Wat te doen bij pensioenfouten? 

Vorige week was ik te gast bij Max Meldpunt.  Het ging over de gevolgen van pensioenfouten. In de praktijk blijkt immers dat er vaak fouten zitten in de pensioenadministratie. Nu we overgaan naar een nieuw pensioensysteem is van extra groot belang dat op het moment van deze transitie alles klopt en duidelijk is.

Waarom zoveel fouten? 

Waarom er zoveel fouten zijn blijft de vraag. Deels komt dit door verouderde administraties, door de dynamiek van een pensioentoezegging met vele wijzigingen gedurende een lange periode van ruim 40 jaar pensioenopbouw en omdat de (gewijzigde) gegevens primair door werkgevers worden doorgegeven. Op allerlei momenten kunnen er dus omissies (zijn) ontstaan. Maar dat laat onverlet dat het gewoon net als bij een bankrekening moet kloppen! 

Wat te doen bij pensioenfouten? 

Controleren, controleren, controleren is het toverwoord. Alle gegevens van het pensioen goed bewaren en jaarlijks bekijken of de lijn consistent is. Daarbij geldt dat het Uniform PensioenOverzicht  (UPO) níet juridisch rechtsgeldig is en ‘maar’ een administratieve verslaglegging. Bepalend zijn dus echt de feitelijke gegevens en het onderliggende pensioenreglement. Als het UPO ‘klopt’ is dat een prima (eerste) proeve van bekwaamheid dat de administratie klopt. Als het UPO echter niet klopt dan weet je zeker dat de administratie ook niet klopt.

Controleren en doorvragen als je het niet begrijpt dus! 

Heb ik nog rechten na de transitie? 

Ja, uiteraard! De rechten die je hebt blijven gewoon in stand, inclusief eventuele voorwaardelijke rechten. Maar, naarmate de tijd vordert zal het steeds moeilijker worden om het aan te tonen uiteraard. En de vraag kan zijn of het pensioenfonds dan nog wel bestaat en voldoende buffers heeft om te kunnen en willen compenseren. 

Waar moet ik zijn als het niet klopt? 

Globaal zijn er drie instanties om je recht te halen. Allereerst gewoon bij het pensioenfonds of de verzekeraar/PPI. Als dat niet lukt kun je naar een laagdrempelige ‘bemiddelaar’. Dat is voor pensioenfondsen het GIP; de Geschilleninstantie Pensioenfondsen. Voor verzekeraars/PPI’s kun je naar het Kifid: het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Kom je daar niet verder dan blijft de gang naar de rechter natuurlijk gewoon mogelijk. Kijk hiervoor ook naar de uitzending Radar 5 mei 2025.

Aan de slag dus! 

Nú alle gegevens checken en bij omissies direct aan de bel trekken is dus het enige goede advies!

Foto: Polina Tankilevitch – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *