Langer doorwerken vanwege de inflatie

De inflatie was afgelopen maand 13,6%. Wanneer je met pensioen gaat, heb je dus meer geld nodig om de rest van je leven van te kunnen rondkomen. Wanneer je door de hoge inflatie misschien niet goed rond kunt komen, kun je nadenken over uitstellen van je pensioen. In deze blog leg ik uit het waarom en hoe van langer doorwerken vanwege de inflatie.

Hoeveel meer geld heb je nodig?

Hoeveel geld je precies nodig hebt na je pensioen verschilt van persoon tot persoon. Wij adviseren iedereen die met pensioen gaat altijd eerst een inschatting te maken van de verwachte uitgaven. Als je dat scherp in beeld hebt, dan weet je ook hoeveel geld je iedere maand nodig hebt.

Stel iemand heeft € 2.500,- netto per maand nodig om van te kunnen rondkomen. Wanneer deze persoon op 67 met pensioen gaat en we gaan uit van de gemiddelde levensverwachting tot 85 jaar, dan heeft deze persoon de rest van zijn leven € 685.000,- nodig. Daarbij heb ik gerekend met 2% inflatie.

Als de inflatie altijd 2% is, maar alleen in het eerste jaar 13%, dan heeft deze persoon € 755.000,- nodig. Dat is € 70.000,- meer. En dan heb ik maar 1 jaar met een hoge inflatie gerekend. De impact van inflatie is dus gigantisch.

Lees ook:
Hoeveel pensioen heb jij nodig? Check je uitgaven

Langer doorwerken vanwege de inflatie

Wanneer je langer doorwerkt, neemt je pensioen toe. En dat is weer gunstig voor het bedrag dat je straks na je pensionering kunt besteden.

Ik neem als voorbeeld een man met een totaal pensioen van € 26.000,- bruto per jaar en daarnaast nog een AOW- uitkering. Totaal krijgt hij dan 2.500,- netto per maand. En dat is ook wat hij per maand nodig heeft.

Maar vanwege de inflatie besluit hij 1 jaar langer door te werken. Zijn pensioen neemt door de uitstel toe naar 27.300,-. Zijn netto inkomen wordt per maand € 2.560,-. Dus € 60,- per maand netto meer. Uitgaande van de gemiddelde levensverwachting is dat bijna € 14.000 extra pensioeninkomen de rest van zijn leven.

Dat is nog niet genoeg om het gat door de inflatie te dekken. Maar hij werkt een jaar langer en heeft daardoor meer inkomen. In mijn voorbeeld is dat € 1.200 per maand netto meer dan wanneer hij met pensioen was gegaan. Hij krijgt zijn hogere salaris doorbetaald en ook nog een AOW-uitkering. Daarmee krijgt hij nog een keer ruim 14.000,- extra inkomen. Door 1 jaar langer doorwerken vanwege de inflatie is zijn vermogenspositie verbeterd met ruim 28.000,-.

In dit voorbeeld is dat nog steeds niet genoeg om het gat te dekken. Maar het dekt wel een deel. Verder kan er kritisch worden gekeken naar de uitgaven. Is het bijvoorbeeld nog mogelijk om op bepaalde zaken te bezuinigen?

Persoonlijke inflatie

De inflatie is 13,6%. Dat betekent dat het ‘gemiddelde leven’ 13,6% duurder is geworden. En dat betekent dat je meer geld nodig hebt. Maar dit is een gemiddelde. Want hoeveel is jouw leven duurder geworden? Ik denk dat je de inflatie niet 1 op 1 op jouw eigen situatie kan leggen. Bereken daarom altijd je eigen inflatie. Maak een goed vergelijk tussen bijvoorbeeld de eerste helft van 2021 en eerste helft van 2022. En vergelijk eens hoeveel jouw uitgaven zijn toegenomen.

Bezint eer ge begint

Met pensioen gaan is een belangrijke beslissing met een aantal onomkeerbare gevolgen. Denk dus goed na voordat je daadwerkelijk besluit te stoppen met werken en je pensioen aan te vragen. Breng je eigen situatie goed in kaart en houd daarbij rekening met inflatie. En ga er vanuit dat die niet van het ene op het andere moment weer zakt naar 2%. Hoe sta jij er dan voor en kun jij met een gerust hart je pensioen aanvragen? Kun jij nu met pensioen, of moet jij ook langer doorwerken vanwege de inflatie?

Hulp nodig?

Wanneer je er met je berekeningen niet uitkomt, schakel dan de hulp in van een expert. Je kan bij ons verschillende berekeningen laten maken en wij denken mee op welke manier je pensioen het beste kan worden ingericht.

Ben je eigenlijk ‘klaar met werken’ maar moet je vanwege je financiële situatie nog even door? Ook dan kunnen wij je helpen.

Foto: Ron Lach op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *