Deeltijdpensioen bij zware beroepen dé oplossing

De pensioendatum is de afgelopen jaren steeds verder naar achteren opgeschoven. En wanneer je (fysiek) zwaar werk hebt, kan het steeds lastiger worden om het vol te houden. Maar eerder stoppen met werken is vaak een te dure oplossing. Deeltijdpensioen is dé oplossing! Zeker voor mensen met een zwaar beroep. In dit artikel meer over deeltijdpensioen bij zware beroepen.

Onlangs publiceerde kennisinstituut Netspar een onderzoek naar deeltijdpensioen en de effecten die dat heeft op je pensioen. Zij hebben de data van een groot pensioenfonds geanalyseerd en op basis daarvan een aantal conclusies getrokken.

Door deeltijdpensioen blijft je pensioen op niveau

Door deeltijdpensioen blijft je pensioen op een hoger en adequater niveau dan wanneer je volledig vervroegd met pensioen gaat. Dat betreft je pensioen voor de oorspronkelijke pensioendatum, maar ook je pensioen na de oorspronkelijke pensioendatum blijft meer op niveau.

Je kunt langer doorwerken

Door deeltijdpensioen wordt je beter in staat gesteld de oorspronkelijke pensioendatum te halen. Het wordt mogelijk om langer door te werken, zelfs tot na de oorspronkelijke pensioendatum.

Deeltijdpensioen bij zware beroepen

Deeltijdpensioen zal de komende jaren steeds belangrijker worden doordat we langer moeten doorwerken. Het zal met name belangrijk zijn voor mensen met een fysiek zwaar beroep. Deeltijdpensioen kan door iedereen worden gebruikt, maar met name deeltijdpensioen bij zware beroepen zal de komende jaren steeds belangrijker worden.

Partial retirement can be expected to become prevalent among older workers, at least among those working in physically demanding occupations, who would therefore wish to retire earlier than the statutory retirement age.

Netspar Design Paper 149

Als het langer duurt, verminder dan de inspanning

Ik ben een hardloper en ben aan het trainen voor de marathon van Rotterdam. Deze zou eigenlijk in april 2020 hebben plaatsgevonden, maar is vanwege corona is de marathon uitgesteld naar oktober. Maar deze week kreeg ik het bericht dat de marathon wederom is uitgesteld. Hij zal nu pas in april 2021 plaatsvinden.

Ik had een trainingsschema opgesteld en in een paar maanden tijd bouwde ik de trainingsafstand steeds verder op. Het schema begon met een duurloop van ongeveer 10 kilometer en geleidelijk heb ik die afstand verhoogd naar 30 kilometer.

Ik moet door de uitstel nu een jaar langer door trainen. En dan komt de vraag, moet ik nu elke week 30 kilometer blijven lopen? Of is het slim om de afstand weer te verlagen?

Wil ik dit volhouden, dan is het slim om de intensiteit te verlagen. Dan blijf ik langer gezond en vrij van blessures. Dat geldt niet alleen voor de intensiteit van het trainen, maar ook voor het hardlopen zelf. Wanneer ik 5 kilometer ga rennen, dan kan ik een hoger tempo lopen dan wanneer ik een hele marathon ga rennen. Dat hoge tempo hou ik minder lang vol.

Als je langer door moet, verlaag dan je tempo!

Denk na over deeltijdpensioen

Wanneer je jouw werk als zwaar ervaart, of merkt dat het steeds zwaarder wordt, denk dan eens serieus na over de optie van deeltijdpensioen. In steeds meer CAO’s is de mogelijkheid van deeltijdpensioen of een generatiepact of generatieregeling opgenomen.

Wil je meer weten over wat deeltijdpensioen precies is? Wij hebben eerder een aantal artikelen geschreven over dit onderwerp.

lees ook: deeltijdpensioen en minder gaan werken en minder werken en de 80-90-100-regeling

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Belangrijke tip wellicht. Ik werd in 2013 chronisch ziek. In 2016 werd ik voor ~60% arbeidsongeschikt verklaard en kreeg eeg een WIA-uitkering voor die ~60% voor 2 jaar. Daarna zou ik op bijstandsniveau terecht komen.
    Iemand tipte mij over de mogelijkheid van een deeltijdpensioen zelfs als je (gedeeltelijk) in de WIA zit.
    Ik nam contact op met mijn pensioenfonds Zorg en Welzijn. En inderdaad; over de ~40% dat ik nog wel arbeidsgeschikt was verklaard, kon ik een deeltijdpensioen aanvragen.
    Dit was mijn financiële- en sociale redding. Ik had tot dan 30 jaar in de zorg gewerkt en een aardig pensioen opgebouwd. Ik kon zelf kiezen welk percentage ik wou opnemen tot een maximum van ~50% van mijn volledige pensioen na 67.
    Ik had puur geluk, dat iemand mij hierop op wees (van het UWV!).
    Ik vermoed dat heel veel mensen met een WIA uitkering of bijstandsuitkering dit niet weten.
    Pensioenuitkeringen worden niet afgetrokken/verrekent met een WIA- of bijstandsuitkering. Dit mag wettelijk niet.
    Ik hoop dat u hier extra aandacht aan besteed.
    Groeten, Ge