eens later kunnen worden. Als je meer wilt weten over alle ins en outs van deze wet, lees dan onderstaand artikel.

Lees ook:
Uitkering bedrag ineens, een uitleg

Wat past bij jou?

Als je 10% ineens wilt laten uitkeren, mag je geen gebruik maken van hoog/laag en ook geen overbruggingspensioen. De vraag is wat het beste bij jou en jouw situatie past. Om een goede beslissing te nemen, is het verstandig om dit eerst door te rekenen om te zien wat de consequenties zijn voor jouw situatie. Op die manier kun jij kijken welke optie het beste past bij jouw wensen en doelen. Wil je een berekening laten maken voor jouw situatie, kijk dan eens op onze adviespagina.

Foto: Kampus Production – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Weer uitstel van de 10 procent regeling.Ik Wil hier heel graag gebruik van maken.
  Ga op 27 oktober met pensioen na 50 jr werken in de psychiatrie……ga mijn pensioen uitstellen tot 1-01-2024.kunnen we die minister ook schrijven?
  Gr John

 2. Beste Jan, klopt dit wel ?
  ” Je krijgt dan een bedrag ineens ter waarde van 10% van al je toekomstige pensioenuitkeringen.”
  Dus een voorschot op de onzekere toekomst ? In de toekomstige zit een toekomstige rente/winst component begrepen.

  Verder prima en interessante site !

  1. Hoi Walter, dank voor je compliment.
   Er zit inderdaad een voorschot op een onzekere toekomst in. Dus hoe lang leef je en hoeveel rendement wordt er nog gemaakt? De pensioenuitvoerder zal jou een aanbod gaan doen, waarbij zij een aanname gaan doen ten aanzien van die onzekerheid. Je snapt denk ik wel in wiens voordeel die aanname uit zal pakken.