Krijg jij ook een pensioendip na de zomer?

Veel mensen kiezen ervoor om hun pensioen vlak voor de zomer in te laten gaan. Het is een mooi moment waar je goed naar toe kunt werken. Je afscheid vlak voordat iedereen met vakantie gaat in een zonnige ambiance klinkt aantrekkelijk. Een goed begin van je nieuwe levensfase zou je denken. Maar krijg jij na de zomer ook een pensioendip?

Verschillende fasen na pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, dan doorloop je 4 fasen. De eerste fase is de vakantiefase. Daarna komt de verliesfase, die je ook wel de pensioendip kan noemen.

Lees ook:
4 fasen na je pensioen die jij altijd gaat doormaken

Wat veel mensen niet direct overzien, is dat met pensioen gaan niet een constante vrijheid blijheid modus is. De eerste tijd kan je volop genieten van een welverdiende vakantie. Omdat in de zomer veel mensen vakantie hebben, ervaar je nog geen verschil met anderen.

De pensioendip

Na de zomervakantie wordt het een ander verhaal. Als iedereen weer aan het werk is en de dagen korter en donkerder worden, het aantal buitenactiviteiten teruglopen, dan ervaren veel mensen dat je pensioentijd echt is begonnen. 

Omdat het gaat om een nieuwe fase, kan het ontheemd, leeg en onzeker voelen. En je belandt in een pensioendip. Een periode van gemissen, verliezen, loslaten en beseffen dat je niet meer hoort bij de werkzame beroepsbevolking. En na je euforische start aan het begin van de zomer verandert je pensioen in een teleurstellende deceptie.

Na de pensioendip komt een volgende fase

Maar raak niet ontmoedigt, de dip hoort erbij en gaat echt over. Zodra je nieuwe structuren en leefpatronen hebt aangemaakt en geïntegreerd, ontstaat er weer een nieuw en fris bestaan.

Zoek eventueel hulp

Wil je goed voorbereid zijn op de pensioendip of zit je in deze fase en wil je door, denk dan eens na over pensioencoaching. Het helpt je goed voor te bereiden op wat met pensioen gaan mentaal voor je betekent. Je leert in te spelen op situaties die zich kunnen gaan voordoen en je wordt getraind in het regie nemen over jouw leven. Investeer in de nieuwe levensfase om er een mooie, zinvolle en waardevolle tijd van te gaan maken. Een tijd waarbij ook na de zomer de zon kan blijven schijnen.

Foto: Anatolii Kiriak – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *