Vlak voor je met pensioen gaat komt er veel op je af. Je moet afscheid nemen van je werk. En na je pensionering begint een ‘nieuw’ leven waar werk geen of een minder belangrijke rol zal spelen. En binnenkort ontvang je pensioen. Hoeveel en hoe? Dat bepaal jij voor een deel zelf. Je moet veel keuzes maken en die hebben invloed op de hoogte van je inkomen de rest van je leven. Voor jou en voor je eventuele partner. Dan is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Een adviseur kan je daarbij helpen. Maar hoe vind je een goede pensioenadviseur? In dit artikel geef ik je een aantal tips.
Wat zoek je, hulp bij shoppen of echt advies?
De eerste vraag is wat je precies zoekt. Zoek je advies? of zoek je eigenlijk alleen maar hulp bij het shoppen. Wanneer het je alleen maar om hulp bij het shoppen gaat, dan is er volop keuze. Je kunt kiezen voor een adviseur of zelfs een online website. Alleen shoppen is namelijk niet ingewikkeld. Er worden offertes opgevraagd, je kiest voor de meest gunstige aanbieding en er moet geregeld worden dat het papierwerk in orde wordt gemaakt. Dit is redelijk standaard. Wanneer het je gaat om shoppen zou ik kiezen voor een praktische, snelle en goedkope oplossing.
Maar zoek je meer dan alleen maar hulp bij het shoppen en wil je echt een goed advies over de invulling van je toekomstige pensioen? Dan is het belangrijk dat je een goede adviseur vind. Maar hoe vind je een goede pensioenadviseur?
Alle adviseurs zijn onafhankelijk
Het is belangrijk dat je adviseur onafhankelijk is. Want niemand zit te wachten op een ‘wij van wc-eend verkopen wc-eend’ adviseur. Maar gelukkig hoef je je daar geen zorgen om te maken. Als jij advies krijgt, dan is dat onafhankelijk. Jij huurt de adviseur in en jij betaalt daar voor. Wanneer er een product wordt geadviseerd, zal de adviseur daar niet aan verdienen door bijvoorbeeld provisie of een bonus. Dat is namelijk wettelijk verboden! Je kunt er dus vanuit gaan dat je adviseur altijd onafhankelijk is.
Er is wel een verschil in hoeveel producten een adviseur betrekt in het advies. Niet iedereen adviseert de hele markt. Er zijn adviseurs die maar een beperkt aantal producten gebruiken in hun advies. Dat is op zich niet erg, maar wel goed om vooraf even te weten. Vraag daar dus naar.
Hoeft niet in de regio
Is het slim om een goede pensioenadviseur in de regio te zoeken? Ik denk dat je daar niet op hoeft te letten. Bij de meeste pensioenadviestrajecten spreek je 2 tot 3 keer fysiek af. Je gaat geen langdurige relatie aan met je pensioenadviseur. Als het goed is, zul je na je pensionering elkaar niet meer hoeven te spreken. Dus de regio maakt denk ik niet zoveel uit. En sinds de huidige crisis zijn we bijna ook allemaal gewend geraakt aan online meetings, dus reizen is al minder een optie.
Een goede pensioenadviseur is bovenal deskundig
Ik denk dat het belangrijkste criterium deskundigheid is. Iedere pensioenadviseur moet een vergunning hebben van de AFM. Dat kun je ook controleren in het register van de AFM. En die vergunning krijg je alleen maar als je de juiste diploma’s hebt en je kennis permanent up to date houdt. Maar er is wel niveauverschil. Iedereen met een zwemdiploma kan zwemmen, maar de ene is beduidend beter dan de andere. Gun jezelf de beste adviseur die je maar kunt vinden. Hou daarbij in gedachten dan je eenmalig een traject beloopt, wat invloed heeft op jouw inkomen voor de rest van je leven.
Heeft ervaring met begeleiding van pensionering
Advies geven over een collectief pensioen is iets anders dan iemand begeleiden die met pensioen gaat. Voorlichting geven aan werknemers van een bedrijf is ook heel iets anders. Zoek dus een adviseur die aantoonbare specifiek ervaring heeft met begeleiding en advisering van mensen die met pensioen gaan. En dat dus niet af en toe doet, maar waarbij het een belangrijk onderdeel is van de adviespraktijk.
Een goede pensioenadviseur zoekt de vraag achter de vraag
Nadenken over je pensioen is niet iets wat je regelmatig zelf doet. Maar als je met pensioen gaat, dan moet je jezelf ineens verdiepen in dit onderwerp en moet je een adviesvraag hebben. Jij stelt de vraag, je adviseur kan die beantwoorden. Maar hoe stel je de juiste vragen? Zeker over een onderwerp waar je niet veel van weet en weinig ervaring mee hebt. Een goede adviseur helpt je bij het formuleren van de juiste vragen.
Regelmatig spreek ik mensen die mij een vraag stellen over hun pensioen. Maar onder die vraag zit vaak een andere vraag. Ik kan er voor kiezen om eenvoudig de vraag van een klant beantwoorden. Maar een goede adviseur gaat op zoek naar wat er onder of achter de vraag zit. Wat is je echte vraag? Waarom heb je die vraag? Wat wil je precies weten? Wat wil je precies bereiken? Een goede adviseur helpt jou bij het formuleren van jouw vragen!
Stelt je gerust en op je gemak
Met pensioen gaan is een belangrijke stap in je leven. Er komt veel op je af. Je leven veranderd. En je financiën ook. En de keuze die je maakt gaan over veel geld en zijn meestal na pensionering niet meer te wijzigen. Je zoekt dan iemand die precies weet hoe het werkt. Die je stap voor stap mee neemt in het proces. Die de tijd neemt voor jou en begrijpt waar jij eventueel onzeker over bent.
Spreekt vooraf een tarief af
Pensioen wordt gemiddeld 20 tot 25 jaar uitgekeerd. Een maandelijks pensioen van € 850,- is bijna een kwart miljoen Euro waard! Hoeveel wil jij betalen om hier goed advies over te krijgen?
Er kan verschil zitten in het uurtarief van de verschillende adviseurs. Maar staar je niet blind op het uurtarief. Kijk ook naar de prijs van het totale adviestraject. Maak vooraf een duidelijke prijsafspraak voor het hele traject. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Foto: Suganth op Unsplash
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.