Bespaar op je zorgverzekering

Besparen is het nieuwe sparen. En zeker wanneer je bijna met pensioen gaat. Een van de grote uitgavenposten is de zorgverzekering en daar kan vaak op worden bespaard. Tot 1 januari kan je van zorgverzekeraar wisselen, dus gebruik de komende tijd om te onderzoeken of je goed zit met je huidige verzekering of dat je gaat overstappen.

Ga er even goed voor zitten

Een verzekering uitzoeken is voor de meeste mensen geen alledaagse kost. Neem er daarom ook goed de tijd voor en plan een dagdeel in om dit te gaan doen. Zelf plan ik meestal een hele dag in en beperk me dan niet alleen tot mijn zorgverzekering. Ik vergelijk dan meteen ook mijn andere verzekeringen en contracten. Dus ook mijn autoverzekering, inboedel en opstal en mijn telefoonabonnement.

Eigen risico

Bij de zorgverzekering is het belangrijk om goed na te denken over je eigen risico. Standaard is een eigen risico van € 385,-. Het is mogelijk om een hoger eigen risico te kiezen. Wanneer je een hoger eigen risico kiest, dan krijg je een korting op je premie. Wanneer je nauwelijks tot geen medische kosten hebt, is het dus een optie om het eigen risico te verhogen. Onder eigen risico vallen medicijnen, ziekenhuisopnames en operaties. Bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico.

Natura of restitutie

Bedenk of je een natura of een restitutiepolis wilt. Bij een naturapolis wordt de zorg vergoed van zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Je hebt dus niet altijd een vrije keuze waar en door wie je geholpen wordt. Bij een restitutiepolis heb je die vrije keuze wel.

Aanvullende dekkingen

Niet alles is verzekerd in de basisverzekering. Je kunt daarom aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk aan de fysiotherapeut, de tandarts en de vergoeding van een bril. Maak dus eerst voor jezelf een inschatting van de aanvullende zorg die je verzekerd wilt hebben.

Wanneer je aanvullende dekkingen nodig hebt, kijk dan hoeveel de extra zorg kost en vergelijk dat met de kosten van de aanvullende verzekering. Als jij bijvoorbeeld alleen voor controle naar de tandarts gaat, is het niet nodig om daar een aanvullende verzekering voor te sluiten. Pas wanneer je duurdere behandelingen hebt, dan is een aanvullende tandartsverzekering interessant.

Aanvullende verzekeringen zitten in pakketten. Kijk daarom ook goed wat er allemaal nog meer in het pakket zit. Aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld orthodontisten en kraamzorg zijn overbodig wanneer je bijna met pensioen gaat. Voorkom overbodige dekkingen.

Let ook op de kosten van medische kosten in het buitenland. Deze kun je meeverzekeren op je zorgverzekering. Maar vaak zitten die ook in de doorlopende reisverzekering.

Maak een goede vergelijking

Zet verschillende verzekeringen op een rij en doe goed onderzoek. Maak gebruik van vergelijkingssites, maar kijk ook naar andere aanbiedingen.Zorg in ieder geval dat je een goed beeld hebt van alle verzekeringen voor je er een afsluit.

Zorgtoeslag

Bij een jaarinkomen tot € 39.000 (alleenstaand) of € 48.500 (met partner) heb je recht op een zorgtoeslag. Afhankelijk van de hoogte van je jaarinkomen bedraagt de toeslag maximaal € 154,- (alleenstaand) of € 265,- (met partner) per maand. Het is dus zeker de moeite om dit goed te onderzoeken. En let op, de grensbedragen 2023 zijn hoger dan die van 2022. Dus je komt eerder in aanmerking voor een (hogere) toeslag.

Foto: Kampus Production op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *