Wanneer je met pensioen gaat valt er flink wat te kiezen. Wil je eerder met pensioen, zo ja, wil je dan een overbrugging? Wil je hoog/laag? Of kies je vanaf volgend jaar voor 10% van je pensioen ineens? Al deze keuzes hebben effect op je netto inkomen. Maar kijk niet (alleen) naar je netto inkomen. Ga jij pensioen keuzes maken, kijk dan altijd naar je banksaldo.
Pensioen keuzes maken en de gevolgen
Als je pensioen keuzes gaat maken, dan kies je in het begin voor wat meer of juist minder, of helemaal niets zelfs, en dat heeft effect op je inkomen later. Dan werkt het precies andersom. Kies je voor een pensioen dat eerder ingaat, dan krijg je wel eerder je geld, maar de rest van je leven wel een lager bedrag. Ga je met pensioen en leef je eerst van je spaargeld, dan krijg je in het begin dus minder en later juist meer. Kies je voor een overbrugging en/of een hoog/laag pensioen dan krijg je aan het begin meer en later minder pensioen.
Belasting
Naast het feit of je meer of minder inkomen krijgt, heb je ook nog te maken met ons belastingsysteem. Voor de AOW-leeftijd betaal je meer belasting dan na de AOW-leeftijd. En als je een hoger inkomen hebt, betaal je meer belasting dan wanneer je een lager inkomen hebt.
Pensioen keuzes maken, kijk naar je banksaldo
Wanneer wij een pensioenadvies maken, dan berekenen wij altijd hoeveel er bruto binnenkomt in een bepaald jaar en hoeveel dat netto is. Dat rekenen we niet uit voor één jaar, maar voor de komende dertig jaar. Vervolgens kijken wij hoeveel de uitgaven zijn en die halen we van het netto inkomen af. Als er geld overblijft, dan voegen wij dat toe aan de spaarrekening. Als er geld tekort is, dan halen wij dat van de spaarrekening af.
De verschillende keuzes die je kunt maken resulteren op deze manier in een verschillend banksaldo. Kies je voor eerder met pensioen gaan, een overbrugging en hoog/laag, dan heb je in de eerste jaren meer geld op de bank dan wanneer je er voor kiest om je vervroegde pensionering te betalen door je spaargeld in te zetten. Maar kies je voor eerdere uitbetaling van je pensioen, dan krijg je later minder inkomen en zal je spaarrekening op den duur juist weer lager zijn.
Lees ook:
Spaargeld of pensioen, wat maak je het eerste op?
Er is geen goed of fout en ook niet de beste optie
Het is vervolgens aan jezelf om te kiezen wat jij het prettigst vindt. Meer geld in de eerste jaren van je pensionering, of juist wat ruimer in je geld zitten op latere leeftijd? Daarbij is het belangrijk om te kijken wat bij jou past. Daarin maak je geen goede of foute keuzes. Ik kan ook niet zeggen wat het beste is. Je maakt een persoonlijke keuze en die verschilt nu eenmaal met de keuze van andere mensen. Zoveel mensen, zoveel wensen.
Maar wat wel belangrijk is, dat de keuze die je maakt wel onderbouwd is. Je kijkt naar je totale financiële situatie, nu en in de toekomst. En op basis daarvan kies jij.
Keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders
Wanneer jij een keuze gaat maken, dan moet jouw pensioenuitvoerder jou begeleiden bij het maken van die keuze. Maar zij geven je alleen maar informatie over hun eigen pensioen. Zij kennen niet jouw andere inkomsten, de inkomsten van je partner, je privé vermogen en je eventuele eigen woning. Ik denk dat het goed is om je altijd uitgebreid te laten informeren door je pensioenuitvoerder. Maar maak niet zomaar een beslissing op basis van een deel van de informatie.
Kijk naar je banksaldo!
Als jij met pensioen gaat, maak je keuzes die voor de rest van je leven bepalend zijn. Breng daarom het hele plaatje in beeld en wanneer jij pensioen keuzes gaat maken, kijk dan goed naar je banksaldo!
Foto: Kaboompics.com – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten