5 dingen die je moet weten over je pensioen

Wanneer jij je voorbereidt op je pensionering zijn er veel dingen om rekening mee te houden. In dit artikel 5 dingen die jij moet weten over je pensioen.

Krijg een compleet overzicht

Om je goed voor te bereiden op je pensioen is een goed overzicht van al je pensioen belangrijk. Om een goed beeld te krijgen van al je opgebouwde pensioen kun je inloggen bij mijnpensioenoverzicht.nl. Dit is een door de overheid ontwikkelde website en daarop staan al jouw opgebouwde pensioenen bij verschillende pensioenuitvoerders opgenomen. Hier zie je dus bij wie je pensioen hebt opgebouwd, hoeveel, vanaf wanneer het uitkeert en hoeveel de uitkering netto per maand zal zijn. 

Eerder stoppen dan de AOW-datum

Veel mensen stoppen met werken en gaan met pensioen op de AOW-datum. Dat is op zich een logische keuze. Want vanaf dat moment krijg je AOW, wat een belangrijk onderdeel van je totale pensioen inkomen is. En je valt vanaf dat moment in een lager belastingtarief. 

Maar als je pensioen voor jou (ruim) voldoende is, dan kun je ook beslissen om eerder te stoppen. Als je pensioen eerder ingaat wordt de jaarlijkse uitkering lager. Maar als dat geen bezwaar is, dan kun je altijd eerder stoppen.

Als je bent gescheiden

Wanneer je in het verleden gescheiden bent heeft jouw ex mogelijk recht op een deel van jouw pensioen. En jij hebt mogelijk recht op een deel van het pensioen van je ex. Afhankelijk van wanneer je bent gescheiden en wat precies de afspraken zijn geweest bij de scheiding, kan het zijn dat die verdeling nog plaats moet vinden. Je pensioen kan daardoor hoger of lager uitvallen dan op jouw pensioenoverzicht staat. Let dus goed op wanneer je in het verleden gescheiden bent.

Wel of geen partnerpensioen

Als je geen partner hebt, maar wel een partnerpensioen hebt opgebouwd, kun je het partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen. Je krijgt dan maandelijks een hoger pensioen. Wanneer je wel een partner hebt, kun er ook voor kiezen om je partnerpensioen om te ruilen voor extra ouderdomspensioen. Let op, wanneer je dat hebt gedaan zal na jouw overlijden het omgeruilde partnerpensioen niet meer worden uitgekeerd aan je partner. Je partner moet hier wel mee instemmen en daar ook voor tekenen.

Hoog laag uitkering

Het laatste punt van 5 dingen die je moet weten over je pensioen gaat over variatie in je uitkering. Je kunt kiezen voor een hoog laag uitkering. Wanneer je kiest voor een hoog laag pensioenuitkering, dan krijg je gedurende een periode van vaak 5 of 10 jaar, meer pensioen uitgekeerd. Je haalt een deel van je pensioen als het ware naar voren. Hierdoor is je inkomen de eerste jaren van je pensioenuitkering hoger. In de praktijk blijkt dat mensen op latere leeftijd steeds minder geld gaan uitgeven. Het naar voren halen van je pensioen zorgt ervoor dat je aan het begin van je pensioen meer financiële ruimte en mogelijkheden hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *