Ga na je pensioen iets doen wat op werken lijkt

Werken is goed voor je. Het vergroot je hersenfuncties en je vitaliteit. Dat heeft te maken met het feit dat je ergens moeite voor moet doen. Ergens moeite voor doen is goed voor hersenen. Dus ga na je pensioen werken of doe in ieder geval iets wat op werken lijkt.

Moeite doen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ergens moeite voor doen goed is voor je hersenfuncties en je vitaliteit. En dat moeite ergens voor doen, krijgen we kado bij je werk. Het is niet alleen de uitdaging van je werk zelf, maar ook van veel zaken er omheen. Dingen als naar je werk reizen, op tijd komen, de onverwachte situaties op je werk. En dan daarbovenop de uitdaging van je werk zelf.

Werken is dus zo gek nog niet

Als je dit goed op je laat inwerken, dan is werken gezonder voor je hersenen en je vitaliteit dan niet werken. Ik wil dit wel meteen nuanceren. Er zijn ook mensen met hele zware beroepen. De zwaarte van je beroep kan er natuurlijk voor zorgen dat je niet meer kunt doorwerken. Maar alle mensen die geen zwaar beroep hebben, moeten er nog eens goed over nadenken of ze toch niet willen doorwerken. En als je al met pensioen bent, wil je dan na je pensioen weer werken?

Na pensioen werken

Werken na je pensioen kan op verschillende manieren. Je kunt proberen je huidige baan voort te zetten. Dat kan in een dienstverband, maar je kunt ook op andere manieren aan je oude werkgever verbonden blijven. Je kunt ook op zoek gaan naar een andere baan. Er zijn steeds meer bedrijven en initiatieven gericht op het kunnen doorwerken na je pensioen.

Denk breder dan een betaalde baan

Er zijn veel redenen waarom je werkt. Een van die redenen is geld. Maar daarnaast gaat het ook om het inzetten van je gaven en talenten. Het gaat om het uitdagen van je hersenen. Je wilt iets doen wat je leuk vindt. En je werkt aan iets wat iets toevoegt aan deze wereld.

Ik denk dat al deze mooie dingen ook voor jou blijven gelden na je pensioen. Alleen hoef je niet meer perse te werken om je geld te verdienen. Dat heb je geregeld door je AOW en je pensioen. Maar je wilt je gaven en talenten nog steeds inzetten. Daarnaast is het belangrijk om een uitdaging te hebben voor je hersenfunctie en vitaliteit. Je wilt dingen doen die je leuk vindt, die voldoening geven en die iets toevoegen aan deze wereld.

Je kunt werk dus veel breder zien dan betaald werk. Want zoals ik al zei, waarschijnlijk is geld niet meer een belangrijke reden om te gaan werken. Maar alle andere redenen blijven gewoon actueel ook als jij met pensioen bent gegaan.

Lees ook:
vind je droombaan na je pensioen

Doe het voor je eigen gezondheid

Mocht je twijfelen of jij nog wel een uitdaging wilt, of dat je nog wel iets wilt toevoegen aan de wereld? Misschien zit jij wel op een punt dat je zegt, het is genoeg. Ik heb genoeg gegeven. Ik ga nu genieten. Denk dan toch nog een keer goed na en bekijk het eens vanuit een andere perspectief. Bekijk het vanuit je eigen gezondheid. Werken, of iets wat op werken lijkt, is goed voor je vitaliteit en hersenfunctie. Wat kies jij dan als je het zo bekijkt?

Ik help veel mensen die met pensioen gaan met nadenken over de invulling van hun leven na hun pensioen. Ook de vraag of je na je pensioen nog gaat werken of iets wat daar op lijkt, komt dan veel aan de orde. Als jij hier meer over wilt weten, klik dan op de onderstaande button

Foto: Fauxels op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *