Als je een nieuwe partner krijgt, wat betekent dat voor jouw pensioen? Heeft jouw nieuwe partner recht op jouw pensioen? En heeft jouw nieuwe partner recht op partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum? Zo maar een paar vragen die wij regelmatig krijgen. Een nieuwe partner krijgen na de pensioendatum kan verschillende consequenties hebben. Daarom zetten wij ze hier allemaal op een rijtje.
Een partner krijgen na de pensioendatum
Wanneer je een partner krijgt na de pensioendatum, dan is de vraag of jullie gaan samenwonen of niet. Wanneer je een relatie hebt, maar niet gaat samenwonen, dan verandert er eigenlijk niets. De vraag is dus niet zozeer of je een partner hebt, maar of je samenwoont. Zelfs als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan kun je er ook voor kiezen om niet te gaan samenwonen. Vroeger was dat wettelijk verplicht, maar begin deze eeuw is die verplichting uit de wet geschrapt.
Partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum
In veel pensioenregelingen is een partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum opgenomen. Op de pensioendatum kun je er voor kiezen om het partnerpensioen uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor jezelf. Wanneer je op de pensioendatum geen partner hebt, dan is het logisch om ervoor te kiezen om dat partnerpensioen dat er op dat moment is, om te ruilen voor meer ouderdomspensioen. Als je dat hebt gedaan, dan heb je daarna geen nabestaandenpensioen meer.
Wanneer je na de pensioendatum een nieuwe partner krijgt, dan heeft jouw nieuwe partner dus geen recht meer op jouw nabestaandenpensioen.
Als jij na de pensioendatum komt te overlijden, dan stopt het ouderdomspensioen. Wanneer er dan geen nabestaandenpensioen is, dan krijgt jouw nieuwe partner vanuit jouw pensioenregeling geen geld na overlijden.
Nabestaandenpensioen na scheiding
Wanneer je gescheiden bent, dan is het opgebouwde partnerpensioen omgezet in een bijzonder partnerpensioen ten behoeve van je ex-partner. Wanneer je daarna een nieuwe relatie krijgt, heeft die uiteraard geen recht op het partnerpensioen dat naar je ex-partner is gegaan.
Overlijden partner na de pensioendatum
Wanneer je een partner hebt gehad en die is overleden na de pensioendatum, dan is het partnerpensioen dat was opgebouwd vervallen. Wanneer je nu een nieuwe relatie krijgt, dan krijgt jouw nieuwe partner helaas geen nabestaandenpensioen na overlijden.
Lees ook:
Gevolgen voor je eigen pensioen na overlijden van partner?
Geen recht op ouderdomspensioen
Wanneer je een nieuwe partner krijgt na pensionering, dan heeft die nieuwe partner geen recht op jouw ouderdomspensioen wanneer je daarna onverhoopt weer uit elkaar gaat. Bij een scheiding wordt over het algemeen het tijdens het huwelijk of samenwonen opgebouwde ouderdomspensioen verdeeld. Maar omdat je na de pensioendatum gaat trouwen of samenwonen is al het pensioen daarvoor al opgebouwd en hoeft er dus niet verdeeld te worden.
AOW-uitkering
Wanneer je gaat samenwonen na de pensioendatum heeft dat wel direct consequenties voor de AOW-uitkering. Zolang jij alleenstaand bent, krijg je een AOW-uitkering voor een alleenstaande. Zodra je gaat samenwonen wijzigt dat en heb je vanaf dat moment recht op een AOW-uitkering voor samenwonenden. Dat is een lagere uitkering. Wanneer jouw nieuwe partner ook recht heeft op een AOW-uitkering, dan gebeurt daar hetzelfde. Jouw nieuwe partner krijgt dan ook een lagere AOW-uitkering.
Foto: Scott Webb – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten