Kom jij wel of niet in aanmerking voor een RVU-uitkering? In dit artikel geef ik een stappenplan hoe jij in 5 stappen kunt vaststellen of jij wel of niet in aanmerking komt voor een RVU-uitkering.
Stap 1: Leeftijd
De RVU mag ingaan 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd. De AOW-leeftijd is de komende jaren 67 jaar, maar gaat in 2028 naar 67 jaar en 3 maanden. Dus je komt op zijn vroegst in aanmerking voor een RVU-uitkering wanneer je 64 jaar bent. De regeling is tijdelijk en eindigt op 31-12-2025. Dus iedereen geboren voor 1 oktober 1961 komt in theorie in aanmerking voor een RVU-uitkering. Ben je later geboren, heb je geen recht op een RVU-uitkering, tenzij de komende tijd de wet wordt aangepast.
Stap 2: Staat de RVU-uitkering in de cao
Wanneer het in de cao staat, dan is het een recht voor werknemers die voldoen aan de voorwaarden. Staat het niet in de cao, dan is het geen automatisch recht. Zie stap 4.
Stap 3: Voldoe je aan de voorwaarden
Het verschilt per cao welke voorwaarden er gesteld worden. Werk je bijvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij, dan gelden er op dit moment geen aanvullende voorwaarden. Je kunt dan als je 64 jaar of ouder bent een RVU aanvragen. Werk je bijvoorbeeld in de VVT cao, dan moet je onder andere 45 jaren werkzaam zijn geweest in de zorg waarvan ook nog een lange periode zwaar werk. Je ziet, het is heel verschillend per cao en daar is dus geen algemene regel voor te geven. Zoek de cao op en lees het artikel over de RVU. Kom je er niet uit, vraag het aan je werkgever.
Stap 4: Vraag je werkgever om een RVU-uitkering
Wanneer er in jouw cao geen RVU is afgesproken, of jij valt niet onder een cao, of jij voldoet niet aan de voorwaarden van de cao, dan heb je geen recht op een RVU uitkering. Maar je kunt dan altijd aan je werkgever vragen of het mogelijk is om toch een RVU-uitkering af te spreken.
Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU
Stap 5: Onderzoek je pensioensituatie
Of je nu wel of geen RVU-uitkering krijgt, maakt niet uit. Als jij eerder wilt stoppen met werken is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van jouw totale financiële situatie. Niet alleen van de jaren tot de AOW-datum, maar ook van de jaren daarna. Kom je er zelf niet uit, schakel dan de hulp in van een pensioenadviseur. Dat kost je dan geld, maar dat voorkomt dat je beslissingen neemt waar je later misschien spijt van krijgt. Ga pas met pensioen als je zicht hebt op alle consequenties!
Foto: Pavel Danilyuk – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Nieuwe CAO voor de GHZ,
Klopt het dat ik niets kan vinden over afspraken over de RVU regeling?
In oktober word ik 64 jaar, zou dan graag van deze regeling gebruik willen maken!
Het klopt dat dit (nog) niet in de cao staat. Voor zover ik weet is dit een van de onderhandelingspunten in het (vastgelopen) cao-overleg voor jullie nieuwe cao. Hou dus de onderhandelingen goed in de gaten.
Kun je ook gebruik maken van RVU regeling als je geboren bent in maart 1962 en in het onderwijs werkt?
Hoi Peter,
Iedereen geboren voor 1 oktober 1961 komt in theorie in aanmerking voor een RVU-uitkering. Ben je later geboren, heb je geen recht op een RVU-uitkering, tenzij de komende tijd de wet wordt aangepast.