Hoe ziet jouw dag er uit wanneer je met pensioen gaat? Heb jij al nagedacht over een dagindeling na je pensioen? Veel mensen die zich voorbereiden op hun pensioen proberen zich een voorstelling te maken van hun nieuwe leven. Om je te helpen bij het invullen van je dag en het maken van een dagindeling na je pensioen geef ik je hierbij 7 essentiële onderdelen van je dag.
Voorbereiden dagindeling na je pensioen
In de aanloop naar je pensioen ga je ook nadenken over je dagindeling na je pensioen. Veel mensen die net met pensioen zijn missen een goede dagindeling. Jij wilt gaan genieten van een leven na je pensionering. En dat kan door nu al aan de slag te gaan met een goede dagindeling. En door er nu al over na te denken, kan het genieten nu al beginnen.
Iedereen is verschillend en daarom iedereen zal zich ook een andere leven na pensionering voorstellen. De ene geniet van een strakke planning en een duidelijke dagindeling, e andere zal meer genieten van flexibiliteit. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is goed om vooraf kritisch te kijken naar je dagindeling.
Of je nu kiest voor een strakke dagindeling of juist gaat voor veel flexibiliteit, elke dag moet wel een aantal essentiële onderdelen bevatten.
Onderzoek Siegel
Dr. Dan Siegel heeft onderzoek gedaan naar een gezond dieet voor je hersenen. We kennen allemaal de schijf van 5 als het gaat om eten. Siegel heeft een schijf van 7 ontwikkeld voor het brein. 7 essentiële onderdelen van je dag, die eigenlijk iedere dag onderdeel uit moeten maken van je mentale menu.
7 essentiële onderdelen van een dagindeling na je pensioen
Wanneer je nadenkt over een dagindeling na je pensioen is het heel behulpzaam om deze 7 onderdelen mee te nemen. Ik schrijf dit gericht op de voorbereiding op je pensioen. Maar het spreekt denk ik voor zich dat deze onderdelen niet alleen in een dag moeten zitten na je pensioen, maar eigenlijk gedurende heel je leven.
1. Focustijd
Bij focus tijd gaat het om je focussen op taken die gekoppeld zijn aan het behalen van doelen. Wanneer je werkt is dit vaak een ‘automatisch’ onderdeel van je dag. Maar als je met pensioen gaat wordt dit minder vanzelfsprekend. Dit gaat verder dan een sudoku maken. Je moet hierbij denken aan werk, betaald of vrijwillig, of bijvoorbeeld een bepaald project uitvoeren. Doe iets waar je vroeg voor je bed uit wilt komen.
2. Speeltijd
Speel iedere dag. Doe iets wat spontaan, creatief, spelen en gewoon genieten is. Het gaat om nieuwe ervaringen. Wanneer je je afvraagt: “is het gek als ik dit doe?”, dan adviseer ik je om het toch maar te doen.
3. Verbindingstijd
Het is belangrijk om te connecten. Maak contact met andere mensen. Maar het gaat niet alleen om connectie met andere mensen, maar connect ook met de wereld en de natuur om je heen.
4. Fysieke tijd
Zet jezelf in beweging. Bewegen is goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. Beweeg dus iedere dag voldoende.
5. Reflectietijd
Neem elke dag de tijd voor reflectie. Neem de tijd om na te denken en te reflecteren. Wat voel je, wat zie je, wat denk je. Het kan helpen om dit op te schrijven en elke dag een soort dagboek of journal bij te houden. Maar je kunt ook gebruik maken van een meditatie app.
6. Downtime
Ik heb gezocht naar een mooie Nederlandse vertaling, maar ik denk dat het woord downtime gewoon het beste weergeeft wat er moet gebeuren. Namelijk even niets. Je systeem gaat even ‘down’. Gewoon relaxen, ontspannen, even niets doen.
7. Slaaptijd
Genoeg slapen is essentieel voor de ontwikkeling van je brein. Zorg voor voldoende slaap en een vast ritme. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op.
Hoe maak je dit praktisch?
Mij helpt het om bij te houden of ik aan alle onderdelen in mijn mentale dieet kom. En ik plan dingen in. Ik heb een vast slaap en waak-ritme. Daarnaast heb ik vaste momenten ingepland in de dag om te bewegen, te reflecteren en even niets te doen. Maar ik hou deze 7 onderdelen ook bij in een soort checklist. En denk eens na over een sporthorloge of een smartwatch. Ikzelf heb een AppleWatch. Daarmee meet ik mijn sporten, heb ik een stappenteller en wordt mijn slaaptijd bijgehouden. En voor een goede reflectietijd kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een meditatie app. Ikzelf vind de app Meditation Moments heel erg prettig.
Hulp nodig bij het maken van een dagindeling na je pensioen?
Wanneer je nadenkt over je leven na je pensioen, dan is een checklist met 7 essentiële onderdelen voor je dag een handig hulpmiddel. Het helpt je bij het concreet vinden van een nieuw dagritme en het nadenken over een dagindeling na je pensioen. Maar er komt meer kijken bij met pensioen gaan. Want hoe ga jij om met zingeving, met van betekenis zijn? Kun jij loskomen van je werk? Of zie je op tegen het zwarte gat? Als je tegen dit soort vraagstukken aanloopt, denk dan eens na over pensioencoaching. Klik op onderstaande button en kom meer te weten.
Foto: Mart Production – Pexels.com
Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van mensen die bijna met pensioen gaan of net met pensioen zijn. Zij is ook een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.